Пореден легендарен музикант продаде песните си за стотици милиони долари

6600
Пореден легендарен музикант продаде песните си за стотици милиони долари
Снимка: Getty Images

Брус Спрингстийн стана поредната музикална легенда, която продаде правата за музиката си за стотици милиони долари. Музикантът е продал записите и правата за публикуване на цялата си музика на Sony за сумата от 500 млн. долара.

В резултат на сделката Sony придобива правата над всички 20 студийни албума на легендарния музикант, предава BBC. Носителят на 20 награди "Грами" е генерирал приходи от около 15 млн. долара през миналата година.

Новината идва след като подобна сделка бе сключена за музиката на Боб Дилън, Блонди и Дейвид Бауи. Warner Music придоби правата над музиката на Бауи през септември, а Боб Дилън продаде каталог от над 600 песни през декември миналата година на Universal Music Group, като цената според спекулациите достига 300 млн. долара.

Тези сделки осигуряват моментална финансова сигурност на музикантите, докато купувачите на правата се надяват да генерират големи печалби чрез изграждането на нови канали за приходи чрез филмови и телевизионни лицензи, фен артикули, кавър версии на песните и приходи от изпълнение на оригиналните парчета.

По време на среща, посветена на отношенията с инвеститорите, през месец май, Роб Стрингър, изпълнителен директор на Sony Music, посочи, че компанията е похарчила 1.4 млрд. долара за придобивания през последните 6 месеца. Тази сума включва многомилионна сделка за придобиването на правата над музиката на американския изпълнител, композитор и текстописец Пол Саймън. Сделката за музиката на Спрингстийн е най-скъпата досега, ако цифрите публикувани от Billboard са коректни. Трансакцията не е обявена публично, като представители на Sony и Брус Спрингстийн не са отговорили на молбата за коментар на BBC.

Universal Music откупи правата върху песните на Боб Дилън за 300 млн. долара

Звукозаписната компания Universal Music Group откупи авторските права върху целия каталог с песни на Боб Дилън, като сделката надхвърля...

Брус Спрингстийн по време на мемориална церемония, отбелязваща 20-тата годишнина от терористичните атаки от 11 септември срещу Световния търговски център, проведена на 11 септември тази година в Ню Йорк;    Източник: Getty Images

Брус Спрингстийн е един от най-успешните рок музиканти на всички време, като е записвал музиката си за Columbia Records, която е собственост на Sony, през цялата си кариера. Музикантът е роден и израснал в Ню Джърси, САЩ. Най-големият му успех идва през 1985 година с албума "Born In The USA", който продава 15 млн. копия в САЩ и 30 млн. копия по света. През 90-те години той печели "Оскар" за музиката към филма "Филаделфия" с участието на Том Ханкс, а през 1995 година албум с най-големите му хитове оглавява класациите, продавайки 4 млн. копия. Брус Спрингстийн влиза в залата на славата на рокендрола през 1999 година.

Наскоро 72-годишният музикант издаде автобиография.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com