"Ройтерс": ЕС обсъжда по-нисък ценови таван на газа, не харесва идеята на ЕК

1774
"Ройтерс": ЕС обсъжда по-нисък ценови таван на газа, не харесва идеята на ЕК
Снимка: Nigeria LNG

Страните от Европейския съюз ще обсъдят в петък предложение за малко по-нисък таван на цената на газа в сравнение с предложения от Европейската комисия. Някои от страните смятат цената, обявена от ЕК, за прекалено висока, съобщава „Ройтерс“.

На 22 ноември Комисията предложи 275 евро таван за TTF-дериватите за месец напред (б.а. – нидерландската борса TTF). Механизмът се задейства или автоматично при изпълнение на определени условия, или с решение на ЕК – вижте как ТУК.

ЕС е все по-близо да наложи ценови таван на руския петрол от 60 долара за барел

Страните членки на Европейския съюз започват да се обединяват около план за ограничаване на цената на руския суров петрол до 60 долара ...

Малко след това стана ясно, че цели 15 държави са против, тъй като според тях таванът е толкова висок, че дори нямаше да се задейства по време на рекордните цени това лято. Полша пък поиска „плаващ“ ценови таван за синьото гориво.

Страните от ЕС започват преговори в петък вечерта по предложението на Европейската комисия и ще се стремят да постигнат споразумение до 13 декември.

В петък държавите ще разгледат ревизирано предложение на Чехия, която е ротационен председател на Съвета на ЕС. Прага иска таванът да слезе на 264 евро за мегаватчас и да се изисква цените да останат над това ниво в продължение на 5 търговски дни - а не на две седмици, каквото предлага ЕК - за да се задейства ограничението.

Преработеното предложение, цитирано от „Ройтерс“, също така ще разшири обхвата на ограничението, така че то да обхваща не само договорите за газ за предния месец, както предложи Комисията, но и договорите с дати на изтичане на срока до четвърт година напред.

15 държави атакуваха ЕК, не са доволни от предложения таван на цената на газа

Предложението на Европейската комисия за определяне таван на цената на вносния природен газ трябваше да успокои държавите, които призов...

Страните обаче все още не са на едно мнение дали изобщо да се ограничават цените, а поне пет държави настояват за още по-нисък таван.

В документ, предоставен на останалите държави членки на ЕС тази седмица, Италия, Полша, Гърция, Белгия и Словения предложиха два варианта: или много по-ниска фиксирана горна граница на цените от 160 евро/мвтЧ, или "динамична горна граница на цените", която може да се променя в зависимост от съществуващите референтни цени на втечнения природен газ.

Няколко държави, сред които Германия и Нидерландия, обаче предупреждават, че определянето на пределни цени може да затрудни Европа при привличането на така необходимите доставки на газ от световните пазари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com