"Ройтерс": Икономическото партньорство между Русия и Китай вече е в риск

31162
"Ройтерс": Икономическото партньорство между Русия и Китай вече е в риск
Снимка: Getty Images

След като в събота, 24 юни, стана ясно, че наемниците от частната военна компания "Вагнер" се насочват към Москва, няколко бизнесмени от Южен Китай започнаха трескаво да звънят на фабриките си, за да спрат доставките на стоки, предназначени за Русия, разказва "Ройтерс".

Въпреки че бунтът на Евгений Пригожин бързо отшумя, някои от тези износители сега се питат за бъдещата си зависимост от най-близкия съюзник на Пекин.

Русия създава лаборатория за изучаване на идеите на Си Дзинпин

В Русия е създадена първата по рода си лаборатория за изучаване на идеите на китайския президент Си Дзинпин. Тя ще е част от Института ...

"Смятахме, че ще има голям проблем", казва Шен Мухуи - ръководител на търговската организация на фирмите в южната китайска провинция Фудзиен, които изнасят автомобилни части, машини и облекла за Русия.

Въпреки че кризата е отшумяла, "някои хора остават настрана, тъй като не са сигурни какво ще се случи по-късно", добавя той, като отказва да назове пред "Ройтерс" имената на компаниите, които спират доставките.

Китай се опита да омаловажи събитията от уикенда и изрази подкрепата си за Москва, с която сключи споразумение за партньорство "без граници" малко преди Русия да нахлуе в Украйна. В понеделник обаче високопоставен американски служител заяви, че бунтът е разтревожил ръководството в Пекин, а някои анализатори в Китай и извън него започнаха да се питат дали страната трябва да отслаби политическите и икономическите си връзки с Москва.

Китай не коментираше развитието на кризата в събота, но направи изявление в неделя, когато външният министър Цин Ган беше домакин на изненадваща среща със заместник-министъра на външните работи на Русия в Пекин.

В основата на отношенията между Китай и Русия е споделеното противопоставяне срещу "свят, доминиран от САЩ", и срещу разширяването на НАТО. След като си осигури безпрецедентен трети мандат като президент по-рано тази година, Си Дзинпин направи първото си задгранично пътуване до Москва, за да се срещне със своя "скъп приятел" Путин.

Китай отговори остро на Байдън, който нарече Си Дзинпин "диктатор"

Китай твърди, че президентът на САЩ Джо Байдън "публично е провокирал" Пекин, като е нарекъл държавния глава Си Дзинпин "диктатор".&nbs...

Докато националистически настроените коментатори в държавните китайски таблоиди приветстваха бързите усилия на Путин да потуши бунта, някои анализатори в Китай, където критичната реч е строго контролирана, започнаха да поставят под съмнение залога на Пекин спрямо Русия.

Китай "ще бъде по-предпазлив в думите и действията си по отношение на Русия", каза базираният в Шанхай експерт по международни отношения Шен Динли.

Други стигат още по-далеч. Янг Дзюн - професор в Китайския университет по политически науки и право в Пекин, написа коментар, публикуван в събота, в който призовава Китай да подкрепи пряко Украйна, за да не бъде "въвлечена в блатото на войната от Русия". "С развитието на сегашната ситуация и тенденцията на войната Китай трябва да коригира още повече позицията си по отношение на Русия и Украйна, да направи отношението си по-ясно и решително да застане на страната на победителите в историята", пише той в китайскоезичния сингапурски вестник Lianhe Zaobao. Не е ясно дали статията на Ян е написана преди въстанието на "Вагнер".

Други китайски учени обаче заявиха, че Пекин няма да промени позицията си по отношение на Русия в резултат на бунта.

Китай е най-големият търговски партньор на Русия, като Пекин изнася всичко от автомобили до смартфони и получава евтин руски суров петрол, който е обект на санкции в голяма част от останалия свят. Но дори и в енергийния сектор, който стимулира 40% скок в търговията между Русия и Китай през първите пет месеца на тази година, има някои признаци на предпазливост в страната с 1,4 млрд. души население.

NYT: Ген. Суровикин е знаел за предстоящия бунт на Пригожин

Заместник-командирът на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин е знаел предварително за плановете на Евгений Пригожин да зап...

Ръководителите на китайските държавни енергийни компании редовно заявяват, че е твърде рано да се коментира, или избягват въпросите за нови инвестиции в Русия.

"Ако Русия загуби войната или настъпят промени във вътрешното ръководство, това ще създаде огромна несигурност за китайските инвеститори", казва Михал Мейдан - ръководител на енергийните изследвания в Китай в Оксфордския институт за енергийни изследвания. Той добавя, че китайското правителство също, изглежда, проявява предпазливост, като посочи, че Пекин все още не е подписал споразумение за голям нов газопровод, свързващ страните, въпреки настояването на Москва.

Макар че Китай е жизненоважен за руската икономика, търговията на Китай със САЩ, ЕС и Япония, които са сред най-яростните критици на войната на Путин в Украйна, е по-малка от тази с Русия.

"Няма смисъл да се правят дългосрочни инвестиции в някой, който може да не оцелее в дългосрочен план", казва Уен-Ти Сунг - политолог в Австралийския национален университет.

ОЩЕ: Китай вероятно ще постигне целта си за икономически растеж

Оценка: Путин иска да унищожи репутацията на Пригожин. Окупираните територии осъмнаха с взривове (ВИДЕА)

Руският диктатор Владимир Путин се опитва да представи ръководителя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин като корумпир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Цените на петрола с претърпяха обрат заради данните за запасите в САЩ

Еврото достигна стойности, невиждани от месец

Договориха правила срещу двойното данъчно облагане за инвеститорите в ЕС

Европейската комисия с първи коментар за новите американски мита върху китайски стоки

ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г.

САЩ повишиха рязко митата за китайски електромобили и чипове

Нищо ново: Унгария заплаши с вето новите санкции на ЕС за руския втечнен газ

Германската инфлация се задържа на 3-годишно дъно

Цените на петрола запазват курса в очакване на данни за инфлацията в САЩ

Еврото все по-уверено тръгва в нова посока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com