Русия обмисля разплащане с криптовалути по външнотърговски договори

2866
Русия обмисля разплащане с криптовалути по външнотърговски договори
Снимка: iStock

Юридическите лица и индивидуалните предприемачи в Русия скоро може да имат възможност да използват криптовалути като разплащателно средство за външнотърговски дейности.

Това предложение се съдържа във финалната версия на законопроекта „За цифровите валути“, на Министерството на финансите на Руската федерация, който засяга регулирането на пазара на криптовалути в страната.

Документът беше представен на дискусионната платформа на Единна Русия на 27 май, посветена на развитието на блокчейн технологиите и регулирането на цифровите финансови активи, предава руското издание Ведомости, което разполага с документа.

Законопроектът на Министерството на финансите все още забранява използването на криптовалути като платежно средство в Русия, но позволява трансакции през руски банки и за клиенти, които преминават през идентификация.

Трансакции ще могат се извършват както от оператори (крипто борси), които обслужват клиенти, така и от банки след откриване на банкова сметка.

В новата версия на документа обаче се прави уговорка: само използвайки „идентификатора, предоставен от оператора на платформата за цифрова търговия“, юридическите лица и индивидуалните предприемачи ще могат да плащат за своите външнотърговски договори, включващи парични преводи за стоки, услуги, интелектуална дейност и други.

Текущата версия на документа на Министерството на финансите взема предвид коментарите на Министерството на икономическото развитие, Министерството на вътрешните работи, Министерството на цифровото развитие, Федералната данъчна служба, Федералната служба по финансов мониторинг и Центъра за национални проекти към Центъра за анализи към правителството.

В същото време, законопроектът не беше съгласуван с Централната банка на страната поради негативната й позиция по отношение на тази законодателна инициатива, посочва писмо на вицепремиера Дмитрий Чернишенко, адресирано до министър-председателя Михаил Мишустин.

Бивш шеф на Фед: Биткойн няма да стане алтернатива на парите или средство за съхранение на стойност

Бен Бернанке, бивш председател на Федералния резерв на САЩ, няма особено голяма вяра в потенциала на биткойн и останалите криптовалути....

Позицията на Банката на Русия по отношение на легализирането на криптовалутите е доста радикална: тя се противопоставя на копаенето на криптовалути, обращението им и техния обмен.

Според позицията на Централната банка криптовалутите се използват главно за пиране на пари или за финансиране на терористични акции. Те също така създават рискове от отслабване на обменния курс на рублата, намаляване на обема на финансиране на икономиката, пълна загуба на инвестиции на частни инвеститори в криптовалути и други.

В средата на февруари Централната банка разработи собствени законопроекти за управление на този пазар, като ги изпрати до Министерството на финансите. Тя  предложи да се забрани добива, циркулацията и притежаването на криптовалути в Русия, а за нарушаване на забраните да се предвиди глоба до 1 млн. рубли.

На банките, според проекта на Централната банка, също трябва да бъде забранено да притежават криптовалути. Законопроектът на практика забранява и рекламирането на всякаква информация за виртуални валути.

По време на дискусията на 27 май заместник-председателят на Комисията по информационна политика на Държавната дума Антон Горелкин отбеляза, че Единна Русия подкрепя законопроекта на Министерството на финансите, но „отбелязва необходимостта от координация с Централната банка, за да се постигне оптимално предприемане на регулация и защита на интересите на гражданите“.

Ползи и недостатъци

Русия обмисля плащания в биткойн по доставките на газ и петрол

Русия обмисля приемането на плащания в биткойн за износа си на газ и петрол, става ясно от думите на високопоставен политик. Павел Зава...

Разбира се, съществуват и недостатъци в идеята за разплащане посредством цифрови валути, пише руското издание. Криптовалутите обработват много по-малко плащания от традиционните платежни системи.

Друг проблем възниква, когато руски юридически лица и индивидуални предприемачи преминават към криптовалутите като част от външнотърговските си дейности. След санкциите, наложени на руски граждани заради инвазията в Украйна, е възможно плащания в големи размери да бъдат блокирани от чуждестранни регулатори.

От друга страна обаче, разрешението за международна търговия във виртуални валути би могло да опрости взаимните сетълменти от инвестиционен характер за руснаците и да намали санкционния натиск върху руската икономика.

Сред предимствата на плащането с криптовалути по външнотърговски договори е липсата на необходимост руските граждани да се свързват с банки-кореспонденти, за да извършат плащане.

Още: Една от най-бедните държави в света прие биткойн за официална валута

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com