Русия продължава да купува компоненти за дронове Орлан в нарушение на санкциите

3678
Русия продължава да купува компоненти за дронове Орлан в нарушение на санкциите
Снимка: Getty Images

Руската компания "Център за специални технологии" в Санкт Петербург, която произвежда безпилотни самолети, все още получава западни компоненти за дронове Орлан-10. Посредници в САЩ, Китай и Русия ѝ помагат да заобиколи санкциите, показа съвместно разследване на "Важни истории", "Ройтерс" и Кралския институт на обединените служби (RUSI).

Според тях произведеният в Русия безпилотен летателен апарат Орлан-10 използва компоненти от американските компании Altera, Xilinx, Texas Instruments, Microchip Technology, Analog Devices, Linear Technology, европейските STMicroelectronics и NXP Semiconductors, както и от японските фирми Renesas Electronics и Saito Seisakusho.

Санкциите - другият свят на войната в Украйна

В първите месеци на 2022 г., когато Москва започна да се готви за военна кампания срещу Украйна, Русия и Западът бяха във финансов конф...

ОЩЕ: Разкриха схемата, с която Русия внася ключови компоненти от западните технологични гиганти

Нито една от тези компании вече не би трябвало да доставя резервни части за руската отбранителна промишленост. Въпреки това е създадена верига от посредници между западните доставчици и руския получател. Разследващите разкриха тази верига, като проучиха финансовите и митническите документи, свързани с производителя на безпилотните самолети Орлан-10.

Алексей Терентиев, един от собствениците на петербургската компания, произвеждаща Орлан, заяви, че фирмата не се е сблъскала с последиците от санкциите - напротив, тя е станала "по-надеждна". От януари до октомври 2022 г. "Център за специални технологии", която сега е под режим на санкции, е закупила чрез посредници западни компоненти на стойност над 25 млн. долара.

Орлан-10 е с микроелектроника от американските компании Analog Devices, Texas Instruments, Xilinx (собственост на AMD) и тайванската компания Getac, както и двигатели Saito от Япония.

Китай няма да даде на Русия ключова технология за военния сектор

Китай е наложил забрана за износ на компютърни процесори Loongson за Руската федерация, защото те могат да бъдат ползвани във военната ...

Според разследването - петербургската фирма е закупила част от чуждестранните компоненти за производството на безпилотни летателни апарати от руската мрежа Citilink. Друг доставчик на електроника е SMT-Ayilogic, също базирана в Санкт Петербург. Става въпрос за купувачи на западни стоки, които не са санкционирани и които след това препродават на реалните ползватели.

SMT-Aylogic получава западни компоненти от Asia Pacific Links (Хонконг). По техни данни от началото на войната в Украйна покупките възлизат на около 6 млн. долара. Номиналният собственик на Asia Pacific Links е руският гражданин Антон Трофимов.

Освен това SMT-Aylogic купува компоненти за дронове Орлан от американската компания Ik Tech. Тя също е основана от руснак с американско гражданство, чието име е Игор Каждан. От 2018 г. до 2021 г. доставя почти 1400 процесорни модула. Това става ясно, след като са намерени при свалени в Украйна безпилотни летателни апарати.

През февруари, две седмици преди руската инвазия, Каждан е арестуван по обвинение в контрабанда на военни продукти и продукти с двойно предназначение в Русия. Той признава, че през 2016 г. е започнал да прави бизнес с руски фирми, "заобикаляйки ограниченията за износ".

Русия използва Орлан от 2014 г. насам за разузнаване. Освен това безпилотните самолети могат да прехващат разговори и да заглушават мобилни комуникации. От дроновете са изпращани и пропагандни съобщения до украинските военни. Изданието "Важни истории" ги описва като "очите и ушите на руската армия".

Иран учи Русия на трикове за заобикаляне на петролните санкции

Иран се готви да предаде на Кремъл тайните на най-ефективното си оръжие срещу Запада - подземната финансова мрежа, на която разчита, за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Светлина в тунела за германската автомобилна индустрия

Търговията на Русия с Иран се оказа нерентабилна

Съдят OpenAI и Microsoft за нарушаване на авторските права на медии

Пълен обрат с цените на петрола само за часове

Еврото тръгва в нова посока спрямо долара

Фед обяви ще намалява ли скоро лихвите

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com