Разкриха схемата, с която Русия внася ключови компоненти от западните технологични гиганти

13673
Разкриха схемата, с която Русия внася ключови компоненти от западните технологични гиганти
Снимка: Getty Images

Веригите за доставки на ключови компоненти за Русия остават отворени въпреки западните ограничения и забраните за производителите да изнасят към страната, водеща агресивна война в Украйна.

През седемте месеца инвазия - до 31 октомври - в Руската федерация са постъпили компютърни и друга електроника на стойност поне 2,6 млрд. долара, показват руските митнически регистри. Най-малко 777 млн. долара от тези продукти са произведени от западни фирми, чиито чипове са открити в руски оръжейни системи - американските Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Texas Instruments и Analog Devices, както и германската Infineon AG.

Доставките стават чрез прекупувачи – компании, регистрирани в Хонконг, Турция и други страни, които се снабдяват с полупроводници, чипове и процесори от големите западни производители и ги внасят в Москва. По този начин санкциите са заобиколени. САЩ и ЕС наскоро ограничиха продажбите на чувствителни технологии на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари, а много западни технологични компании преустановиха всякакви контакти с Москва.

Китай започна спор в СТО за американските санкции върху чипове

Китай започна спор със Световната търговска организация (СТО) във връзка с ограниченията на САЩ върху износа на чипове, съобщи Министер...

Всичко това разкриха „Ройтерс“ и Кралският институт на обединените служби (RUSI) в свое разследване, публикувано на 13 декември.

ОЩЕ: Китай няма да даде на Русия ключова технология за военния сектор

Един от тези прекупувачи – Azu International – е базиран в Турция. Фирмата се регистрира през март, представя се като търговец на едро на IT продукти и седмица по-късно започва да доставя компютърни части от САЩ в Русия. През следващите 7 месеца компанията изнася към Руската федерация компоненти, включително чипове, произведени в САЩ, на обща стойност поне 20 млн. долара.

Съосновател е турският бизнесмен Гьоктюрк Агваз. Той управлява търговец на IT продукти и в Германия, наречен Smart Impex. Преди инвазията руските митнически данни показват, че германската фирма е изнасяла американска и друга продукция за московски клиент, който наскоро е закупил компоненти от Azu International, пише „Ройтерс“. Агваз казва пред агенцията, че Smart Impex е спряла износа към Русия, за да се придържа към наложените санкции. Вместо това, по думите му, тя продава в Турция – страна, която не е наложила ограничителни мерки срещу Москва. Що се отнася за износа на Azu International, бизнесменът отвръща: „Това е наша търговска тайна“.

Турските корпоративни регистри показват, че на 30 ноември Агваз е продал своя дял от 50% в истанбулската компания на съоснователя Хума Гюлюм Улуджан. Тя не е била открита за коментар.

САЩ разкри престъпна мрежа за контрабандни доставки на чипове за руската военна промишленост

Американските власти повдигнаха обвинения на петима руснаци, които са доставяли електронни компоненти на руската военна промишленост. Н...

Друг пример е компанията OOO Fortap, базирана в Санкт Петербург и основана от руски бизнесмен през април. Оттогава насам е внесла електроника, включително компютърни части от САЩ, на стойност 138 млн. долара. Един от най-големите доставчици на Fortap е турската компания Bion Group - бивш търговец на текстил, който наскоро разширява дейността си в областта на търговията на едро с електроника.

Руската OOO Titan-Micro, регистрирана на адрес, който представлява къща в гората в северния край на Москва, също е внасяла западни компютърни компоненти след инвазията.

Митническите документи, които „Ройтерс“ са купили от трима доставчици, не идентифицират точния вид на полупроводниците и другите електронни продукти, нито показват какво се случва с компонентите, след като пристигнат в Русия. През август агенцията съобщи, че масово произвеждани от западни компании чипове, които в много случаи не подлежат на ограничения за износ, са се появили в ракети и оръжейни системи, които руската армия е разположила в Украйна.

Големите западни производители на електронни компоненти заявяват, че спазват стриктно наложените санкции и изразяват изключителна загриженост, след като от "Ройтерс" им предоставят обезпокоителните данни. Infineon например заявява, че е инструктирала всички свои партньори за дистрибуция в световен мащаб да предотвратят доставките и да приложат строги мерки, които ще спрат всякакво отклоняване на продукти или услуги в разрез със санкциите.

От началото на инвазията достъпът на Русия до полупроводници от всички източници беше намален с близо 70% благодарение на действията на коалиция от 38 държави, която се обедини в отговор на агресията Путин. Само че данните от руските митнически служби показват, че вносът само на полупроводници от Intel е на високо ниво през последните месеци. През септември е достигнат рекорд от внесена електроника на стойност 90,2 млн. долара.

"Комерсант" за компютърните чипове в Русия: Технологичният брак се увеличава бързо

Повредените и негодни за употреба компютърни чипове в компютри, телефони и сървъри, внесени в Русия от Китай, са се увеличили от 2% пре...

Интересен е случаят с хонконгската компания Pixel Devices, доставяща западна технология на Русия. Журналист от „Ройтерс“ е установил на място, че офисът на фирмата представлява малка стая, пълна с картонени кутии, няма и никакви служители. Не могат да бъдат открити никакви индикации, че компанията е доставила електроника на Москва на стойност 210 млн. долара от април насам. Поне 50 млн. от тази стойност се дължи на продукти на Intel и AMD.

Pixel Devices е управлявана от Кирил Носов – жител на Хонконг с руски паспорт. Той казва пред разследващите журналисти, че е помогнал за основаването на компанията, но не работи за нея и не е в позиция да коментира дейността ѝ. Настоящият собственик на Pixel Devices е сингапурската фирма Asia Global Neolink, която пък е собственост на компания от Сейшелските острови – White Wings.

Уебсайтът на Pixel Devices, www.pixel-devices.com, първоначално е регистриран през 2017 г. във фирма за уеб услуги в Санкт Петербург. В него пише, че компанията не продава продукти на военния сектор и забранява на клиентите си да ги препродават на отбранителни компании. Пред "Ройтерс" фирмата съобщава само, че не продава на предприятия, собственост на санкционирани лица, но подчертава, че санкциите за износ "не са универсални". Основният клиент на Pixel Devices в Русия е компания от Санкт Петербург, наречена OOO KompLiga. На нейния уебсайт се посочва, че фирмата може да доставя широка гама от IT продукти и части. Според митническите данни от 1 април насам KompLiga е внесла електроника на стойност най-малко 181 млн. долара, почти изцяло от Pixel Devices.

В Москва пък има логистична фирма – OOO Novelco – която организира семинари за клиенти, за да ги научи как да откриват „алтернативни начини“ за внос в Русия. Изпълнителният директор Григорий Григориев пише в LinkedIn, че Novelco е създала филиал в Истанбул и доставя стоки за Русия от Турция. През март Григориев регистрира в най-големия турски град дружество, наречено Smart Trading. Оттогава насам компанията е изпратила продукти, произведени от американски производители на полупроводници, на стойност най-малко 660 000 долара.

Впечатление тук прави призивът на висш ръководител на F+ tech - руски производител на IT оборудване, който разчита на много вносни компоненти. Евгений Кривошеев заявява, че снабдяването с чуждестранни части изисква дискретност. "Сами увеличаваме рисковете от санкции, като съобщаваме публично кой какво ще доставя и откъде", пише той в блога си. "Подобна публичност привлича ненужно внимание“.

Пазарът на полупроводници се готви за нов удар заради войната в Украйна

На фона на изтеглянето на украинските войници от Мариупол, които предават контрола над града на руските сили, е време за оценяване на п...

Много скорошни доставки на западни компютърни части за Русия са пристигнали от Китай и други страни, които не са се присъединили към САЩ и ЕС в ограничаването на износа за Руската федерация. Но има и някои изключения. Митническите регистри показват доставки на Analog Devices и други американски компоненти директно от ЕС.

Elmec Trade Oü - търговец на едро на електронни компоненти, базиран в естонската столица Талин, е изпратил стоки на стойност най-малко 17 млн. долара в Русия между 1 април и 31 октомври. Сред тях са чипове, произведени от Analog Devices и други американски фирми. Генералният мениджър Александър Фоменко казва, че компанията му се съобразява с всички санкции и експортни ограничения. Обяснява директния износ за Русия с това, че поръчките били направени миналата година. Според него доставките са били забавени заради пандемията.

"ЕС се отнася много сериозно към заобикалянето на санкциите, тъй като това е практика, която може да подкопае ефективността на санкциите на ЕС“, отвръща потърсен за коментар говорител на Европейската комисия. Припомняме, че блокът реши заобикалянето на наказателните мерки ще се третира като престъпление, каквото е тероризмът, а и трафикът на хора.

ОЩЕ: ЕС: Заобикалянето на санкциите вече е престъпление като тероризма и трафика на хора

В Русия има „резервни играчи“, готови да запълнят вноса, спрян заради блокиране на известни руски компании, купуващи западна технология. Да вземем за пример AO GK Radiant - базиран в Москва дистрибутор на компютърни чипове и други електронни части, който през юни отпразнува 30-ата си годишнина. На своя уебсайт фирмата заявява, че целта ѝ е да предоставя на руските клиенти "най-добрите решения от световни производители".

Бойни машини изпадат от влака: Не е за вярване как руснаците губят техниката си (ВИДЕО)

„Втората армия в света“ успява да губи бойната си техника по такъв зрелищен и невероятен начин, че чак не е за вярване и зв...

Всъщност руските митнически регистри показват, че в продължение на години компанията е внасяла чипове със западен дизайн на стойност милиони долари. Само че през юли 2021 г. Министерството на търговията на САЩ добавя фирмата в списъка си с търговски ограничения, твърдейки, че тя е "замесена в закупуването на електронни компоненти с произход от САЩ, които вероятно подпомагат руските военни програми". Оттогава вносът на GK Radiant рязко е спаднал.

Централният офис на компанията остава на 11-ия етаж в сграда на улица "Профсоюзная" 65 в Москва. Изглежда, че на същия етаж работи и друг вносител на западни компютърни компоненти - Titan-Micro. Тя започва да внася Analog Devices и други електронни компоненти през ноември 2021 г., девет месеца след създаването си. Оттогава Titan-Micro е внесла части на стойност най-малко 12,7 млн. долара, включително 9,9 млн. долара от април 2022 г. насам. Тя е използвала някои от същите доставчици като GK Radiant, включително Sinno Electronics - китайска компания, която през юни беше поставена под експортни ограничения от Министерството на търговията на САЩ заради твърдения за предоставяне на подкрепа на руския отбранителен сектор.

Адресът на Titan-Micro, посочен в руските корпоративни регистри, води до дървена къща, дълбоко в гората в северната част на Москва. Там няма видими следи от стопанска дейност. Служител, който отказва да назове името си, заявява, че работната дейност не се извършва в къщата, а на 11-ия етаж в бизнес центъра на улица "Профсъюзная" 65. Тоест там, където е и централата на известния вносител на западни компоненти GK Radiant.

ОЩЕ: САЩ обвиниха седем души в контрабанда към Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Стана ясно колко ще струва първата АЕЦ в Полша

Аржентинският президент постигна нулев дефицит с "моторната резачка"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com