Русия вдига забраната за износ на горива?

3122
Русия вдига забраната за износ на горива?
Снимка: iStock

Производителите на горива в Русия са били информирани от правителството да се подготвят за отмяна на забраната за износ на дизел и бензин, предаде Ройтерс, като се позова на три източника от сектора.

Забраната за износ беше наложена на 21 септември, за да се ограничи покачването на цените и недостига на горива. Русия е най-големият износител на дизел по море.

Правителството облекчи частично ограниченията на 6 октомври и позволи износа на дизел по тръбопроводи, но остави в сила забраната за износ на бензин.

Още: Русия вдигна забраната за износ на дизел

Министърът на енергетиката Николай Шулганов заяви вчера, че властите обмислят да вдигнат забраната за износ на някои видове бензин. Източник от петролния сектор, пожелал анонимност, съобщи, че производителите са получили съобщение от властите, че износът ще бъде разрешен от следващата седмица. От министерството засега отказват коментар по темата.

Дизелът е най-изнасяният от Русия петролен продукт - 35 милиона метрични тона през 2022 г. Близо три четвърти от този обем е бил транспортиран по тръби. Миналата година Русия е изнесла и 4,8 милиона тона бензин.

Пренасищане на вътрешния пазар

Според друга петролна компания ограниченията на износа са довели до пренасищане на вътрешния пазар. "Сега е нисък сезон, не можем да продадем толкова много на вътрешния пазар", посочват от компанията.

Властите преди време казаха, че забраната за износ ще бъде вдигната, след като вътрешният пазар се стабилизира. Анализатори очакваха това да стане след приключване на прибирането на зърнената реколта.

Сблъсък между Кремъл и Роснефт?

В статия на The Wall Street Journal преди около месец се посочваше, че ограниченията са предизвикали сблъсък между Кремъл и ръководената от близкия съратник на Путин Игор Сечин "Роснефт" - като символ на напрежението като цяло сред руските петролни компании.

За доказателство се сочеха редица оставки сред ръководството на петролния гигант - сред тях на търговския директор Марат Загидулин, на ръководителите на продажбите на химически продукти Никита Пакулин и Андрей Добряков, както и на финансовия директор Александър Поляков. Загидулин, за когото се твърди, че даже е изведен с белезници от офиса, например постигна много в намирането на алтернативни пазари и методи за заобикалянето на санкциите срещу Русия.

Още: Русия спря износа на дизелово гориво. Какво следва?

Според данни на Citigroup по време на пандемията Русия е плащала по 400 млн. долара на месец, за да подкрепя петролните си компании. След началото на войната в Украйна сумата се увеличава до 2,7 млрд. долара месечно, заради западните санкции. Но това е около 20% от бюджета на руското енергийно министерство и вече идва нагоре за режима на Путин.

Затова той решава да намали компенсациите, което обаче не се посреща добре от руския бизнес - той почва да изнася повече петрол и затваря рафинерии за планов ремонт. Допълнително независими търговци изкупуват горивата за вътрешния пазар, които са с ниски цени, и ги продават изгодно на външните пазари. Това "неподчинение" обаче, изглежда си има цена.

А когато забраната официално бъде премахната, съществува риск руските доставки да започнат да се възстановяват с главоломна скорост, тъй като износителите ще опитват бързо да продадат продукти, натрупани в претъпканите им складове.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com