Русия спря износа на дизелово гориво. Какво следва?

21035
Русия спря износа на дизелово гориво. Какво следва?
Снимка: БГНЕС

Тази година Русия е доставяла повече от милион барела дизелово гориво на ден, съобщава Bloomberg. Сега обаче Москва въведе забрана за износа му, която крие риск от прекъсване на доставките на гориво преди зимата. Колко дълбоки ще бъдат последствията зависи от това колко дълго ще продължи забраната.

Всъщност Русия е най-големият морски износител на горива в света, според Vortexa. Тази огромна част от предлагането, която пазарът ще загуби, е толкова, колкото да задоволи цялото търсене в Германия.

Загубата на доставки и последващото покачване на цените ще имат последици не само за търговците на петрол и шофьорите. Дизелът задвижва кораби и влакове, а се използва и в селското стопанство, промишлеността и строителството. Просто казано, това гориво захранва огромни части от световната икономика. Още: В България: Евтин руски петрол, поскъпващи горива

"Всичко зависи от времето", казва Юджийн Линдел, ръководител на отдела за нефтопреработка в консултантската компания FGE. Според него руските петролни рафинерии "вероятно могат да работят още месец, преди да се наложи да затворят поради липса на пространство за съхранение".

Потоците от руско дизелово гориво

Русия твърди, че забраната е временна, за да се ограничат покачващите се вътрешни цени на горивата, но усвояването на всички тези барели от вътрешния пазар може да се окаже трудна задача. Част от тях ще бъдат складирани и в този смисъл ситуацията е благоприятна за извършване на текущи ремонти в много петролни рафинерии.

Рано или късно обаче страната ще трябва или да възобнови износа, или да намали обемите на рафинирането на петрол. Последният вариант може да доведе и до недостиг на гориво в самата Русия.

"Въпреки че забраната е за неопределено време, не очакваме да продължи дълго", каза Коен Веселс, анализатор на петролни продукти в консултантската компания Energy Aspects.

Вътрешна борба - Кремъл срещу "Роснефт"

В статия на The Wall Street Journal подробно се обръща внимание на факта, че ограниченията са предизвикали сблъсък между Кремъл и ръководената от близкия съратник на Путин Игор Сечин "Роснефт" - като символ на напрежението като цяло сред руските петролни компании. За доказателство се сочат редица оставки сред ръководството на петролния гигант - сред тях на търговския директор Марат Загидулин, на ръководителите на продажбите на химически продукти Никита Пакулин и Андрей Добряков, както и на финансовия директор Александър Поляков. Загидулин, за когото се твърди, че даже е изведен с белезници от офиса, например постигна много в намирането на алтернативни пазари и методи за заобикалянето на санкциите срещу Русия.

Според данни на Citigroup по време на пандемията Русия е плащала по 400 млн. долара на месец, за да подкрепя петролните си компании. След началото на войната в Украйна сумата се увеличава до 2,7 млрд. долара месечно, заради западните санкции. Но това е около 20% от бюджета на руското енергийно министерство и вече идва нагоре за режима на Путин. Затова той решава да намали компенсациите, което обаче не се посреща добре от руския бизнес - той почва да изнася повече петрол и затваря рафинерии за планов ремонт. Допълнително независими търговци изкупуват горивата за вътрешния пазар, които са с ниски цени, и ги продават изгодно на външните пазари. Това "неподчинение" обаче изглежда си има цена - показателна е ситуацията с "Роснефт".

Пазарна реакция

Въпреки че неочакваната загуба на доставки доведе до покачване на ключовите пазарни индикатори на дизела, движенията бяха сравнително приглушени за такова голямо събитие, което от своя страна предполага известен скептицизъм сред търговците относно реалното въздействие. Още: Русия не може да намери купувачи за милиони барели дизел

В отговор на забраната в Северозападна Европа референтните фючърси на дизела ICE Gasoil Crack се покачиха рязко спрямо договорите за суров петрол, временно надхвърляйки 37 долара за барел и достигайки петдневен връх, според Bloomberg.

Общата картина

Световните доставки на дизел вече бяха под сериозен натиск още преди Русия да обяви забраната за износ. Приходите на рафинериите бяха ограничени от комбинация от съкращения на доставките на суров петрол от ОПЕК+ и повишено търсене на други рафинирани продукти. Дори временно спиране на работа не помогна.

Преди военните действия в Украйна морските доставки на руски дизел се насочваха главно към европейските страни. Но санкциите обърнаха глобалните търговски потоци, като за Турция те скочиха рязко. Други текущи дестинации включват Бразилия, Саудитска Арабия и Тунис.

Това не означава, че тези страни ще поемат тежестта на намаляването на руските доставки. Пазарът на дизелово гориво е глобален по своята същност: ако например Турция или Бразилия изпаднат в неочакван недостиг, тогава товарите от не руски доставчици може да се насочат натам, вместо към Европа.

Какво следва?

Забраната е в сила от 21 септември, но спирането на доставките няма да бъде внезапно и неотменимо. Съгласно резолюцията товарите с гориво, които вече са приети за превоз от Руските железници или имат товарни документи за морски транспорт, все още подлежат на износ. Така дизеловите потоци ще намаляват постепенно. 

Предвидени са изключения за малки доставки, включително за партньори в търговски алианси от бивши съветски републики, както и междуправителствени споразумения, хуманитарна помощ и транзит, се казва в постановлението.

Когато рано или късно забраната бъде премахната, съществува риск руските доставки да започнат да се възстановяват с главоломна скорост, тъй като износителите ще опитват бързо да продадат продукти, натрупани в претъпканите им складове.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

МАЕ се размина с ОПЕК - понижи прогнозата си за ръст в търсенето на петрол през 2024 г.

САЩ предупредиха "Райфайзен банк", че ще ограничат достъпа ѝ до доларовата система заради руския бизнес

Централна банка намали драстично основната лихва с 10 процента

Цените на петрола с претърпяха обрат заради данните за запасите в САЩ

Еврото достигна стойности, невиждани от месец

Договориха правила срещу двойното данъчно облагане за инвеститорите в ЕС

Европейската комисия с първи коментар за новите американски мита върху китайски стоки

ОПЕК повиши прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2024 г.

САЩ повишиха рязко митата за китайски електромобили и чипове

Нищо ново: Унгария заплаши с вето новите санкции на ЕС за руския втечнен газ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com