Руският газ се услажда на Австрия

12734
Руският газ се услажда на Австрия
Снимка: iStock

Австрия е наводнена с руски природен газ, което позволява на дългогодишния клиент на "Газпром" да увеличи продажбите към своите съседи, като същевременно забавя усилията за отказ от контролираната от Кремъл енергетика.

Централноевропейската държава е била център на руските газови потоци в продължение на повече от половин век, като складовете и тръбопроводите в миналото са били конфигурирани за пренос на гориво към Унгария, Германия, Италия и Словения. Държавната компания OMV AG има дългосрочен договор с "Газпром".

Проверката на доставките за Австрия се засилва, тъй като страната заявява, че иска да се диверсифицира от Русия, но търговските данни показват постоянен поток през Украйна, който задоволява повече от половината от търсенето на икономиката. Още: Руският втечнен газ добре показва кой в Европа не се отказва съвсем от Путин

Препълнените складове за съхранение и безпрепятствените доставки показват, че пазарът се чувства по-комфортно след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., казва Валтер Болц, бивш австрийски регулатор, който сега е старши енергиен съветник в Baker&Mckenzie LLP.

"Австрия би трябвало да е в състояние да преживее дори внезапно прекъсване" на украинските потоци през тази година, каза той.

Руският газ не спира да тече

Повече от половината от руския газ, преминаващ през Украйна, постъпва в Австрия

Въпреки това Болц заяви, че е все по-притеснен от неуспеха да се освободи от хватката на Газпром. Той вижда значителен риск от прекъсвания, след като споразумението на Украйна с Русия за транзит на газ изтече през следващата година. Още: Китайска пропаганда в полза на Путин използва Чехия на тема "газ и петрол"

Договорът с Газпром е с продължителност до 2040 г. Въпреки войната Газпром продължава да снабдява газовия хъб на OMV в Баумгартен чрез тръбопроводи, които пресичат Украйна.

Но това споразумение за транзит ще приключи през декември 2024 г., като правителството на Киев се ангажира да не преговаря за нов договор с Русия. 

Въпреки че Украйна сигнализира, че остава отворена за европейски търговци, които да договорят достъп на индивидуална основа, постоянната заплаха от военни щети по тръбопроводите или компресорните станции означава, че доставките не могат да бъдат гарантирани.

Gas Connect Austria GmbH, която е собственик и оператор на вътрешната мрежа от газопроводи в посока изток-запад, заяви, че е започнала да разширява капацитета си към Германия. Газопроводът WAG LOOP 1 може да осигури 27 тераватчаса газ - еквивалент на около една трета от годишното търсене - но няма да бъде готов за експлоатация преди 2027 г. 

Австрийските газови хранилища

Russian GasАвстрийско газохранилище. Петото по големина газово хранилище в Европа е било запълнено на 97% през декември

Операторът все още не е кандидатствал за екологичните разрешителни, необходими за разширяването на газопровода на 40 км. Регулаторните органи одобриха предложението по-рано тази година, което задължава Gas Connect Austria да завърши проекта на стойност 200 млн. евро, пише Bloomberg.

Преговорите за новите тарифи, съчетани с австрийските законови ограничения и липсата на финансови ангажименти и дългосрочни резервации, са в ущърб на ускоряването на работата, заяви говорител на Gas Connect Austria. Още: Китай поставя Путин на колене със "Силата на Сибир 2"

Министерството на климата и енергетиката заяви, че е разтревожено от този бавен напредък, тъй като разширението е от основно значение за осигуряването на газовите потоци. Няма причина да се чака повече, заяви министерството в отговор на въпроси, изпратен по електронна поща.

И Болц, и Gas Connect Austria заявиха, че страната може да покрие търсенето през 2025 г. дори без доставки от Русия, но дългосрочна ценова стабилност може да бъде постигната само чрез нови връзки. 

"Рискът през 2025 г. и 2026 г. е не толкова, че няма да има газ, а че цените отново могат да бъдат доста високи", каза Болц. "Трябва да избегнем нова ценова криза."

Превод: Ганчо Каменарски 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com