Въпреки санкциите: Руските военни заводи работят с важни инструменти от Великобритания и Япония (ВИДЕО)

3277
Въпреки санкциите: Руските военни заводи работят с важни инструменти от Великобритания и Япония (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Заобикалянето на санкциите на Запада срещу Москва е една от най-сериозните пробойни в подкрепата на съюзниците за Украйна. Поредният пример разкри независимата руска разследваща медия "Важни истории" - руският военнопромишлен комплекс получава системи за управление на машиностроителни инструменти от Великобритания и Япония.

Пробив от Обединеното кралство

Британската компания Renishaw произвежда системи за контрол на качеството на детайли, изработени на металообработващи машини. Това е много важен фактор за военното производство, където е нужна максимална прецизност при струговането на детайлите.

Още: Финландия с първа присъда за нарушаване на санкциите на ЕС срещу Русия

Renishaw закри бизнеса си в Русия и Беларус и обеща да контролира опитите за доставка на продуктите си в Руската федерация по алтернативни пътища. Само че митнически данни, цитирани от "Важни истории" (iStories), показват, че през 2023 г. в Русия е внесено оборудване на компанията на стойност приблизително 360 млн. рубли. Това означава близо 4 млн. щатски долара. А софтуерът за работа с оборудването може да бъде получен в публичното пространство.

Най-голям брой стоки на Renishaw (59 млн. рубли) са внесени от санкционираното дружество NPK Photonics от Санкт Петербург. То ги е закупило от също санкционираната Ace Electronic от Хонконг. Основен клиент на NPK Photonics е компанията Neva Electronics, която през 2023 г. е закупила компоненти на стойност 2,3 млрд. рубли. Neva попадна под санкции заради доставки за руски отбранителни предприятия.

Още: И Турция намалява покупките на петрол oт Русия

"Ростех" работи с машини от Япония

Междувременно заводът за производство на бойни машини на пехотата на "Ростех" публикува видеоклип, в който се хвали с отличната си работа без чуждестранно оборудване. В него служители на предприятието позират на фона на санкционирани машинни инструменти от Япония.

Руската държавна корпорация публикува видеоклип, в който разказва колко добре действало отбранителното предприятие "Курганмашзавод" в условията на санкции. Във видеото служителите се редуват да казват фразите: "Имаме всичко", "Добре сме", "Работим".

В същото време на заден план няколко пъти проблясват кадри на металорежещи машини, като имената на производствените предприятия са размити. Една от тези машини е произведена от японската компания Yaskawa, разкрива "Важни истории".

Още: Строги санкции? Стоки за половин милиард долара са влезли от ЕС в Русия за година

От април 2022 г. "Курганмашзавод" е под санкции от Япония, така че е малко вероятно сега да може да си позволи такова оборудване.

На друг кадър работник от фабриката стои пред пулт за цифрово управление, вероятно произведен от друга японска компания - Fanuc. През февруари тази година Япония въведе ограничения върху доставките на такива панели за Русия.

Още: Парите в брой на Путин за войната се топят. Нови укрепления и загуби за Украйна и Русия (ВИДЕО)

"Курганмашзавод" е единственото предприятие в Русия, което е специализирано в производството на бойни машини на пехотата. Заводът попадна в обхвата на европейските ограничения още през април 2022 г. Освен това "Курганмашзавод" е в санкционните списъци на САЩ, Канада, Швейцария, Япония, Украйна, Австралия и Нова Зеландия.

Още: Гледна точка: Не очаквайте новите санкции срещу Русия да променят нещо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Гърците са декларирали значително повече доходи в сравнение с 2023 г.

САЩ изместиха Китай като най-голям търговски партньор на Германия

Bank of England реши за понижаването на лихвите

Акциите на Airbnb се сринаха

Китайски електромобили "наводниха" пристанищата в Белгия (СНИМКА)

Нови танкери ще доставят зелен водород

В Италия правят лодки от стари автомобили

Заработи най-големият в света завод за улавяне на въглероден диоксид

Цените на петрола с пълен обрат заради намаляващите запаси в САЩ

Курсът на еврото остава стабилен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни