САЩ спря плащания по външния дълг на Русия

5644
САЩ спря плащания по външния дълг на Русия
Снимка: iStock

Плащания за над 600 млн. долара на руското правителство към притежателите на руски суверенен дълг бяха спрени от САЩ в понеделник. Това е станало възможно, тъй като Русия е предприела плащания по външния си дълг чрез валутните си резерви, които се намират в американски банки.

Ходът на щатското правителство цели засилване на натиска върху Москва, която ще бъде принудена да изразходва наличните си резерви от американската валута или рискува да изпадне в неплатежоспособност по външните си задължения, предава Reuters.

В резултат на санкциите срещу Русия, наложени след нахлуването в Украйна на 24 февруари, валутните резерви на Централната банка на Русия, държани във финансови институции в САЩ, бяха замразени.

Министерството на финансите на САЩ даде зелена светлина на руското правителство да използва тези средства за купонни плащания по външния си дълг, деноминиран в долари, като разрешението досега се даваше за всеки случай по отделно.

В понеделник, когато най-голямото плащане откакто започна войната настъпи, включващо плащане на 552.4 млн. долара главница по падежиращи облигации, щатското правителство реши да отреже достъпа на Москва до замразените средства, посочва говорител на финансовото министерство, цитиран от Reuters.

Русия извърши плащане за 102 млн. долара по външния си дълг

Русия е извършила плащане по лихвите по държавни облигации в чужда валута, съобщaва руското финансово министерство, цитирано от Reuters...

Спряно е и купонно плащане на 84 млн. долара по доларови облигации с падеж 2042 година.

Ходът цели да принуди Русия да вземе трудното решение дали да използва наличните си запаси от долари за плащания по външния си дълг или да използва средствата за други цели, включително финансиране на военните си действия, казва говорителят.

Русия е изправена пред исторически дефолт по външния си дълг, ако избере да не осъществи плащанията с наличните си резерви от щатски долари.

JPMorgan Chase&Co, която обработва плащанията като кореспондентска банка, е била спряна от финансовото министерство на САЩ, посочва източник на информационната агенция, запознат с темата.

Банката-кореспондент обработва плащанията на купони от Русия, изпращайки ги до платежния агент, за да ги разпредели до притежателите на облигации в чужбина.

Как Путин "унищожи" рублата и доближи Русия на косъм от дефолт

Русия забрани на гражданите си да купуват щатски долари, като по този начин засили изолацията на икономиката си, която някога имаше амб...

Русия разполага с 30 дни гратисен период да реализира плащането, добавят източникът.

Опасност от дефолт

Русия, която има емитирани общо 15 международни облигации на обща стойност 40 млрд. долара, досега успя да избегне дефолт по външния си дълг, въпреки западните санкции. Задачата обаче става все по-трудна.

Русия получи разрешение да реализира купонно плащане за 447 млн. долара по облигации в долари с падеж 2030 година, което трябваше да бъде осъществено до миналия четвъртък. Това бе най-малко петото подобно плащане откакто войната започна.

Ако Русия не успее да покрие задълженията си по външния си дълг или реши да плати в рубли, а не в долари, евро или друга конкретизирана валута, страната може да изпадне в дефолт.

Русия няма достъп до международните дългови пазари в резултат на наложените санкции. Едно евентуално изпадане в неплатежоспособност може да отреже възможността на страната за достъп до тези пазари докато кредиторите не получат всичко дължимо и всички правни въпроси не бъдат уредени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com