Ще удари ли Китай пазара на луксозни стоки?

4826
Ще удари ли Китай пазара на луксозни стоки?
Снимка: iStock

Националната кампания на президента на Китай Си Дзинпин за „общо благоденствие”, която цели преразпределение на богатството, хвърля сянка над един от най-големите пазари в страната – този на луксозни стоки.

Натискът на китайските власти за преразпределение на богатството във втората най-голяма икономика в света, започна да притеснява някои от инвеститорите в пазара на луксозни стоки. Секторът все още ближе рани от масовата кампания срещу корупцията, която бе реализирана в Китай преди няколко години, като в наши дни разчита повече от всякога на китайските потребители, пише CNN.

Китайските потребители са жизненоважни за брандове като LVMH, Hermes и Gucci. През миналата година, когато COVID-19 бе сковал света, ситуацията в Китай бе сравнително спокойна, като делът на Китай в световните продажби на луксозни стоки скочи близо два пъти, сочат данните на консултантската компания Bain.

Според нейните прогнози, Китай ще стане най-големият пазар за луксозни стоки до 2025 година, изпреварвайки Европа и САЩ.

Най-новата правителствена инициатива, която съвпадна с регулаторния удар по различни индустрии, от технологичната и образователната до гейминг и развлекателния сектор, провокира все повече притеснения.

Но експертите са разделени дали „общото благоденствие” ще повлияе на продажбите на луксозни стоки, които възлизат на стотици милиарди годишно.

Много анализатори вярват, че кампанията за разпределение на богатството може да се окаже добра за бизнеса. Въпреки, че Си Дзинпин все още обмисля ходовете си, неговото правителство ясно даде да се разбере, че иска да повиши доходите на повече домакинства, така че да разшири дела на средната класа в страната. Това може да увеличи покупателната способност и потреблението.

Експертите обаче не изключват възможността правителството да ограничи показната екстравагантност или да повиши данъците за богатите, което може да помрачи перспективите пред производителите на чанти, обувки и бижута от висок клас.

„Първоначално, когато беше обявено, хората изпаднаха в паника“, каза Зузана Пуш, анализатор в UBS. „И пазарът изпадна в паника. Защото всички си спомниха за кампанията срещу корупцията и как това повлия тогава на търсенето на луксозни стоки”, казва тя.

Някои играчи на този пазар вече пострадаха. Акциите на LVMH поевтиняха със 7.9% в периода август-септември, докато книжата на Kering, собственикът на Gucci, отстъпиха с 19.4% за същия период.

През последните три месеца, секторът за луксозни стоки се представи по-слабо от европейския пазар заради възобновяване на притесненията в Китай, включително кампанията за преразпределение на богатството, повишението при случаите на коронавирус и регулацията, става ясно от анализ на Citi за месец октомври.

Призивът за „общо благоденствие”

Пекин затегна обръча около частните компании в страната през последната година. Играта обаче загрубя когато президентът Си Дзинпин заяви пред високопоставените членове на Комунистическата партия, че правителството трябва да създаде система, чрез която да разпредели богатството в интерес на „социалната справедливост”.

По информация на китайската държавна новинарска агенция Xinhua, Си Дзинпин посочва, че е „необходимо” да се пристъпи към „разумно регулиране на прекалено високите доходи и насърчаване хората и бизнесите да връщат повече в обществото”.

В резултат на това, държавната медия предложи правителството да обмисли нов данък за богати или други начини за преразпределение на доходите и благосъстоянието.

Някои компании веднага реагираха на думите на китайския лидер. През последните месеци, някои от най-големите технологични фирми заявиха, че ще дарят милиарди долари за каузата, включително Alibaba и Tencent. Една компания, Pinduoduo, дори обеща, че ще дари цялата си печалба за второто тримесечие.

Това провокира признаци на опасения в света на луксозните стоки. Напоследък секторът загуби благосклонността на някои инвеститори, което „предполага, че е била оценена краткосрочната свързана с Китай несигурност“, пишат анализатори на UBS в доклад от септември.

„Влиянието на китайската инициатива за общо благоденствие върху потреблението на луксозни стоки остава ключово притеснения за инвеститорите”, пише в доклада.

Но анализаторите на швейцарската банка отбелязват също така, че „общия просперитет” не е нова концепция за Китай.

Използването на фразата се простира назад във времето до председателя Мао Дзъдун, който се позовава на „общо благоденствие“, когато се застъпва за драматични икономически реформи, за да отнеме властта от богатите земевладелци и фермери, които са оформяли елита в селските райони.

През 2012 г. „общото благоденствие“ беше „сметнато за „основния принцип“ на китайския социализъм“ по време на голямо събиране на Комунистическата партия, отбеляза Тао Уанг, икономист от UBS, в доклад до клиенти.

Анализаторите от банката също така казват, че очакват само "скромни и постепенни" корекции в данъка върху доходите на физическите лица и данъка върху потреблението през следващите няколко години, което предполага, че "отрицателното въздействие може да бъде ограничено, а не неизбежно".

Някои изпълнителни директори говорят по темата директно.

По-рано през този месец, финансовият директор на LVMH Жан Жак Гиони коментира, че не е бил „особено разтревожен или притеснен от последните обявления”.

„Не виждаме причина да вярваме, че това може да бъде пагубно за горната средна класа, заможната класа, която е по-голямата част от нашата клиентска база“, каза той пред анализатори. "Следователно това не ни се струва като нещо негативно – даже може и да е положително."

През миналата година, Никола Хиеронимус, изпълнителен директор на L'Oreal, компания притежаваща брандове като Giorgio Armani Beauty и Lancôme, също коментира темата.

„Оставаме много уверени относно Китай”, казва той по време на разговор за корпоративни продажби, добавяйки, че обещанието за „общо благоденствие“ вероятно ще помогне на средната класа на страната „да стане по-богата и по-голяма, което е много положително за нас”.

Деликатна тема

Наблюдатели на индустрията обаче имат основания да се притесняват.

Преди по-малко от десетилетие, индустрията за луксозни стоки бе ударена сериозно от мащабна акция срещу корупцията в Китай.

Най-богатите в Китай са спечелили 1,5 трилиона долара през 2020 г.

Най-богатите хора в Китай са спечелили рекордните 1,5 трилиона долара през 2020 г., което е повече от последните пет години, взети заед...

Правителството забрани всички признаци, които биха могли да издават високи харчове от страна на официалните лица, включително луксозните стоки.

Кампанията, стартирана от Си Дзинпин през 2012 година, имаше драматичен ефект върху сектора. През 2013 година китайският пазар на луксозни стоки записа ръст от едва 2%, спрямо повишение от 7% през преходната година, сочат данните на Bain.

Някои модни брандове бяха избягвани от потребителите, тъй като всички търсеха дрехи без разпознаваеми лога и дизайни.

Брандове скъпи алкохолни напитки също пострадаха тогава, записвайки спад в продажбите си. Компанията Kweichow Moutai посочи по онова време, че кампанията е довела до „безпрецедентен натиск” върху алкохолната индустрия.

Секторът все още страда от регулаторни опасения, като наскоро не ударен от масови разпродажби на акции.

По време на кампанията против корупцията от 2012 година, луксозните хотели също пострадаха, тъй като властите отмениха банкети и конференции. Някои петзвездни хотели по това време дори поискаха да намалят звездите с надеждата, че по-ниските рейтинги ще им позволят да изглеждат по-малко луксозни, така, че да запазят бизнеса си, съобщиха китайски държавни медии.

Времената са различни

Защо най-богатите хора в Китай се страхуват за парите си?

Богатите също плачат. Особено тези дни в Китай. След като президентът на страната Си Дзинпин подхвана кампания, целяща преразпределение...

Някои анализатори смятат, че новата кампания за „общо благоденствие” ще бъде различна от тези в миналото.

Според последните данни на Bain, потребителите в Китай са отговорни за 35% от всички продажби на луксозни стоки в света. До 2025 година този дял може да скочи до близо 50%, сочат прогнози на консултантската компания.

Бруно Ланес, партньор на Bain за потребителски продукти и практики в търговията на дребно, който е базиран в Шанхай, заявява, че неговата фирма няма да променя прогнозите си поради обещанието за "общо благоденствие".

„Твърде рано е да се каже, но няма реални индикации, че това има голямо влияние върху марките, според мен“, казва той пред CNN Business.

Ланес очаква новата политика да има неутрален или дори позитивен ефект върху потреблението на луксозни стоки, особено ако доходите нараснат из цялата страна.

Отмъщението на Китай: Хиляди фирми ще спрат работа в Европа

Група от европейски компании от различни сектори, свързани с производството и оползотворяването на метали, излезе с предупреждение за к...

„Мисля, че е много различно от това, което се случи около кампанията против корупцията тогава”, добавя той.

В миналото много луксозни брандове в Китай бяха захранвани от китайската традиция измежду изпълнители директори и представителите на властта да се поднасят подаръци. Поради това, политиката срещу корупцията удари сериозно бизнеса тогава. Сега обаче, потреблението идва главно от хора, които купуват за себе си и близките си, добавя Ланес.

Някои потребители обаче може и да започват да ограничават разходите.

По данни на LookLook, компания за проучвания на потребителите, която работи с луксозните брандове, 1 от 10 анкетирани посочва, че ограничава разходите именно заради новата политика в Китай.

Един от анкетираните директно заявява, че не иска да „привлича нежелано внимание”, споделя изпълнителния директор на LookLook Малинда Сана.

„Никога не бяхме чували това преди. Мисля, че търсенето определено е налично, но има предпазливост”, добавя тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com