Сривът на биткойн изтри огромна част от богатството на крипто милиардерите

9754
Сривът на биткойн изтри огромна част от богатството на крипто милиардерите
Снимка: iStock

Някои от крипто милиардерите акумулират огромно състояние, което съперничи на богатството на най-заможните американски технологични титани. Други натрупват финансови резерви, чрез които обещават да променят силите на полето на политиката и филантропията. Трети получават втори шанс за натрупване на богатство, след като предходните им начинания вече са се провалили.

Манията по криптовалутите превърна Чанпън Джао, Сам Банкман-Фрид, Майк Новограц и множество други имена в света на дигиталните активи в милиардери. Въпреки че те бързо се превърнаха в новите лица на глобалното богатство, сега състоянието им изчезва с удивителна скорост, предава Bloomberg.

Бил Гейтс: Криптовалутите и NFT са базирани на теорията на глупаците

Милиардерът и съосновател на Microsoft Бил Гейтс изглежда не е голям почитател на криптовалутите и незаменимите токени (NFT)....

Откакто цената на биткойн достигна рекорден връх от почти 69 000 долара на 9 ноември миналата година, седем крипто милиардери са загубили общо 114 млрд. долара за периода, става ясно от индекса на милиардерите на Bloomberg.

Много други, които са възложили големи надежди на биткойн, от главния изпълнителен директор на Microstrategy Inc. Майкъл Сейлър до президента на Ел Салвадор Найиб Букеле, също усетиха ужилване, тъй като цената на най-големия дигитален токен в света падна под 23 000 долара в понеделник, най-ниската му стойност от декември 2020 г. насам. Поевтиняването продължи и през следващите дни, като към момента на подготвяне на материала биткойн се търгува срещу 21 205 долара за брой, сочат данните на CoinMarketCap.

Веднъж смятани за начало на нова ера на децентрализираните финанси, криптовалутите бяха разтърсена от две събития, случили се в рамките на няколко седмици. Celsius, една от най-големите платформи за крипто заеми, обяви в неделя, че замразява всички транзакции в мрежата си и се появиха спекулации, че няма да може да изпълни обещаната възвръщаемост на някои от своите продукти. Това последва срива през месец май на така наречения стейбълкойн TerraUSD и неговия побратим токен, Luna, чийто символ е татуиран на лявата ръка на Новограц, основател на Galaxy Digital Holdings Ltd.

Докато глобалните пазари се тресат, след като Федералният резерв и други централни банки планират да повишат лихвените проценти, за да се борят с най-високата инфлация от десетилетия, скоростта, с която криптовалутите се сринаха през последните седмици, се откроява. Макар че досега има малко доказателства за пропукване на пазара на труда в САЩ, загубите в цифрови активи накараха някои крипто милиардери да прибягнат до съкращения на работни места.

Джао, основател на Binance, най-голямата борса за криптовалути в света, казва, че неговата фирма има „много сериозни финансови резерви“ и открива нови работни места. Въпреки това 44-годишният милиардер видя как личното му богатство, някога 11-то по големина в света, се сви с цели 89% до 10.2 млрд. долара в резултат на срива на пазара на виртуални валути. Джао бе включен в индекса на милиардерите на Bloomberg през януари тази година. За сравнение, през ноември миналата година Джао притежаваше близо 96 млрд. долара. Фирмата му също се превърна в предмет на интерес за американските власти, които отдавна се стремят да наложат рамки на крипто индустрията.

Цената на биткойн се срина с 5 000 долара, пазарът на криптовалути падна под 1 трилион долара

Биткойн се срина през уикенда и това повлече целия пазар за криптовалути надолу. Според анализатори това се дължи на спада в ценат...

Богатството на Банкман-Фрид, 30-годишният главен изпълнителен директор на платформата за крипто търговия FTX, отбеляза спад от 66%, след като състоянието му достигна връх от 26 млрд. долара. Това може да попречи на плановете му да похарчи много в сферата на политиката. Той инвестира 16 млн. долара в инициативен комитет през април и казва, че очаква да вложи повече от 100 млн. долара по време на следващите президентски избори в САЩ, за да подкрепи демократите.

57-годишният Новограц, чийто макро хедж фонд към Fortress Investment Group беше ликвидиран през 2015 г. след две години на загуби, заложи на крипто по време на своето завръщане, като наскоро нарече Terra „голяма идея, която се провали“. Състоянието му падна в понеделник до 2,1 млрд. долара. Сумата е по-ниска, отколкото бе по време на включването му в индекса на милиардерите на Bloomberg през декември 2020 г., когато биткойн се търгува за около 29 000 долара. През ноември миналата година пък, личното състояние на Новограц възлизаше на 8.5 млрд. долара.

Междувременно по отделно състоянията на Камерън и Тайлър Уинкълвос спаднаха до 3 млрд. долара, от ниво от по 5,9 млрд. всеки. 40-годишните близнаци основатели на крипто борсата Gemini, която обяви този месец, че ще съкрати около 10% от работещите в нея, в момента са на турне с рок групата си Mars Junction.

Coinbase Global Inc., най-голямата крипто борса в САЩ, анулира обявите за работа, тъй като цените на криптовалутите продължават да падат. Основателите Брайън Армстронг, на 39, и Фред Ерсам, на 34, чието общо богатство някога достигаше 18,1 млрд. долара, вече разполагат с 2,1 млрд. долара всеки, тъй като акциите на компанията паднаха със 79% след първичното публично предлагане.

Що се отнася до 57-годишният Сейлър, той не губи надежда и сподели в понеделник в Twitter: „Уповаваме се на биткойн“. Microstrategy, софтуерната компания, която той основава, чиято стойност падна рязко по време на дот-ком балона през 2000 г., започна да купува биткойн през 2020 година. Акциите й затвориха при връх от 1272 долара през февруари 2021 г., като 2.36 милиона акции, които Сейлър притежава в момента, можеха да струват 3 млрд. долара. Оттогава те са паднали с около 88%.

Крипто бизнесът: Хиляди криптовалути ще се сринат

Някои играчи в индустрията на криптовалутите смятат, че хиляди виртуални валути вероятно ще се сринат, докато броят на съществуващ...

Букеле, 40-годишният президент на Ел Салвадор, не беше коментирал в Twitter срива на криптовалутите в понеделник. Преди около седмица се навърши една година от неговия опит да направи биткойн законно платежно средство. По това време цената възлизаше на около 36 000 долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com