Световната банка: 630 млрд. долара емигрантски пари през тази година, рекордни потоци към Украйна

3161
Световната банка: 630 млрд. долара емигрантски пари през тази година, рекордни потоци към Украйна
Снимка: iStock

Регистрираните парични преводи от емигранти към страни с ниски и средни доходи ще отбележат ръст от 4,2% на годишна база, като се очаква да достигнат 630 млрд. долара за 2022 година. Очакваното увеличение идва след почти рекордното нарастване от 8,6% на емигрантските преводи през 2021 година. Това прогнозира Световната банка в най-новия си доклад за миграцията и развитието, публикуван на сайта на институцията.

Очаква се паричните преводи от емигранти към Украйна, която е най-големият получател на подобни трансфери в Европа и Централна Азия, да нараснат с над 20% през 2022 година. На фона на това, потоците от емигрантски трансфери към много страни от Централна Азия, за които основният източник е Русия, вероятно ще намалеят драстично. Тези спадове, съчетани с покачващите се цени на храните, торовете и петрола, вероятно ще увеличат рисковете за сигурността и ще изострят бедността в много от тези страни.

Световната банка: Емигрантите пращат 600 млн. долара в България през 2021 г.

Емигрантските трансфери към България ще намалеят с 37% през тази година до общата сума от 600 млн. долара (531 млн. евро). Това става я...

„Руската инвазия в Украйна предизвика мащабни хуманитарни, миграционни и бежански кризи и рискове за глобалната икономика, която все още се справя с въздействието на пандемията от COVID.“, казва Михал Рутковски, глобален директор на Глобална практика „Социална закрила и работни места“ към Световната банка.

„Насърчаването на програмите за социална защита за защита на най-уязвимите, включително украинците и семействата в Централна Азия, както и тези, засегнати от икономическото въздействие на войната, е ключов приоритет за защита от заплахите от продоволствена несигурност и нарастващата бедност“, казва той.

През 2021 г. паричните преводи от емигранти отбелязаха скок в Латинска Америка и Карибския басейн (25,3%), Субсахарна Африка (14,1%), Европа и Централна Азия (7,8%), Близкия изток и Северна Африка (7,6%) и Южна Азия (6,9%). Паричните преводи към Източна Азия и Тихоокеанския регион спаднаха с 3,3%. Ако се изключи Китай обаче, паричните преводи отбелязват ръст от 2,5%. С изключение на Китай, потоците от парични преводи от емигранти са най-големият източник на външно финансиране за страните с ниски и средни доходи от 2015 година насам.

Кои страни получават най-много емигрантски пари

Петте страни, които са получили най-много средства, изпратени от емигранти, през 2021 г. са Индия, Мексико (измествайки Китай), Китай, Филипините и Египет. Сред икономиките, в които потокът на емигрантски преводи е с много висок дял от БВП, са Ливан (54%), Тонга (44%), Таджикистан (34%), Киргизстан (33%) и Самоа (32%).

„От една страна, кризата в Украйна измести вниманието на глобалната политика от други развиващи се региони и от икономическата миграция. От друга страна, това засили аргументите за подкрепа на области, които отчитат голям приток на мигранти“,коментира Дилип Рата, водещ автор на доклада за миграцията и паричните преводи и ръководител на Глобалното партньорство на знанието за миграцията и развитието (KNOMAD).

Колко пари изпращат навън чужденците, живеещи у нас

Темата за българите в чужбина, които изпращат милиони левове у нас всеки месец, отдавна живее собствен живот. Но не само българите търс...

„Тъй като световната общност се подготвя да се събере на Международния форум по въпросите за миграцията, трябва сериозно да се обмисли създаването на механизъм за финансиране в подкрепа на миграционните общности. Това би могло също така да осигури финансова подкрепа на ремигриращите общности по време на COVID-19 кризата.

Високи такси за парични трансфери

В световен мащаб средната такса за изпращане на 200 долара е била 6% от размера на сумата през четвъртото тримесечие на 2021 г., което е двойно повече в сравнение със заложените цели от за устойчиво развитие от 3%, става ясно от данните за цените на паричните преводи на Световната банка. Най-изгодни са таксите за превод до Южна Азия (4,3%), а най-високи – в старите на юг от Сахара (7,8%).

Таксите за превод на пари до Украйна са високи (7,1% от Чехия, 6,5% от Германия, 5,9% от Полша и 5,2% от САЩ). Глобалната приемственост на бежанци и мигранти от Украйна отваря възможност за разработване и управление на програми за улесняване на техния достъп до работни места и социални услуги в приемащите ги страни.

Войната в Украйна засегна и международните платежни системи и нанесе удар по трансграничните потоци от емигрантски парични преводи. Изключването на Русия от SWIFT създаде проблеми за националната сигурност, що се касае участието в международните платежни системи.

„Намаляването на таксите за парични преводи с 2 процентни пункта потенциално би довело до 12 млрд. долара годишни спестявания за мигранти от страни с ниски и средни доходи и 400 млн. долара за мигранти и бежанци от Украйна“, казва Рата.

Колко украинци ще останат да работят и живеят у нас?

Украинските граждани, потърсили закрила в България заради нападението на Русия, ще окажат влияние на пазара на труда през идните години...

„Системите за трансгранично плащане обаче вероятно ще се поляризират и ще бъдат по-малко оперативно съвместими, забавяйки напредъка по намаляване на таксите за парични преводи.", добавя той. 

Още: Колко пари изпратиха българските емигранти през 2021 година

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com