Световната индустрия: Цените ще се движат само в една посока

4984
Световната индустрия: Цените ще се движат само в една посока
Снимка: iStock

Докато централните банки се борят с въпроса дали инфлационният натиск ще бъде временно явление, индустриалните ръководители по света имат един единствен отговор: цените ще вървят само нагоре.

Недостигът на работна ръка, горива, товарни кораби, полупроводници и строителни материали в резултат на възстановяването на глобалната икономика след пандемията, кара бизнесите, от производителите на електрически коли до тези на шоколадови бонбони, да се опитват трескаво да удържат нивото на разходите.

Иде ли гладна новата година?

Инфлацията в България достигна невиждани нива от близо десетилетие. Към края на месец септември тази година, годишната инфлация скочи д...

Някои от най-големите брандове в света вече започнаха да прехвърлят по-високите цени към потребителите, предупреждавайки законотворците по света, че ситуацията ще става само по-зле, предава Reuters.

„Очакваме инфлацията да бъде по-висока през следващата година спрямо настоящата”, казва Греъм Питкили, финансов директор на Unilever, компания, чиито продукти, от сапуна Dove до праха за пране Persil, се ползват от 2.5 млрд. души по света всеки ден.

 По-рано през тази седмица, Nestle, най-големият производител на храни в света, посочи, че ще повиши цените на свои продукти, включително Nescafe и храната за домашни любимци Purina, през 2021 година и после отново през 2022 година, тъй като разходите за суровини продължават да се покачват.

Гледната точка на бизнеса контрастира на доста по-смесените виждания на финансови министри и централни банкери, които са изправени пред предизвикателството да определят кога да започнат с изтеглянето на паричните и фискалните стимули, без да задушават икономическото възстановяване.

Проект на комюнике преди среща на топ законотворци във Вашингтон през миналата седмица посочва, че централните банки трябва да са готови да предприемат „решителни действия за поддържане на ценовата стабилност”. Но в края на срещата обаче, тонът е станал доста по-мек.

Инфлацията скочи до 9-годишен максимум

Годишната инфлация в България скочи до 9-годишен максимум към края на септември тази година, достигайки ниво от 4.8%, сочат данните на ...

Вместо това Управителният комитет на Международния валутен фонд (IMFC) призова глобалните лидери да следят отблизо динамиката на ценообразуването, но да „гледат през“ инфлационния натиск, който ще изчезне с нормализирането на икономиките.

"Ключовият въпрос е да знаем дали това е преходна инфлация или не. Никой няма отговор на този ключов въпрос", каза френският финансов министър Бруно Льо Мер след срещата.

Недостиг на структурно ниво

Гуверньорът на английската централна банка Bank of England Андрю Бейли посочва, че продължава да вярва, че настоящият скок в инфлацията (3.1% с очаквания за покачване) е временен, но така или иначе, съществува очакването Bank of England да бъде първия голям паричен регулатор, който да вдигне нивата на лихвите във времената след пандемията.

За изпълнителните директори на компаниите, които най-ясно усещат пулса на дузина търговски сектори, като световната компания за набиране на персонал Randstad, някои от проблемите, които водят до по-високи цени, са на структурно ниво и ще останат в бъдеще.

Randstad посочиха в средата на тази седмица, че очакват недостигът на работната ръка да продължи години, защото докато старите служители напускат в работната сила се вливат все по-малко хора.

Къде да инвестираме във времена на висока инфлация?

Инфлацията по света расте с бързи темпове. В подобни времена са необходими различни подходи, ако искаме да запазим и умножим стойността...

„Смятаме, че недостигът ще бъде структурен”, посочва изпълнителният директор на Randstad Жак ван ден Брук. По думите му, има високо търсене на работна ръка в сферите на здравеопазването, образованието, технологиите и логистиката.

В няколко държави започнаха да се зараждат спорове за размера на заплатите, като един от най-големите профсъюзи в Германия призова за повишаване на възнагражденията с размера на инфлацията (5.3%) за близо 900 000 работници в строителството.

Швейцарската инженерна компания ABB, която страда от световния недостиг на полупроводници, също посочва, че недостигът на работна ръка, особено в САЩ, е ударил доставките на нейните индустриални роботи, както и на други продукти.

Недостигът на чипове вече удари производителите на превозни средства по света, което доведе до спирането на някои производствени линии.

Шведският производител на камиони AB Volvo посочи в средата на тази седмица, че въпреки високото търсене, недостиг на компоненти, като чипове и товарен капацитет, вдигат разходите нагоре и водят до нарушаване на производството.

Инфлацията в ЕС достигна 3.6% през септември

Годишната инфлация в Европейския съюз достигна 3.6% към края на месец септември тази година, сочат данните на Евростат. Това е най-висо...

Швейцарският производител на асансьори и ескалатори Schindler също заявява, че гледа предпазливо относно перспективите поради по-високите цени на суровините, нарастващата инфлация в разходите и затрудненията във веригата за доставки.

Членът на борда на гуверньорите на Федералния резерв на САЩ Кристофър Уолър, коментира през тази седмица, че ако инфлацията продължи да се покачва с настоящите темпове през идните месеци, вместо да отшуми както се очаква, тогава законотворците в САЩ навярно ще трябва да приложат „по-агресивен политически отговор” през следващата година.

Ако лихвените нива започнат да се покачват обаче, банките ще се облагодетелства от по-високата доходност по заемите.

Джес Стейли, главен изпълнителен директор на британската банка Barclays, посочва, че е сравнително спокоен относно нарастващите цени и годишна инфлация в размер до 4% във Великобритания може да бъде положителна за банката, стига да е подкрепена от икономически растеж.

Но служителите на банките ще потърсят компенсация за ценовия натиск. В Германия, работниците в публичния банков сектор вече организираха предупредителни стачки за да подчертаят исканията си за увеличение на заплатите с 4.5%. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Цената на петрола се определя от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Ефектът на санкциите: Масово руските микрочипове са дефектни

ЕК въвежда обща европейска диплома за образование

Ще повиши ли цената прекратяването на преноса на руски газ през Украйна?

САЩ и Южна Корея ще спират Пхенян да си набавя незаконно петрол от Русия

Samsung и Google Play с удар по руската платежна система "Мир"

Украйна си иска отказаните ѝ милиарди евро от замразените руски активи в ЕС

Банките в Китай, Турция и ОАЕ бавят плащанията за руски петрол

Цените на петрола се определят от повишените запаси в САЩ

Йената се срина до 34-годишно дъно спрямо долара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Международни