Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдебно дело спира доставките на "Газпром" за Австрия?

22 май 2024, 15:01 часа • 3837 прочитания

Австрийската енергийна компания OMV предупреди търговците, че европейските съдилища може да прекъснат плащанията ѝ към "Газпром“, предаде Bloomberg. Ако контролираният от Кремъл газов гигант не получи парите си, той вероятно ще прекъсне доставките, заяви OMV в спешно пазарно съобщение.

Предупреждението е заради "решение на чуждестранен съд, получено от голяма европейска енергийна компания“, уточняват от OMV. Ако се наложи австрийските съдилища да изпълнят решението, потенциално прекъсвайки плащанията на OMV, "вероятно "Газпром“ ще спре доставките на газ“, се казва в съобщението.

80% от австрийския внос

"Газпром“ покрива над 80% от австрийския внос през последните седем месеца по дългосрочен договор, който е валиден до 2040 г.

Прекъсването на доставките от Русия може да доведе до краткосрочно увеличение на цените, обяви австрийският енергиен регулатор в изявление по темата. 

Регулаторът, както и говорител на OMV не идентифицират компанията или съдебното дело, което е предизвикало предупреждението. Министерството на енергетиката пък не  отговори на искания за коментар.

Още: "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за стотици милиони заради едностранното спиране на доставките

Редица бивши клиенти на "Газпром“ вече заведоха искове срещу руската компания, включително във Финландия, Германия, Италия и Чехия. България също обяви, че ще търси компенсация в размер на 400 млн. евро.

Австрия в момента преразглежда договора си с „Газпром“, като енергийният министър Леонор Гевеслер се опитва да ускори отдалечаването на страната от руските доставки преди националните избори по-късно през годината.

Още: Австрия представи проект за пълно спиране на руския газ

От над половин век австрийските домакинства и индустрии са обвързани със споразумения за доставки на газ, подписани още от времето на Съветския съюз.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес