Трюдо обвини Китай, че използва робски труд в производството на литий

3463
Трюдо обвини Китай, че използва робски труд в производството на литий
Снимка: iStock

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо свърза производството на литий в Китай с "робски труд", докато обсъждаше усилията на собствената си страна да увеличи производството на метала, използван в батериите за електрически превозни средства и други батерии.

Канада разполага със значителни източници на литий, каза Трюдо, но Китай е направил стратегически избор през десетилетията, който го е превърнал в най-големия производител в света. "Ако трябва да сме честни, литият, произвеждан в Канада, ще бъде по-скъп. Защото ние не използваме робски труд", каза Трюдо в изказване в Съвета за външни отношения в Ню Йорк. "Ние държим на екологичната отговорност като нещо, което действително очакваме да бъде спазвано. Защото разчитаме, че ще работим в партньорство с коренното население, ще му плащаме заплати за достоен живот, ще очакваме стандарти за сигурност и безопасност", допълни той, цитиран от БГНЕС. 

Как Европа ще си набави "бялото злато"?

Малко места на света са толкова отдалечени от Брюксел, колкото чилийското градче Салар де Атакама. Лунният пейзаж на 11 000 километра о...

Представител на китайското посолство в Отава не отговори на молбата за коментар, предададоха световните информационни агенции, между които и "Ройтерс". 

Миналата година Канада обяви по-строга политика по отношение на инвестициите в критични минерали - особено от Китай - тъй като се стреми да подсили вътрешното си производство, след като глобалната пандемия разкри проблеми във веригата за доставки. "Ако пандемията ни научи на нещо - то това е устойчивостта, резервираността и надеждността на нашите вериги за доставки", каза Трюдо.

Съединените щати твърдят, че Китай използва принудителен труд в сектори, включително минно дело и строителство. Миналата година влезе в сила американски закон, забраняващ вноса от китайския регион Синдзян поради опасения за използване на робски труд.

През декември профсъюзът на Обединените автомобилни работници призова автомобилните производители да изместят цялата си верига за доставки от Синдзян, след като доклад на британския университет "Шефилд Халам" показа, че почти всеки голям автомобилен производител е значително изложен на продукти, произведени с принудителен труд.

Голямо находище на "петрола на 21 век" - литий, откриха в Иран

Иран обяви откриването на голямо находище на литий, ключов компонент на батериите за електрически превозни средства и електронни устрой...

Китай отрича злоупотребите в Синдзян, основен производител на памук, който доставя и голяма част от световните материали за соларни панели.

Китайските фирми също така притежават, управляват или финансират повечето от кобалтовите мини в Демократична република Конго, заяви в неотдавнашен доклад Министерството на труда на САЩ. "Нашето изследване показва, че литиево-йонните батерии се произвеждат с входна суровина - кобалт - произведена с детски труд", се казва в него.

Дипломатическото напрежение между Канада и Китай е високо след задържането на изпълнителния директор на Huawei Technologies Мън Ванчжоу през 2018 г. и последвалия арест на двама канадци от Пекин по обвинения в шпионаж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com