Украйна продава NFT за да финансира войната срещу Русия

6997
Украйна продава NFT за да финансира войната срещу Русия
Снимка: iStock

Украинското правителство обяви, че ще издаде NFT (незаменими токени), чрез които ще финансира армията си във войната срещу Русия. Обявлението на вицепремиера на Украйна Михайло Фьодоров идва след като страната набра около 270 млн. долара чрез продажбата на военни облигации, предава BBC.

Емитирането на специалните държавни ценни книжа е само един от каналите, по които Украйна се опитва да привлича финансиране. Правителството е в разговори с Международния валутен фонд и Световната банка за осигуряване на спешна подкрепа. Чрез публикация в Twitter Фьодоров посочва, че NFT активите ще бъдат пуснати съвсем скоро, като добавя, че страната му няма планове да издава заменими токени или казано с други думи – собствена криптовалута, подобна на биткойн и останалите виртуални валути.

NFT представлява дигитален актив, който се създава в една единствена бройка и може да се продава или купува, подобно на всяка друга частна собственост, въпреки, че няма физическа форма. NFT могат да се разглеждат и като дигитални сертификати за собственост върху физически или виртуални активи.

Какво е NFT и защо все повече хора влагат парите си в тези активи?

Незаменими токени (Non-fungible tokens) или накратко NFT са поредният феномен от света на криптовалутите, който привлича все повече по...

Новината е поредният пример, че украинското правителство сериозно поглежда към дигиталните активи като нов канал за набиране на средства, чрез които да финансира въоръжените си сили.

През тази седмица Украйна набра 8.1 млрд. гривни (около 270 млн. долара) от продажбата на военни облигации.

Номиналната стойност на облигациите със срок от по една година възлиза на 1 000 украински гривни, а предлаганата годишна доходност достига 11%.

Украйна набра 270 млн. долара от продажба на военни облигации

Украинското правителство емитира военни облигации във вторник, чрез които е успяло да набере финансиране в размер на 8.14 млрд. украинс...

„Средствата от облигациите ще се използват за посрещането на нуждите на Въоръжените сили на Украйна”, посочиха от финансовото министерство на страната.

Освен това през тази седмица Световната банка и МВФ обявиха, че работят по пакет за милиарди, които да бъде предоставен на Украйна през идните месеци.

Междувременно милиони долари бяха насочени към Украйна чрез анонимни дарения под формата на биткойн, сочи информация на компании за анализ на пазара на виртуални валути.

През миналия уикенд украинското правителство публикува в Twitter, че приема дарения под формата на биткойн, етериум и USDT. Страната публикува адресите на два портфейла за криптовалути, като само за 8 часа по тези сметки постъпиха дарения за 5.4 млн. долара под формата на биткойн, етер и други виртуални валути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com