Войната в Украйна съживи европейското търсене на петрол и газ от Африка

3855
Войната в Украйна съживи европейското търсене на петрол и газ от Африка
Снимка: iStock

В желанието да компенсира руските доставки на петрол и газ, Европа съживява търсенето си на африкански горива. Преди енергоносителите от Африка бяха разглеждани като прекалено неизгодна покупка, която засилва опасенията за влиянието върху климатичните изменения. Сега обаче Африка може да се окаже спасителният енергиен пояс на Стария континент.

Множество енергийни компании се готови да инвестират в проекти на обща стойност 100 млрд. долара в няколко африкански страни, посочват изчисленията на Reuters, отразяващи намеренията на публични и частни компании.

Намибия, Република Южна Африка, Уганда, Кения, Мозамбик и Танзания, които към момента не отчитат високи стойности, що се касае до добива на нефт и газ, е възможно да развиват енергийни проекти за милиарди долари през следващите години.

Сама по себе си Намибия може да добива около половин милион барела на ден, сочат непубликувани оценки от проучвания за залежите в страната, проведени през последните месеци от двама неназовани експерти в индустрията.

Добитото в Африка би било достатъчно да компенсира до една пета от доставките на газ от Русия за Европа до 2030 г., сочат оценки на Международната агенция по енергетика (МАЕ). От институцията изчисляват, че на Стария континент е възможно да бъдат доставяни 30 млрд. кубически метра африкански газ годишно.

Сега когато светът се стреми да замени руските петрол и газ, индустрията се обръща към това, което Африка може да предложи, казва Гил Холцман, главен изпълнителен директор на канадската петролна компания Eco Atlantic Oil&Gas, която има лиценз за добив на петрол в район с площ около 30 000 кв. км. край бреговете на Намибия.

Развитие на инвестициите

Инвестициите в добива на африкански горива бяха силно намалени след спада на цените на петрола и газа през 2014 г., посочва МАЕ в доклад от юни. Агенцията оценява потенциала на Африка да облекчи кризата в доставките, която може да се влоши до края на десетилетието. Към монетна се предвижда увеличение в глобалния добив на петрол. До края на десетилетието обаче най-вероятният сценарий е този за спад, се посочва в доклада.

Миналата година МАЕ заяви, че не предвижда да инвестира в нови проекти за добив на изкопаеми горива. Мотивът за решението е да се постигне заложеното в плана за въглеродна неутралност до 2050 година.

Прогнозата на ОПЕК за 2023 година не вещае облекчаване на петролния пазар

Предварителните прогнози на ОПЕК за петролния пазар през 2023 г. не вещаят облекчения. Изводът е на база нарастващите петролни нужди въ...

Компаниите, които са готови да инвестират в енергийни проекти в Африка, знаят, че трябва да побързат в добива на неизползваните резерви, преди преходът към нулеви емисии да направи проектите за изкопаеми горива неизгодни.

Миналия месец Танзания подписа споразумение с норвежката държавна енергийна компания Equinor и петролния гигант Shell, което ускорява създаването на експортен терминал за втечнен природен газ на стойност 30 млрд. долара.

Френският петролен гигант TotalEnergies пък смята да инвестира 20 млрд. долара в проект за втечнен природен газ в Мозамбик, след като политическата обстановка в източноафриканската страна се подобри.

От всички африкански страни обаче най-голям интерес представлява Намибия. Много водещи компании проучат залежите ѝ и през февруари Shell назова откритията „окуражаващи“. Сортът петрол, който е открит, се използва за производството на бензин и дизел.

Shell обаче посочва, че макар и проучванията да са "обещаващи", компанията не се отказва от поетите ангажименти за борба с климатичните промени и ще залага само на устойчиви проекти, които могат да се конкурират на пазара на горивата.

Китайската мечта на Африка се сблъска с реалността

В продължение на десетилетия Китай отпуска множество заеми на страните от африканския континент основно с цел реализиране на инфра...

TotalEnergies също предприе проучвателно сондиране в страната през март, и нарече намерените количества „значителни“, като проучванията продължават и през третото тримесечие на годината.

Компанията твърди, че инвестиции в подобни проекти са необходими, за да се отговори на търсенето.

Неназован служител на Shell, посочва пред Reuters, че ще са необходими около 11 млрд. долара в инвестиции в проектите на двете компании.

Добив на петрол край бреговете на Свакопмунд, Намибия - ресурсите на страната предизвикват засилен интерес в европейските производители на петрол.

Защо Китай купува Африка?

В Африка живеят над един милиард души, като се очаква континентът да е отговорен за над половината от световния прираст на населен...

Източник: iStock

По предварителни прогнози откритите количества могат да послужат за производството на около половин милион барела на ден, твърдят от фирмата за анализи IHS Markit и от компанията за анализ на енергийния бизнес Wood Mackenzie.

„Възможно е Намибия да е последният африкански гигант“, казва Маги Шино от Министерство на мините и енергетиката на страната и добавя, че страната се надява добивът от проектите на Shell да стартира през 2026 година.

Бъдещето на добива

Търсенето от страна на Европа може да увеличи африканския добив на газ до близо 500 млрд. куб. м. до края на третото десетилетие на 21 век, в сравнение с 260 млрд. куб. м през 2022 г., казват от независима компания за енергийни изследвания Rystad Energy.

МАЕ пък прогнозира пик на добива на африкански природен газ равняващ се на около 300 млрд. куб. м. през 2024 година. Същевременно максималният добив на петрол през това десетилетие ще се равнява на около 6 млн. барела на ден и най-вероятно ще бъде отчетен тази година. През 2010 г., той се равнява на 10 млн. барела на ден. Това е доказателство за по-голямата устойчивост на газовите проекти в сравнение с петролните такива.

Руският петрол достигна до Куба

Танкер, пренасящ руски мазут пристигна в Куба в четвъртък. Горивото ще бъде използвано за снабдяване на електроцентралите, работещи на ...

Италианската петролна компания ENI получава повече от половината си доставки именно от африкански страни. Компанията инвестира във все повече проекти на континента, за да компенсира загубите в доставките си след началото на войната в Украйна.

Главният изпълнителен директор на Eni Клаудио Дескалци подписа споразумение за увеличаване на износа от Алжир, Габон и Ангола за Европа през април.

Германският канцлер Олаф Шолц пък посети Сенегал през май, заявявайки интереса на най-голямата европейска икономика към огромните газови ресурси на африканската страна, въпреки че не беше постигнато конкретно споразумение.

Германия и Европа могат да купуват нашия газ.“, казва Абд Еселам Улд Мохамед Салах, министър на петрола, мините и енергетиката на Мавритания. Страната споделя огромно газово находище със съседен Сенегал, като надеждите са добивът на синьо гориво да започне догодина.

„Засиленият интерес на европейските страни и компании към добива на ресурси в нашите страни, е от взаимна полза“, добавя той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com