За да не са само китайски: Ирански автомобили атакуват пазара в Русия

7165
За да не са само китайски: Ирански автомобили атакуват пазара в Русия
Снимка: Getty Images/Guliver

Автомобили иранско производство ще се появят на руския пазар, персийското издание Akharin Khabar. Персите обаче ще се сблъскат със силна конкуренция от китайците.

Началото на продажбите на иранските автомобили Shahin беше планирано в Русия от 11 юни тази година. Договорът на стойност 700 милиона евро е за 3 години. През този период на руския пазар трябва да бъдат доставени 45 хиляди броя коли Iran Khodro и Saipa, от които 10 хиляди още през първата година.

Така в близко бъдеще в Русия ще започнат масови продажби на продукти от иранската автомобилна индустрия. Какви модели ирански автомобили вече се доставят на руския пазар и какво е тяхното конкурентно предимство? Още: АвтоВАЗ остана без работници

Въпросът за доставките на иранска продукция беше повдигнат на фона на засилващите се западни санкции срещу Москва. За първи път много руски автомобилни ентусиасти се замислиха за възможностите за закупуване не само на китайски, но и на ирански автомобили.

Първата партида ирански автомобили трябваше да пристигне в Русия през юни 2023 г. Присъствието на иранския автомобилен ферибот на руския пазар беше много обсъждано по време на Московския международен автомобилен салон 2022. Тогава Iran Khodro и Saipa обърнаха специално внимание на Русия като на стратегически партньор в областта на износа и вноса.

На руския пазар ще влязат автомобили от три марки: Shahin, Saipa и Quick. Отбелязва се, че Shahin, създаден на базата на Toyota Yaris, ще може да се конкурира с руската Lada Vesta по своите технически характеристики и цена.

От 700 милиона евро, посочени в договора за дистрибуция, 250 милиона са разпределени за Iran Khodro. Експертите обаче смятат, че иранските производители ще се сблъскат със сериозна конкуренция от „китайците“ в Русия, пише още Akharin Khabar.

Предимства и недостатъци

И трите модела ирански автомобили обаче имат своите конкурентни предимства. Те включват на първо място наличието на предни въздушни възглавници във всяка конфигурация. По подразбиране и трите модела имат вградена ABS заключваща система. Допълнителните опции включват CVT трансмисия, позволяваща значително спестяване на гориво и осигуряваща гладко возене на автомобила. Като цяло това са доста прости и ясни опции за всяка кола от икономична класа. Още: Заводите на "Лада" запълват работните места със затворници

Има обаче и недостатъци. Saipa дава гаранция за превозните си средства само за две години или 80 000 километра, въпреки че тези условия могат да се променят донякъде в резултат на преговори. Така дистрибуторът може да удължи гаранционния срок до 3 години или увеличаване на пробега до 100 хиляди километра. Географията на продажбите на началния етап включва дилърски центрове Saipa и Iran Khodro само в европейската част на Русия.

Автомобилната индустрия на Иран има своя история. За нейни отправни точки се считат марките автомобили като Paykan и Saipa Pride. Следващият етап в развитието на автомобилната индустрия на страната беше възможността за производство на Peugeot и Samanda.

Марката Saipa Tiba стана най-продаваната марка в Иран. В наши дни само споменаването на Paykan предизвиква чувство на носталгия сред иранците. Това беше първият автомобил от клас седан, произведен в Иран. Производството му започва от компанията Iran Khodro и под това име той слиза от поточната линия в продължение на 38 години.

Това практически нямаше алтернатива до появата на марката Saipa Pride в средата на 90-те години на миналия век. През 2005 г. компанията продаде 2,5 пъти повече от всички свои конкуренти, така че една значима ера в развитието на иранската автомобилна индустрия отстъпи място на друга. И кой знае, може би началото на продажбите на произведени или сглобени в Иран руски автомобили ще постави началото на друга ера в историята на иранската автомобилна индустрия. Още: Продажбите на нови автомобили в Русия се сринаха драстично

Друг вектор за развитие на автомобилната индустрия в Иран е заимстването на технологии и модели от чужбина. Но Иран сам създаде възможности за сглобяване на модели на чужди компании. Днес има повече от 25 компании за производство на автомобили, работещи в Иран. Най-голямата и най-важната от тях си остава Iran Khodro. Моделната й гама включва както национални марки, така и модели, създадени на базата на най-големите световни автомобилни гиганти като Peugeot.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Лукашенко иска втора АЕЦ в Беларус

Застрахователи: Таванът на цената върху руския петрол не работи

САЩ временно свалиха санкциите срещу руски банки заради петрол и газ

Цените на петрола поддържат курса заради надеждите за примирие между Израел и "Хамас"

Еврото с нов обрат спрямо долара

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com