Защо не осъжда войната: Китай с огромни финансови ползи от руската инвазия

9685
Защо не осъжда войната: Китай с огромни финансови ползи от руската инвазия
Снимка: iStock

Китай извлича сериозни финансови ползи от продължаващата война в Украйна, пише в. "Ню Йорк Таймс". Заради санкциите, наложени на Русия от Запада, руско-китайската търговия надхвърля 200 милиарда долара тази година, твърди изданието.

Китайските автомобилни производители завзеха руския пазар

Най-големи са ползите за китайските автомобилни производители - продажбите в Русия им помогнаха да изместят Япония като най-голям износител на автомобили в света. Те вече са завзели повече от половината руски автомобилен пазар, а преди войната делът им беше по-малко от 10%.

Още: В Китай призоваха местните компании да се обединят и да унищожат останалите

Освен това Русия продава евтина енергия на Китай, което позволява на китайските фабрики да са конкурентни на световните пазари, докато западните им конкуренти повишават цените, заради по-високи производствени разходи.

Русия дава шоколади и колбаси

Руски шоколади, колбаси и други потребителски стоки пък се появиха в изобилие в китайските супермаркети.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва още, че китайските държавни медии популяризират Русия и налагат позитивно мнение за нея в страната.

Още: Развиващите се страни дължат на Китай над 1 трилион долара

Москва е толкова популярна в Китай, че инфлуенсъри от социалните мрежи се стичат в град Харбин, столицата на най-северната китайска провинция в източната част на страната - Хейлундзян, за да позират в руски дрехи пред бившата руска катедрала там.

Връзките между Си Дзинпин и Путин

Китайският президент Си Дзинпин и руският диктатор Владимир Путин многократно демонстрираха публично близките си връзки. В началото на септември Си посети Харбин и обяви Хейлундзян за "вратата на Китай към Севера". Износът на Китай за Русия се е увеличил с 69% през първите 11 месеца на тази година в сравнение със същия период на 2021 г., преди нахлуването в Украйна.

"Поддържането и доброто развитие на китайско-руските отношения е стратегически избор, направен от двете страни въз основа на фундаменталните интереси на двата народа", заяви Си, докато се срещаше в Пекин в сряда с руския премиер Михаил Мишустин.

Китай продължи да играе ролята си на заместващ доставчик на стоки за Руската федерация, въпреки че рискува тесните си икономически връзки с много европейски държави.

Снимка: Getty Images

Преди нахлуването в Украйна лидерите на Германия, Франция и други европейски страни в повечето случаи оставяха настрана различията с Китай по въпроси като правата на човека, за да наблегнат на търговията. Китайските официални лица настояват, че не трябва да бъдат принуждавани да избират между Европа и Русия и че Китай трябва да бъде свободен да прави бизнес и с Москва, и с останалите от континента.

Още: На лов за войници: Украйна се готви да връща избягали, за да воюват (ВИДЕО)

Защо все повече руснаци купуват китайски коли?

Най-големите печеливши за Китай от ръста на търговията с Русия са производителите на автомобили. Опашки от дизелови товарни камиони с табелки на ръмжащи мечки - символ на Русия - на вратите чакат да бъдат преведени през моста на река Амур към Руската федерация. Мостът е нов, както и камионите с емблеми на Genlyon - марка, която принадлежи на държавната корпорация Shanghai Automotive Industry Corporation. Компанията, известна като SAIC, произвежда и марки автомобили като MG, придобити от Великобритания.

Германски производители като Mercedes-Benz и BMW бяха силни продавачи в Русия, но се оттеглиха в отговор на санкциите. Затова Пекин се възползва.

Още: БТР-ите все още не са в Украйна, няма да нарушим ПВО. Говори зам.-министърът на отбраната

Продажбите на луксозни автомобили в Русия са спаднали, което е допринесло за намаляване на общия размер на автомобилния пазар в страната, който сега е по-малко от половината от този в Германия. Според Александър Габуев, директор на Руския евразийски център "Карнеги", обаче руските семейства от по-ниската средна класа и бедните семейства, чиито членове съставляват по-голямата част от войниците, воюващи в Украйна, са увеличили покупките на достъпни китайски автомобили.

Една от причините, казва Габуев, са обезщетенията при смърт и инвалидност, които руското правителство и застрахователите изплащат на семействата на руските войници - до 90 000 долара в случай на смърт.

Русия не е оповестила броя на убитите и ранените във войната, но Съединените щати оценяват общия им брой на 315 000. Според Генералния щаб на украинската армия (към 21 декември 2023 г.) става въпрос за над 350 хиляди.

Още: И Hyundai продава завода си в Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com