Развиващите се страни дължат на Китай над 1 трилион долара

3630
Развиващите се страни дължат на Китай над 1 трилион долара
Снимка: iStock

Според нов анализ на данни, публикуван официално, развиващите се страни дължат на китайски кредитори най-малко 1,1 трилиона долара, като според него повече от половината от хилядите заеми, които Китай е отпуснал през последните две десетилетия, са просрочени, тъй като много кредитополучатели изпитват финансови затруднения.

Според AidData, изследователска лаборатория на университета "Уилям и Мери" във Вирджиния, просрочените плащания по заеми към китайски кредитори нарастват главоломно, като се установява, че близо 80% от кредитния портфейл на Китай в развиващия се свят в момента подпомага страни във финансово затруднение.

В продължение на години Пекин насочва инвестициите си към финансиране на инфраструктурата в по-бедните страни, включително в рамките на инициативата "Пояс и път", която китайският лидер Си Дзинпин обяви за своя флагман и която стартира преди десетилетие, предава БГНЕС.

Още: Китай ще емитира държавни облигации за 137 милиарда долара

Тези средства се вляха в пътища, летища, железопътни линии и електроцентрали от Латинска Америка до Югоизточна Азия и спомогнаха за икономическия растеж на страните кредитополучатели. По този начин много правителства се сближиха с Пекин и превърнаха Китай в най-големия кредитор в света, като същевременно предизвикаха обвинения в безотговорно кредитиране.

Според анализ на повече от две десетилетия на китайското финансиране в чужбина в 165 държави, публикуван от AidData, 55% от заемите на официалния сектор на Китай за развиващите се страни вече са влезли в периода на погасяване.

Тези дългове стават изискуеми в нов и труден финансов климат на високи лихвени проценти, нестабилни местни валути и забавящ се глобален растеж.

"Много от тези заеми бяха отпуснати по време на [периода на "Пояс и път", започнал през 2013 г.] и бяха с пет-, шест- или седемгодишни гратисни периоди ... а след това [усилията за спиране на международния дълг по време на пандемията] добавиха още две години гратисен период, в който кредитополучателите не трябваше да изплащат задълженията си", заяви пред CNN изпълнителният директор на AidData и автор на доклада Брад Паркс.

Още: Китайският имотен срив стигна до САЩ

"Сега историята се променя ... през последното десетилетие Китай беше най-големият официален кредитор в света, а сега се намираме в тази повратна точка, в която наистина става дума за това, че Китай е най-големия официален събирач на дългове в света", каза той.

Данните на AidData се основават на базата данни, в която се проследяват ангажименти за заеми и безвъзмездни средства на стойност 1,34 трилиона долара, поети от китайското правителство и държавни кредитори към кредитополучатели от публичния и частния сектор в държави с ниски и средни доходи в периода 2000-2021 г.

Тази база данни, създадена чрез събиране на официална и публична информация за отделните заеми и безвъзмездни средства, предоставя един от най-широките прозорци към това, което е известно като непрозрачни китайски дейности по финансиране.

Изследователите се позовават и на данни, предоставени от заемодателите на Банката за международни разплащания със седалище в Швейцария, които според тях показват, че кредитополучателите от развиващите се страни дължат на китайските заемодатели най-малко 1,1 трилиона долара и до 1,5 трилиона долара към 2021 г.

Още: Китайската икономика се забавя сериозно

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Нищо ново: Унгария заплаши с вето новите санкции на ЕС за руския втечнен газ

Германската инфлация се задържа на 3-годишно дъно

Цените на петрола запазват курса в очакване на данни за инфлацията в САЩ

Еврото все по-уверено тръгва в нова посока

Байдън подписа забраната за вноса на руски обогатен уран

Турция обяви драстични мерки за икономии, държавните служители без нови автомобили

ЕС разпореди скоро 90% от градските автобуси да са с нулеви емисии

"Не преговаряме с обвинени в корупция": Напрежението между Полша и Украйна се покачва

В Гърция: Разкриваш фалшива касова бележка, получаваш 3000 евро

Франция очаква 15 милиарда евро чужди инвестиции

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com