БЕХ мисли да взима заем от 1 млрд. лв. за погасяване на дълговете към ТЕЦ "Марица" 1 и 3

10992
БЕХ мисли да взима заем от 1 млрд. лв. за погасяване на дълговете към ТЕЦ "Марица" 1 и 3

Българският държавен енергиен холдинг (БЕХ) обмисля взимането на синдикален заем в размер на около 1 млрд. лв., за да погаси забавени плащания към двата американски ТЕЦ-а в страната. Това каза зам.-министърът на енергетиката Николай Николов пред „Ройтерс“.

„В момента водим разговори с финансовото министерство, което да предостави държавна гаранция за заем в размер на около 1 млрд. Лева“, заяви Николов за агенцията. „Ще е много хубаво заемът да се отпусне до края на юни“, добави той.

Пожар в ТЕЦ Гълъбово, няма пострадали и замърсяване

Пожар в американската топлоцентрала "AES Гълъбово" изправи на нокти хората в старозагорско рано тази сутрин. Няма пострадали и замърсяв...

Николов посочи още, че преговорите с кредиторите ще започнат, след като бъдат изчистени държавните гаранции. Неофициалните разговори обаче показвали интерес към подобен заем. Той допълни, че все още не е взето решение дали държавните гаранции ще бъдат предназначени за БЕХ, или за неговия доставчик Националната електрическа компания (НЕК).

Двете американски централи у нас са ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” и „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Преди време българските власти се съгласиха да изплатят забавени плащания към американските топлоцентрали за около 800 млн. лева до края на юни тази година. Това беше част от споразумението за намаляване на цената на електроенергията, която произвеждат двете "Марица изток".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика