България на трето място по ръст на икономиката за първото тримесечие в Евросъюза

1768
България на трето място по ръст на икономиката за първото тримесечие в Евросъюза
Снимка: iStock

България е трета в Европейския съюз по ръст на икономиката през първото тримесечие. На годишна база ръстът на БВП у нас е 2,4%, а спрямо последното тримесечие на 2019 г. е 0,3%. Това показват вторите оценки на Националния осигурителен институт за икономиката, цитирани от 24 часа.

Преди 40 дни НСИ и Евростат разпространиха първите експресни оценки за икономиката, според които България показваше същия процент на годишно нарастване на БВП за първото тримесечие на 2020 г. Той ни нарежда на трето място в Евросъюза след Румъния (2,7%) и Литва (2,5%). Средният за ЕС резултат за първото тримесечие е спад на БВП от 2,6% на годишна база. Причината за тези резултати е, че в повечето страни от континента ограничителните мерки, свързани с коронавируса бяха въведени в средата или към края на март. Рецесията едва сега започва и според икономисти кризата ще проличи чак в данните за второто тримесечие, когато спадът ще е много голям и е изключено изобщо да има европейска страна, която да отбележи ръст.

Колко ще струва коронавирусът на света в пари?

Глобалните икономически загуби от пандемията на коронавируса могат да достигнат до 8,8 трилиона долара, или близо 10% от продукцията на...

Данните за търговията през април, публикувани вчера от Евростат, показват доста голям спад – 11,1% спрямо предишния месец и цели 18% спрямо април 2019 г. Свиването засяга почти всички стоки, единствено интернет търговията отбелязва ръст - 10,9%, в сравнение с предходния месец. Продажбите на дрехи и обувки през април са спаднали с 21,2% за един месец, а при автомобилните горива - 25%. На годишна база търговията с облекла и обувки отбелязва почти 63% срив, а на бензин и дизел - 42,6%. Единствено продажбите на храни и напитки не са пострадали чак толкова много - на месечна база спадът през април е 5,9%, а на годишна има дори леко увеличение от 1,4%.

В търговията на дребно България също показва нелоши данни - спадът през април в сравнение с март е само 1,4% на фона на средния за ЕС от 11,1%. Причината обаче трябва да се търси по-скоро в това, че още през март у нас имаше много силно намаление на продажбите - с 18,1%, докато тогава средният за ЕС спад беше почти колкото сегашния - 10,4%. През април България е на практика на четвърто място в ЕС по отношение на търговските обороти. Във Финландия има 0,3% ръст в търговията, в Швеция няма промяна в сравнение с март, а в Дания има само 0,7% спад. Във всички останали страни членки продажбите са спаднали с повече.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика