X
 
 

Дават сметките за пенсиите в ръцете на пенсионерите

42030 6
photo of Дават сметките за пенсиите в ръцете на пенсионерите
Снимка: iStock/Guliver
Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов и експертен екип на Института обсъди с представители на Националния комитет по проблемите на възрастните хора, идеи за осъвременяване на пенсиите, собщават от пресцентъра на НОИ.

Комитетът включва Съюз на пенсионерите 2004 – обединени, Българска асоциация на пенсионерите – обединени, Национална инициатива „Социална солидарност“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите.

БСП: Трябва да направим пенсионна реформа, възрастните хора са забравени от обществото

Трябва морал да приемем Закон за възрастните хора и да направим пенсионна реформа - оправданието, че няма пари е несъстоятелно пред май...

Ивайло Иванов разясни хода на актуалната бюджетна процедура и стъпките за предвиденото осъвременяване на пенсиите по т. нар. „швейцарско правило“ от 1 юли 2020 г., което би било 6,6 процента при сегашните допускания за стойностите на инфлацията и нарастването на средния осигурителен доход за страната за предходната година. „Мнозина смятат, че е необходимо повишаване на пенсиите по пътя на преизчислението им, но на каква база това може да стане е въпрос на финансови разчети и възможности на бюджета“, обобщи Иванов, като се ангажира анализите и изчисленията на НОИ по темата да бъдат на разположение на пенсионерските организации.

От Комитета представиха пред специалистите от НОИ пакет от идеи за преизчисляване на пенсиите, съпроводено с преразглеждане на минималната пенсия за изслужено време и възраст и на прилагания максимален размер за получаваните една или повече пенсии, както и за осигуряване на източници за повишаване на приходите във пенсионните фондове на държавното обществено осигуряване.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Пенсията на един "СТАР" пенсионер е 3 (три) ПЪТИ ПО-МАЛКА, отколкото пенсията на един "НОВ" пенсионер, при абсолютно същите условия !
 • Суверен 3 Суверен преди 2 седмици Профил на трол?

  Коментарът е премахнат текстово от actualno.com, тъй като нарушава общите правила за ползване на сайта и съдържа нецензурно съдържание.


  За да видите коментара, натиснете тук

 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Дрън, дрън ярина, празни приказки от ГРОБарин !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Всеки навършил 69 години да получава минимална задължителна за държавата пенсия равна на минималната заплата....
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Извинете грешка не 69 а 60 години
  : 14 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Браво! Кажи си името да те правим премиер?
  : 7 !