НОИ е изплатил над 195 млн. лв. повече за болнични

3774
НОИ е изплатил над 195 млн. лв. повече за болнични
Снимка: iStock/Guliver

Разходите за обезщетение за временна нетрудоспособност поради общо заболяване през 2018 г. са 557 млн. лв. или със 195 млн. лв. повече спрямо 2014-а. Това заявиха от Националния осигурителен институт, цитирани от "Монитор". Експертите отчитат сериозен ръст на издадените болнични за общо заболяване. С 344, 4 хиляди са се увеличили издадените листи от 2014 г. до 2018 г.

Близо с 21,9% са повече издадените болнични за период от 15 до 30 календарни дни. Сериозен е скокът и на хората, ползвали обезщетение до 3 работни дни, като те са с 47,3% повече спрямо 2014-а, става ясно още от статистическите данни на Института.

НОИ да не плаща първите три дни болнични, реши тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) отхвърли предложението на партия „Воля“ за промени в Кодекса за соци...

От там посочват, че най-голяма финансова тежест обаче оказва временната неработоспособност до 30 дни. За 5 години изплатените от държавното обществено осигуряване работни дни във временна неработоспособност нарастват с 20 на сто, а разходите – с над 50 на сто.

НОИ сигнализира и за злоупотреби с болнични листовe. Става дума за издаден болничен и преглед на лице, което по същото време не е било в България. Историята е фрапантна с това, че на жена от врачанския регион, на която е издаден болничен лист за лечение в къщи след хоспитализация, заминава в чужбина. Преди да изтече болничният ѝ обаче друг лекар ѝ издал продължение без изобщо да я е виждал, тъй като е била в чужбина. Според сигнала за този случай, получен в НОИ, издаването на болничните става по телефона и е мотивирано със 100- 200 лв. По-късно жената не е обжалвала решението на НОИ за спиране на плащанията по нейните болнични листи и е възстановила сумите по тях.

От Института имат информация и за друг врачанин с 6-месечен болничен, който заминал за САЩ. За да се установят тези нарушения, е необходима съвместна работа на няколко институции, категорични са от НОИ.

Според Надя Василева от Асоциация BG Staffing трябва да се създаде дигитален трудов регистър, в които да са обединени няколко институции, които лесно с един клик да осъществяват контрол по досиетата на бивши и бъдещи служители. Ако един работодател влезе в такъв регистър и види кандидатът за работа какви болнични е вземал последните 3 години, кога и как е започвал и напускал работа, ще може да прецени и дори да сигнализира ако нещо го притеснява, обясни Василева, чиято идея вече била обсъдена на кръгла маса с бизнеса и Социалното министерство и се готви проект за създаването на регистъра.

Омбудсманът: Увеличете контрола, не спирайте плащанията на болничните

Първите три дни от болничния трябва да останат платени, за да не се ощетяват гражданите, призовава омбудсманът Диана Ковачева. Според н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com