Депутат от ГЕРБ оправда със стрес думи на Борисов, че има сеизмичен риск за АЕЦ "Белене"

5184
Депутат от ГЕРБ оправда със стрес думи на Борисов, че има сеизмичен риск за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

Да не се харчат повече пари, да няма държавни гаранции – това са част от условията на държавата да продължи проекта "Белене". Изхарчени са над 3 млрд. лева и трябва да се направи нещо – Народното събрание трябва да вземе решение какво ще се прави с оборудването от "Атомстройекспорт", което стои от миналото лято. Това заяви бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Николов отрече думи на Бойко Борисов от първия му мандат, че е опасно да се строи АЕЦ в Белене заради Врачанския разлом. С тези думи публично тогава Борисов оправда спирането на проекта. Централата е минала всички стрес тестове, увери той, като обясни, че стрес тестовете били направени през 2011 година. На резонния въпрос на Нова телевизия защо Борисов през 2012 година заговори за сеизмичен риск, Николов отговори, че всъщност причината е стойността и обясни, че мотивите били записани в решението на Министерския съвет отпреди 6 години.

До края на 2018-та може да има процедура за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене”

България трябва да потърси възможност за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ „Белене“, за да ст...

Белене е земетръсна зона, но проектът може да издържи на рисковете, повтори Николов. Когато си премиер на една държава и не ти е изяснен проект от такъв мащаб, трябва да вземеш решение притиснат, внуши депутатът от ГЕРБ, който посочи, че проектът бил лошо конструиран и че RWE се е изтеглила т.е. нямало е стратегически инвеститор. Сега, за да няма спекулации, се търсел стратегически инвеститор и нямало да има договор за задължително изкупуване на произведения ток от държавата.

Според енергийния експерт Атанас Тасев въпросът за сеизмичността в района е интересен. Той припомни, че геолозите категорично казали, че там има по-висока сеизмичност, но няма разлом. Много е любопитно как тези хора, които спряха проекта през 2012 година, сега го рестартират. По думите на Тасев централата може да излезе на печалба след пет години, а след 15 да дава невероятен паричен поток.

Николов отрече, че някой е натиснал България геополитически, за да се строи АЕЦ "Белене". Той коментира и, че АЕЦ "Аккую" нямало да дава ток например за Истанбул -заради инфраструктурни пречки, а за азиатската част на Турция т.е. България нямало да загуби турския пазар.

Твърдо против

Експерт: Българската енергетика няма нужда от никакво ново "Белене" до 2030-2035 г.

Българската енергетика няма нужда от никакво ново "Белене" до 2030-2035 г., АЕЦ "Белене" ни е натрапено от закупеното оборудване, ние с...

Всички тези разходи ще ги плащат децата и внуците ни. Беше очевидно че се върви към притопляне на проекта, по начина, по който правителството реагира след решението на абритража. Арбитражът ни осъди само за оборудването, но каза, че няма подписан окончателен договор. В този състав на Народното събраниея няма никакво съмнение че това решение ще мине и после тежко ни и горко. Това каза в коментар за вдигането на мораториума на АЕЦ "Белене" бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков в интервю за bTV.

Според него ако никой не компенсира разликата в цената на тока от "Белене" и пазарната, не след дълго централата ще стане собственик на кредиторите си: "Ние искаме ли предварително да участваме в нещо където ще си загубим вноската", попита Трайков.

Той е убеден, че около проекта има цяла вселена от рискове и неизяснени въпроси. Трайков каза, че всички анализи по проекта са правени преди трагедията във "Фукушима" и нарастването на риска от терористични актове.

Припомняме, че съгласно доклад на БАН проектът „Белене” ще е рентабилен само ако за него не бъдат похарчени над 10,5 млрд. евро. В пълния доклад на БАН обаче има откровени несъответствия – например аргументът, че на България ѝ трябва нова ядрена мощност, защото към 2040 година у нас ще има около 8,463 млн. души. Според НСИ населението през 2040 година ще е най-много 6,378 млн. души и още по-малко според ООН. Коментар относно спорните моменти в доклада на БАН вижте ТУК!

България вдига мораториума за строителството на АЕЦ "Белене"

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че до седмици правителството ще внесе в парламента предложение проектът за АЕЦ "Белене"&nb...

Изглежда дебела сметка, която пак ще платим ние, а не вие - така водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев се обърна и към Валентин Николов, а депутатът от ГЕРБ каза, че "ние" сме всички българи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика