X
 
 

Доклади за дебили (Част I)*

7279 4
photo of Доклади за дебили (Част I)*
Снимка: БГНЕС
Публичните скандали постоянно съпътстват управлението на кабинетите на Бойко Борисов. Некомпетентност, липса на координация между институциите, пренебрегване на общуването с обществеността, скрити и подмолни действия в полза на олигархията и във вреда на обществото, корупцията на всички нива, зависимите и пасивни медии, ролята на всевластния вожд, който държи всички ресурси и лостове, са част от причините за перманентното количество скандали в управлението.

През януари водещи бяха най-вече три теми: европейското председателство, протестите заради решението на Министерски съвет за още сеч и застрояване на НП "Пирин" (все още от устата на премиера, политици, лобисти и в медиите продължава да тече манипулацията, че протестите са срещу втори кабинков лифт) и нарочно изкривеният до идиотизъм дебат за Истанбулската конвенция. Някак в периферията на медийния дневен ред остана темата за увеличаването на цените на тока за бизнеса и домакинствата, а близката до нея тема за доклада на БАН за АЕЦ "Белене", който в крайна сметка беше публикуван на 3 януари, почти изчезна от въртележката. Ще обясня връзката между увеличаването на цената на тока и напъните за рестарт на проекта АЕЦ "Белене" във втората част на анализа.

Докладът на БАН за АЕЦ "Белене", въпреки скандалът около него, не само не получи никакво внимание от медиите с национален обхват, включително обществената телевизия – нормално би било да поканят за дебат авторите на доклада и неговите критици. Публичната манипулация с този доклад е много подобна на тези за "втория лифт" и "третия пол", като две от разликите са, че става въпрос за кражба на над 20 милиарда лева и поставяне на живота и здравето на поколения българи и румънци в реален риск. Междувременно научихме, че изграждането на нова атомна централа е включено в Стратегията за национална сигурност. А в петък (26 януари) председателят на "Булатом" Богомил Манчев представи в предаването "Лице в лице" по bTV нов доклад в подкрепа на АЕЦ "Белене", който уж бил писан от международни експерти. Нито една партия или депутат не взе отношение по тези въпроси, което значи, че всички те са съгласни с генералния директор на Световната ядрена асоциация Агнета Ризинг, която също в петък им говори в Парламента, че България трябва да ускори изграждането на нова ядрена мощност.

Изглежда не само един депутат мисли, че 80% от българите сме дебили, ами всички депутати, министри и проядрени енергийни експерти си мислят, че 100% сме такива. Изглежда кабинетът "Борисов 3", заедно с всичките парламентарни партии, ядрени експерти и учени от БАН, са съучастници в най-мащабната лъжа на прехода – че България трябва да гради нова ядрена мощност. Ако хората повярват в тази лъжа, те ще дадат път на най-мащабната кражба в новата ни история, поне 5 пъти по-голяма от кражбата в КТБ – рестартирането на проекта АЕЦ "Белене". Зависимите и подчинени медии, включително обществените БНТ и БНР, ще са основен фактор хората да повярват в тази лъжа.

Да погледнем към докладите за дебили. Написаното в тях най-ясно говори за мегаизмамата, за която става въпрос.

САЩ наложиха санкции на руски доставчик на ядрено и ТЕЦ оборудване за България

Общо 42 руски физически и юридически лица бяха включени в нов списък със санкции, оповестен от американското финансово министерство, пр...

Докладът на БАН за АЕЦ "Белене"

Докладът на БАН за АЕЦ "Белене" беше поръчан от правителството чрез Българския енергиен холдинг (БЕХ) в началото на миналата година, маскиран със заглавието "Национална стратегия в областта на енергетиката" (с фокус върху електроенергетиката). Той трябваше да излезе в края на август, 2017 година, отложен беше за края на септември, но не беше готов и тогава. Резюме от него беше представено на 16 ноември, което мина за официално представяне на доклада. Министър Теменужка Петкова заяви, че според учените проектът може да бъде икономически жизнеспособен. На 25 октомври бях първият, който каза в медиите, че този доклад не е излязъл в заявения срок, защото правителството го е върнало на учените за преработване, така че да бъде изкаран проекта като жизнеспособен.

След изтичането на т. нар. "междинен доклад" в Болканлийкс, на 4 декември ръководителят на проекта проф. Александър Тасев заяви, че не му е оказван натиск и поиска от БЕХ да разреши БАН да публикува целия доклад. Едва един месец по-късно на 3 януари в сайта на БАН бяха публикувани две части "Междинен доклад 1" и "Междинен доклад 2", които обаче представляват само 1/3 от целия заявен обем на доклада. Важно е да отбележим също, че за период от около две седмици през януари в сайта на БАН нямаше достъп до докладите. Текстовете на публикуваните на 3 януари две части доказват твърдението, че на групата от БАН е поръчано да направят доклад в полза на рестартирането на проекта АЕЦ "Белене". Енергийният експерт и бивш председател на Националния ядрен регулатор проф. Георги Касчиев подробно коментира публикуваните две части в две публикации тук и тук. Ето накратко най-важното от неговите коментари:

1. Двете части са публикувани анонимно – няма никакви имена на екипа от автори, които са ги писали. Екипът не беше представен и на официалното представяне на резюмето в Централата на БАН на 16 ноември. И до днес никой не пита кои са тези хора, получили за текстовете от БЕХ по неофициална информация между 2 и 5 млн. лева.

2. Двете публикувани части от доклада са с общ обем от 367 страници – само 1/3 от пълния обем, който беше обявен, че е 1000 страници. Огромна част от информацията остава скрита за обществото, въпреки лицемерното настояване на анонимните автори, че докладът трябва да се чете в цялост.

Хем търсим частен инвеститор за "Белене", хем още нямаме досие за проекта

Държавата все още не е изготвила досие на проекта АЕЦ "Белене", с което той да се представя пред инвеститори. Това стана ясно от д...

3. Много данни в частта за АЕЦ "Белене" (Междинен доклад 2) са заличени - например данни за разходите за изграждане, макар че не съдържат търговски или други тайни. Значителна част е посветена на маловажни части или известни факти.

4. Открояват се редица съществени грешки, противоречия и недостатъци които изкривяват и манипулират резултатите от изследването.

Край на демографската криза?!

Силно манипулирани, в противоречие с резултатите на Националния статистически институт и на ООН, са данните за един фантастичен демографски прираст на населението. Тези манипулации водят до нереално завишаване на битовото електропотребление, заявено в доклада. Според анонимните автори от БАН към 2040 година у нас ще има около 8,463 млн. души. Според НСИ населението през 2040 година ще е най-много 6,378 млн. души и още по-малко според ООН. Докладчиците цитират разработка на Института за изследване на населението и човека при БАН "Прогнози за демографското развитие на България 2015-2040 г.", която не се намира нито в сайта на същия институт, нито в сайта на Института за икономически изследвания, нито в сайта на БАН или където и да било в интернет.

Напълно нереални са прогнозите, че борсовата цена на електроенергията през 2020 година ще бъде около 61 евро/МВч, а през 2040 година – вече 84 евро/МВч. Още повече, независимо от драстично нарастващите цени, според неизвестните учени населението ще потребява все повече и повече електроенергия. Докладът твърди, че при максималния сценарий битовото електропотребление ще скочи до 10,7 млрд. квч през 2020 година и 12,8 млрд. квч през 2040 година. В книгата от 2009 година "Електроенергетиката на България" от екип учени от БАН, застанали зад труда си с имената си, за разлика от анонимните наемници, пише, че битовото потребление ще нараства слабо, като през 2020 година ще бъде 9,4 млрд. квч, а през 2030 година – 9,5 млрд. квч.

Втори доклад за АЕЦ "Белене": Не може да има ядрен проект без държавата

"Ключова препоръка към българското правителство е сериозно да преразгледа своята “позиция на неучастие“ по отношение на бъ...

Доклад, който сам не вярва на себе си

При анализа на мощностите в Дейност II от доклада е взето предвид развитие на ВЕИ, при което към 2030 година се достига дял 27% от общото производство. Неясно защо е разработена и алтернатива, при която делът на ВЕИ от общото потребление нараства съвсем слабо – от сегашните 18% до 21% през 2030 година. Това е меко казано смущаващо, след като ЕС поставя за цел към 2030 година делът на ВЕИ да е 27% и се обсъжда повишаването му до 35%. Специална директива в тази посока е предмет на обсъждане в рамките на настоящото председателство на България!

Нереални са и прогнозите за ранно спиране на ТЕЦ-овете, като изобщо не е отразено обявеното в края на миналата година одобряване от КЗК на продажбата на ТЕЦ "Варна", обявеното от собственика модернизиране на блокове 3, 4 и 5 за работа на газ и построяване на модерна паро-газова централа на площадката 1-3 блок. Според Плана на Електроенергийния системен оператор за развитие на преносната електрическа мрежа на България за периода 2017-2026 година, до 2026 година ще започнат работа планирани 1506 МВт нови централи. Така, заедно с обявения рестарт на ТЕЦ "Варна", ще са осигурени много повече от предвидените от БАН мощности и без АЕЦ "Белене".

А най-интересно е следното: нереалните сценарии в Дейност II от доклада за нуждата на страната ни от нови мощности влизат в противоречие с таблица IV.5 от Дейност IV "Препоръки", където е написано, че до 2040 година вътрешното потребление е балансирано, т.е. няма нужда от нови мощности и има огромен потенциал за износ. Това ни навежда на мисълта, че анонимните автори вероятно са предавали по отделно частите от доклада и някой ги е сглобил, като никой от тях не е чел написаното от другите.

Кухата опорна точка

Делян Добрев смята, че Елена Йончева го дискредитира заради енергийни проекти

Няма "Кумгейт 2". По-важно е защо е тази фиксация на Елена Йончева върху мен. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, който обяви за...

Една от най-спряганите опорни точки от защитниците на рестарта на АЕЦ "Белене" е, че централата е нужна, защото ще печелим от износа на ток. Този локум се разтяга в Дейност III от доклада, където е пълно с неверни твърдения. Например на стр. 177 се твърди: "Делът на изнесената от България от общо произведената електрическа енергия е 35% през 2015 година". Официалните данни за 2015 година (например на КЕВР) обаче са: брутно производство – 49,097 млрд кВтч, износ – 10,538 млрд кВтч, което е 21,5% от общото. Друг пример – според БАН (стр. 164) износът на електроенергия заема все по-голям дял, има устойчиво нарастване на износа (стр. 168). Фактите обаче са съвсем други – през 2015 година са изнесени 10,5 млрд кВтч, през 2016 година износът се срива до 6,4 млрд кВтч, а 2017 година – до 5,5 млрд кВтч. Тенденцията продължава - през първите три седмици на 2018 година има спад с 15 % спрямо същия период на миналата година. На стр. 215 е отбелязано, че при сегашните мощности могат да се изнасят 10,5 млрд. кВтч годишно, но авторите не коментират защо това не става и защо са сигурни, че в бъдеще регионът ще купува много повече електроенергия. Още повече, че според повечето търговци на ток страната няма конкурентни предимства при износа (стр. 171).

Тезата за огромната полза от износа на ток не се потвърждава от фактите. През последните 10 години цената на износа силно пада – от близо 6,6 евроцента/кВтч през 2008 година до 4 евроцента/кВтч и до 3,65 евроцента/кВтч през 2016 година (стр. 166). Намаляват и приходите от износ на ток, като през 2016 год. те са били 353 млн. евро – само 1,5 % от общия износ (23,6 млрд. евро според БСК) на страната.

Самият доклад на БАН все пак отрича нужда от АЕЦ "Белене" в заключението си

Анализът на доклада от проф. Георги Касчиев съдържа повече доказателства по тези въпроси. Продължава се с манипулациите и неверните факти относно регионалните енергийни проекти и пазар. Изумително предвид огромната сума, която се твърди, че е дадена на анонимните автори от БЕХ, но освен всички неверни твърдения, разминавания и неясноти, докладът съдържа и тип елементарни ученически грешки - например на мерни единици и всеизвестни факти. Сбъркали са тераватчас с гигаватчас в една таблица, в друга блокове 1 и 2, съответно блокове 3 и 4 на АЕЦ "Козлодуй" са описани с половината от общата мощност на всяка от двете двойки – 440 МВт, вместо 880 МВт.

От най-важната част обаче - Дейнност IV "Препоръки" става ясно, че за разлика от широко разгласяните в медиите внушения на политици и "експерти", основните изводи от доклада на БАН на стр. 268 са: "Референтният сценарий за производствените мощности и средният сценарий за електропотреблението в страната най-реалистично отразяват очакваното развитие на електроенергийната система." В Таблица IV.5 (на син фон) е показано че до 2040 година вътрешното търсене е балансирано, като до 2035 година съществува възможност за износ до 9 млрд. кВч, а след това до 5 млрд. кВч извън зимните месеци. Тези изводи са направени без да се отчита рестарта на ТЕЦ "Варна", чиято работа ще доведе до още по-благоприятни резултати за електросистемата.

Междинният доклад потвърди: "Белене" е жизнеспособен проект, но трябват 10,5 млрд. евро

Проектът АЕЦ "Белене" е жизнеспособен, но трябва да се спазят някои условия - инвестиционният разход да е не повече от 10,5 млрд. евро,...

В следващата част на "Доклади за дебили" ще разкажа за поръчания от "Булатом" на Виенския център за ядрена компетентност доклад "Анализ на риска за различни варианти на проекта АЕЦ „Белене". Само ще обърна внимание сега, че и това творение няма авторски екип. Има четирима рецензенти, научен и технически ръководител, но имена на автори няма, макар че Богомил Манчев гордо заяви, че било писано от международни експерти. Освен че и то е анонимно, както това от БАН, започва с "Отказ от отговорност": "Информацията, използвана за изготвянето на този доклад, е взета от открити публикувани източници, отчети на НЕК и БЕХ и други материали на международни организации. VINCC не носи отговорност за тяхната коректност или пълнота".

В предаването "Лице в лице" с Цветанка Ризова председателят на "Булатом" Богомил Манчев изговори куп неверни неща около представянето на този "доклад". Обадих се веднага след предаването на г-жа Ризова да поискам участие с контратеза, като ѝ изпратих имейл с информация, но до днес, седмица по-късно (бел. ред. - седмица след 26-ти януари), нямам отговор от нея.

ОЧАКВАЙТЕ ВТОРА ЧАСТ НА АНАЛИЗА!

Автор: д-р Петър Кърджилов

* Авторът е експерт връзки с обществеността в ИЕФЕМ - БАН, специалист по публична комуникация на проблеми, рискове и кризи, член на Съюза на учените в България и на Националния съвет на ПП "Зелените". Работи и като журналист на свободна практика. От 2007 година изследва публичната комуникация в областта на ядрената енергетика.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Ооо, не писахте ли и за "Южен Поток" същите маймунски съждения? Даже и Б.Борисов преди 2-3 седмици пак стана за смях като настояваше и той за парче от европейската "газова баница" ,понеже го били подвели, а той видите ли като отявлен "евроатлантик" подкрепил солидерно бойкота на проекта ЮП.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Да бе дааа....ние ядем доматите с колците... 2 Да бе дааа....ние ядем доматите с колците... преди 1 година Профил на трол?
  * Авторът е експерт връзки с обществеността в ИЕФЕМ - БАН, специалист по публична комуникация на проблеми, рискове и кризи, член на Съюза на учените в България и на Националния съвет на ПП "Зелените".....ОПСььььь...ПП"БЕНБЕНИТЕ"...пардон "зелените" пак поръчково усират хоризонта!!!!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Зелената смрад на мармалад !
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 1 ДуПеСе да се закрие преди 1 година Профил на трол?
  Има предложение заедно Вищеградската четворка и Аннглия да напишем по-добра конвенция. Като в нея няма да има педалски истории. Да видим грантовите журналисти как ще реагират тогава.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Масов бой в центъра на Кюстендил взе жер...

35-годишен мъж е убит при масов бой тази сутрин в Кюстендил, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал малко след 07:00 ч. в клуб, намиращ се...

Последно в Актуално