Една банка у нас системно е нарушавала Закона срещу изпирането на пари

3554
Една банка у нас системно е нарушавала Закона срещу изпирането на пари
Снимка: БГНЕС

Една от 27-те банки у нас през 2015 година системно е нарушавала Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП). Това става ясно от годишния отчет за миналата година на Българската народна банка (БНБ).

От Централната банка не посочват името на кредитната институция, като се уточнява, че е наложена „надзорна мярка с ясно очертани конкретни действия спрямо нея“. По закон при неизпълнения на задълженията по ЗМИП БНБ има право да отнеме издадения лиценз на банката по своя инициатива или по предложение на министъра на финансите.

11,9 млрд. лв. е размерът на фискалния резерв към 31 март

Размерът на фискалния резерв към 31.03.2016 г. е 11,9 млрд. лв., в т.ч. 11,5 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,4...

БНБ е извършила самостоятелно проверки в 9 кредитни институции, се казва в отчета за 2015 г. Констатирани са общо 33 нарушения, „свързани главно с пропуски в съставени документи, и прилагането на разширени мерки за комплексна проверка“. Нарушенията не са предизвикали „сериозни надзорни опасения“, уточняват от БНБ, като добавят, че все пак са направени редица препоръки към банките, като е била информирана и Специализираната административна дирекция „Финансово разузнаване“ (САД ФР) на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), следвайки определения ред по Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Централната банка отбелязва, че положително влияние е оказала подписаната през август миналата година инструкция за взаимодействие между БНБ и ДАНС, като са продължителни съвместните проверки с дирекция „Финансово разузнаване“.

Приетите в средата на годината на ниво Европейски съюз 2 акта за предотвратяване използването на финансовата система за изпиране на пари и финансиране на тероризма наложиха участие на БНБ в междуведомствени групи за въвеждане на Директива (ЕС) 2015/849 в националното законодателство и за разработване на методика за национална оценка на риска. Периодичният анализ на правната структура и финансовото състояние на акционерите на банки осигури непрекъснатост и последователност при наблюдението в широк времеви обхват, заявяват от Централната банка.

Какви други нарушения е установил надзора на БНБ и какви мерки са предприети за подобряването му може да прочетете в Expert.bg.

БНБ с нови мерки за реформа на банковия сектор

На проведено днес (8 април) заседание Управителният съвет на БНБ разгледа напредъка по Плана за реформиране и развитие на банковия надз...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com