Идеите за по-високи пенсии и детски ще струват милиарди - откъде ще дойдат?

5110
Идеите за по-високи пенсии и детски ще струват милиарди - откъде ще дойдат?
Снимка: БГНЕС

Идеите на "Изправи се БГ! Ние идваме" (ИБГНИ), главно идващи от Мая Манолова, и на БСП за социална реформа по отношение най-вече на пенсионерите ще струват над 1 млрд. лева. Откъде ще дойдат пари - както Actualno.com, и вестник "Сега" поставя този въпрос.

Само за предложенията на Манолова ще трябват поне 1 млрд. лева и то ако се вземат предвид собствените ѝ изчисления. Основният разход е исканото преизчисление на пенсиите от 1 септември с осигурителния доход за 2018 г., което според Манолова ще струва 185 млн. лв. месечно, т.е. 740 млн. лв. за четирите месеца на тази година. БСП лаконично е изчислила, че преизчислението ще струва 600 млн. лв.

Лидия Шулева: Пенсиите трябва да бъдат актуализирани с осигурителния доход

Подходът с преизчисляването на пенсиите с осигурителният доход е по-правилен и по-справедлив. Това заяви заместник-председателят на Ико...

333 млн. лв. до края на годината ще струват останалите искания на формацията, чието лице е Манолова. При семейните помощи ИБГНИ предлага драстично увеличение на еднократната помощ за раждане на 2000, 3000 и 4000 лв. съответно за първо, второ и трето дете, 10 000 лв. на работещи и осигурени родители за раждане на второ и трето дете, по-високо платено майчинство през втората година. За пенсионерите освен преизчислението, предложението е и всички до линията на бедност от 369 лв. да получат еднократната помощ от 120 лв. за храна. За хората с увреждания предвиждат разширяване на кръга от имащи право на личен асистент и по-високо заплащане на самите асистенти - т.е. 35 млн. лева повече по програмата, която сега е с бюджет 214,6 млн. лева.

От финансова гледна точка идеите на БСП са по-евтини - "само" 162 млн. лв. до края на годината. 40 млн. лв. ще струва да станат всички детски ясли и градини безплатни, като тук разходът ще е за общинските бюджети. 90 млн. струват мерките на левицата за родителите. БСП първа предложи подкрепа за работещи и осигурени родители при раждане на второ и трето дете, като нейната идея е за 10 минимални заплати. Корнелия Нинова и депутатите на червените предлагат и помощи за началото на учебната година на деца от втори, трети и четвърти клас. 32 млн. лв. ще струва до края на годината увеличението на майчинството за втората година на детето, което да е равно на минималната заплата (при 380 лв. сега).

За 2022 г. ще трябват повече пари. Само за по-високите пенсии разходът би бил 2.286 млрд. лв., става ясно от обосновката на законопроекта за преизчисление, внесен от Мая Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика