КЕВР определи какви ще са връщаните суми на дружествата

3030
КЕВР определи какви ще са връщаните суми на дружествата
Снимка: БГНЕС

75,975 млн. лв. с ДДС е утвърдената сума, която се възстановява на 22 дружества от сектор „Топлоенергетика“ за доставената на клиентите топлинна енергия през периода 1.07.2019 – 31.03.2020 г., както и за произведената електрическа енергия по високоефективен способ за същия период. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране във връзка с коригирането на цените за изминали периоди. Изчислените суми са формирани след като са отчетени разликите в цените на природния газ по отделни месеци, както и потребените от дружествата количества природен газ.

За топлинната енергия с топлоносител гореща вода на 22 топлофикационни дружествата се възстановяват суми в размер 33,476 696 млн. лв. без ДДС, или 40,172 035 млн. с ДДС. Тези суми дружествата трябва да възстановят в сметките на потребителите за ползваната от тях топлинна енергия през изминалия период. За потребителите на прогнозен отчет корекциите ще бъдат отразени в изравнителните сметки, а за потребителите на реален отчет корекцията ще стане в първата получена от тях месечна фактура.

"Булгаргаз" иска по-скъп природен газ, КЕВР уверява, че това няма да оскъпи парното и тока

Природният газ да поскъпне с 3,5% от януари поиска "Булгаргаз" ЕАД чрез документ, внесен в Комисията за енергийно и водно регулиране (К...

За произведената от топлофикационните дружества високоефективна електрическа енергия с решението на КЕВР на тях се възстановяват 27,808 963 млн. лв. без ДДС, или 33,370 755 млн. лв. с ДДС, съобщиха от КЕВР.

Таблица с преизчислените цени със задна дата за топлофикациите по места можете да намерите тук.

Средно с 10% по-ниски цени за парно определи със задна дата от 1 юли 2019 г. Цената на парното в София поевтинява с 4%, а не с предварително обявените 15. Спрямо цената, по която в момента действа - 66,70 лв., остава поскъпването от 22%. За Пловдив коригираната цена от 1 юли е с 5,56 на сто, а след София най-много е за топлофикацията в Разград - със 7,71 на сто. За Варна няма промяна, корекцията е 0%, тъй като при клиентите на местната топлофикация потреблението било малко и поевтиняването на газа не се отразявало.В таблицата на КЕВР липсва топлофикацията във Велико Търново. За нея не е изчислено поевтиняване със задна дата, тъй като тя купува газа не от обществения доставчик “Булгаргаз”, а от частното дружество “Овергаз”, поясниха от комисията.

В решението на Комисията са отчетени разликите в цените на природния газ за всеки месец от периода 05.08.2019 г. до 31.03.2020 г., приети с няколко последователни решения на регулатора - на 08.05.2020 г., 13.05.2020 г. и 20.05.2020 г. Въз основа на месечните данни за консумацията на природен газ от всяко едно топлофикационно дружество, са определени и сумите, които „Булгаргаз“ ЕАД следва да възстанови на клиентите, присъединени към газопреносната мрежа, включително на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, както и на дружествата, закупували природен газ за посочения период. След приспадане на разходите за закупуване на природен газ за периода 05.08.2019 г. - 31.03.2020 г., за периода 01.07.2019 г. - 30.06.2020 г. са изчислени цените на топлинната енергия, както и преференциалните цени и премии за електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от централи с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия. В ценовото си решение Комисията отчете и изисканата от дружествата информация с отчетни данни за продадените количества на електрическата енергия от високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, както и на продадените количества топлинна енергия с топлоносител гореща вода и водна пара, разпределени по месеци за периода от 01.07.2019 г. до 31.03.2020 г.

Омбудсманът поиска кратки срокове за връщане на пари от сметките за природен газ (ВИДЕО)

Омбудсманът Диана Ковачева поиска кратки и ясни срокове за връщане на надвзетите пари от сметките за природен газ. Омбудсманът Диана...

Всички топлофикационни дружества предстои в 30-дневен срок да направят своите преизчисления и във фактурите на клиентите им ясно да обозначат както съответния период, така и съответното намаление. За абонатите, които заплащат сметки на месечна база, приспадане на дължимите суми следва да бъде направено в първата възможна фактура. Ако сумата е по-голяма, приспадането ще продължи до изчерпване на размера на намалението. За потребителите, които са на прогнозен отчет и заплащат ползваната топлинна енергия на годишна база, възстановяването на дължимите им суми ще бъде направено в изравнителните сметки. В тях изрично ще бъде посочена точната сума, която ще им бъде приспадната.

Решението на Комисията за утвърждаване на коригирани цени на топлинната енергия за периода 1 юли 2019 г. – 31 март 2020 г. , както и на коригирани преференциални цени и премии за електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин, е публикувано на интернет страницата на регулатора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика