Новата година започва с ценови скок, бизнесът - в шок

4958
Новата година започва с ценови скок, бизнесът - в шок
Снимка: iStock/Guliver

Новата 2019 г. ще започне с ново щафетно поскъпване на стоки и услуги. Цените вече от месеци са под огромен натиск заради безумно високите стойности на тока, който фирмите купуват от уж свободния пазар. По тази причина за поскъпване се готвят все повече производителите на основни хранителни стоки - от хляб и кисело мляко до колбаси и сладкиши, пише в. "Сега".

Задава се и сериозно увеличение на разходите за бита - водата ще поскъпне от 1 януари, като най-сериозен ще е ударът за домакинствата в Ямбол, където цената ще достигне близо 3 лева (2.911лв. с ДДС).

Според Мая Манолова КЕВР е основният генератор на инфлацията

„Решенията на КЕВР за повишаване на цените на основните енергоносители са основен генератор на инфлация в България и в момента см...

За София планираното повишение е около 9.3% до 2.58 лв. с ДДС. Новите цени, предложени от ВиК дружествата, още не са утвърдени. Комисията по енергийно и водно регулиране трябва да се произнесе по тях окончателно след Коледа.

КЕВР трябва да си каже думата и за другото предложение за тарифна корекция - на „Булгаргаз“, което също ще повлече верижно поскъпване на стоки и услуги. Държавният монополист иска поскъпване на природния газ с 3.5%. От КЕВР уверяват, че това нямало да се отрази на парното и топлата вода.

Освен това токът за бита също щял да запази цената си. Но ключовата дума тук е „засега“. Междувременно бизнесът в България буквално е в шок от непоносимите цени на електроенергията. В рамките на броени седмици токът на „свободния“ пазар (доминиран от три големи държавни предприятия) поскъпна с около 350%. Началото на седмицата обаче е по-спокойно - цената на свободния пазар на тока се движи на кота около 90 лева.

Расте лавинообразно броят на производствените предприятия от различни браншове, които твърдят, че при тези стойности на ел енергията (над 200 лева за мегаватчас) стоката им става непродаваема.

Предприятия спряха заради високи цени на тока на енергийниата борса

Заради три пъти по-високата цена на електроенергията, която беше обявена за днешния ден на сайта на Българската независима енергийна бо...

Особено притеснени са пекарите. „10% от стойността на всяка закуска и от стойността на всеки произведен хляб е електрическата енергия. В момента работим на ръба. Поскъпнаха всички продукти. Няма как да сложим по-малко материал, да печем по-кратко или да харчим помалко електроенергия“, обясни хлебопроизводителят Димитър Бешиков пред Нова телевизия.

И месопреработвателите са в паника от растящите разходи. Между 13 и 15% от цената на всеки колбас на щанда идва именно от тока.

„Увеличение при колбасите би имало с около 5% от крайната цена. Ако кажем, че един колбас струва 10 лв., то увеличението ще бъде с около 50-60 стотинки“, допълни Атанас Урджанов от Асоциацията на месопреработвателите. Поскъпването на водата е очаквано и е заложено в бизнес плановете на дружествата, но сега ще съвпадне с останалото поскъпване. Увеличението на цената на водата е основно заради новата услуга „пречистване“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com