X
 
 

Отново идея да има големи глоби за нерегистриран апартамент за гости

1316 1
Отново идея да има големи глоби за нерегистриран апартамент за гости
Снимка: БГНЕС
Собствениците на апартаменти или стаи за гости, които се намират в жилищни сгради, ще трябва да предоставят на местната община преди регистрирането на обекта и писмено съгласие на поне 50% от съседите, че нямат нищо против обектът да се дава за краткосрочно наемане. Ако такива обекти не бъдат регистрирани, глобата ще е 5000 лв. при първо нарушение. Това гласят поправки на Закона за туризма, внесени от група депутати от ГЕРБ между първото и второто четене на проекта за промени, предаде в. "24 часа".

За такива обекти, които често се отдават под наем през електронни платформи катоAirBnB, booking.com, Expedia и др., през ноември миналата година председателят на бюджетната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова и лидерът на НФСБ Валери Симеонов предложиха да се категоризират като всички останали места за настаняване в България. Впоследствие за тях се реши да минат на по-лекия регистрационен режим, който се извършва от общината.

Окончателно: И апартаментите за краткосрочен наем трябва да са регистрирани туристически обекти

Онлайн платформи ще бъдат спирани, ако предлагат некатегоризирани или нерегистрирани като туристически обекти места за настаняване. Тов...

Регистрирането ще се прави от кмета или упълномощено от него лице. Ако апартаментът ще се дава под наем на туристи не от собственика, а от посредник, той трябва да представи на общината и договора или пълномощно, че представлява собственика, пише в проекта на депутатите.

Пред жилищната сграда в такива случаи трябва да има табела с данните на обекта, с които е бил вписан в регистъра. Това означава да пише името на собственика или на фирмата, телефонния номер, номера, с който е регистрано жилището, и други подробности.

От регистрация на такива жилища се освобождават само собствениците на онези, които вече са ги категоризирали, т.е. те не трябва да променят нищо.

За неспазването на тези изисквания се предвиждат различни глоби. Собственикът на такъв апартамент или стая за гости ще бъде наказван с имуществена санкция от 5000 лв., ако не си регистрира обекта. Глобите почват от 2000 лв. и стигат до 10 хиляди лева, ако нарушението е повторно. Отделно от това се предвиждат и глоби до 2000 лв. за туроператор или туристическа агенция, която сключи договор със собственик на такова жилище или стая за гости, който не е извършил регистрация.

Срокът за подаване в общината на заявление по образец за такава регистрация не е посочен в текста, но до 6 месеца от приемането на поправките трябва да бъде публикувана наредба за тази дейност и вероятно срокът ще бъде посочен в наредбата. Тази наредба ще се пише от туристическото министерство.

Министър Ангелкова: Зонираме курортите така, както и конкурентите ни

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за туризма със 104 гласа „за”, 13 – „против” и 68 &bd...

В проекта не пише нищо за другата идея на Стоянова и Симеонов - да се спира достъпът до сайтове, които предлагат апартаменти или стаи за гости, неотговарящи на изискването да бъдат регистрирани.

И още

Депутати от ГЕРБ начело с Диана Савеклиева предлагат контролът върху преместваемите обекти на територията на морските плажове и на националните курорти да се изземе от ДНСК и да се даде на съответната община. Това е отбелязано в един от общо четирите проекта за промени на туристическия закон, написан от същите депутати.

Мотивът е, че общините от години насам издават разрешенията за преместваеми обекти, а поставянето им се подчинява на наредби на съответните общински съвети. Освен това по Закона за устройство на територията местната власт и сега контролира будките и щандовете на територията на цялата община и не било целесъобразно да разделят тази контролна дейност с ДНСК само за плажовете и курортите, пишат депутатите.

Според текстовете на промените срокът, в който четирима министри трябваше да издадат наредба за реда и условията за разполагане на кемпери, палатки и каравани извън категоризираните къмпинги, се удължава на една година, т.е. тя трябва да е готова до 20 юли 2020 г. Срокът, който беше приет миналата година с изменение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, изтича на 20 януари и според вносителите не бил достатъчен. Наредбата трябваше да се напише съвместно от министрите на регионалното развитие, на земеделието, на туризма и на околната среда. Според вносителите на промяната обаче било нужно общините също да се включат в изготвянето на наредбата, тъй като те щели да я прилагат.

Къмпингуването извън плажовете вече е регулирано от закон

Парламентът прие окончателни промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. С измененията се въвежда законова възможнос...

Валери Симеонов също е против това министърът на туризма да предлага на кабинета кои курорти да обявява за национални.

Actualno.com

Етикети:

  • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
    Това никога няма да се случи в БГ...50% от блока да ти даде съгласие. Тук всички се мразят, няма гражданско общество това е резултат от 30 години псеводдемокрация. Благодарение на другарите и техните големи банкови сметки придобити незаконно с куфарчета под масата.
Дневен хороскоп за 22 февруари
Дневен хороскоп за 22 февруари

Овен Днес не давайте напразни надежди. Дори да сте сигурни в обещанието си не може да знаете как ще се развият нещата. Телец Днес с чиста съвест...

КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията

Овен Очаква ви най-романтичната среща, която сте имали досега. Телец Пътуване, което ще ви запознае с много специален човек. Близнаци Няма...