Петкова: Промените в КСО не позволяват на хората сами да се разпореждат с партидите си

937
Петкова: Промените в КСО не позволяват на хората сами да се разпореждат с партидите си
Снимка: Gettyimages

Промените в закона са изготвени без знанието на бранша, без предварителни обсъждания. Вариациите в тълкуванията са много. Не е вярно, че се губи правото за унаследяване и се губят индивидуалните партиди. Това впечатление се създава заради опита да се регулира изплащането на пожизнени пенсии и заради въвеждането на пул. Но това не променя факта, че пенсиите се определят на база натрупани суми. Това заяви Даниела Петкова, заместник-председател на Асоциацията на пенсионните фондове и ръководител най-големия пенсионен фонд у нас, по повод предложените от Министерство на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване.

По думите ѝ пулът е техника, която не променя капиталовия принцип.

Пенсионните фондове масово обжалват прехвърлянето на осигуровките само в НОИ

Почти половината от частните пенсионни дружества в България решиха да обжалват Наредбата за реда, по който парите за втора пенсия се пр...

"Не изчезва смисълът да се събират средства по индивидуални сметки. Заблудата, че когато човек се пенсионира, му изчезва пожизнената пенсия, идва от това, че според закона когато човек придобие право на пенсия, парите преминават в пул. Изключва се възможността пари от вноски на хора в трудоспособна възраст да се използват за изплащане на пенсии на хора в пенсионна. Знаете, в НОИ е обратното. С пула се премахва тази възможност за физическо разделяне на парите", обясни Петкова пред БНР.

Тя подчерта, че преди да се внасят парите, се сключва пенсионен договор между лицето и пенсионното дружество. В резултат пенсията се определя на база натрупаната сума. Чак след като се сключи договора, парите се прехвърлят в пула.

"Това е в интерес на осигурените лица, защото по силата на закона в резултат на договора дружествата поемат гаранцията, че докато е жив човекът, ще получава пенсията си. Няма солидарен елемент в тази част", допълни Петкова.

Според нея основният проблем при промените е, че не се дава право на свободен избор на хората сами да се разпореждат с партидата си.

24 167 пенсии със запор

Върху 24 167 пенсии са били наложени запори и са направени удръжки за покриване на различни задължения през миналата година. Това показ...

"Законът повелява без всякакъв избор хората да получават единствено и само пожизнена пенсия. Има други възможности - за изплащане на наследствени пенсии след смърт на човека. Хората могат и да избират да получат пенсия от партидата с изричната уговорка, че ако не могат да изчерпят сумата, тя отива при наследниците им. Но сега не виждаме избор", каза още Петкова.

Темата коментира и бившият социален министър Иван Нейков. Какво каза той прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com