X
 
 

Предлагат нулево ДДС за плодове, зеленчуци и сурово мляко

4230 5
photo of Предлагат нулево ДДС за плодове, зеленчуци и сурово мляко
Снимка: Pixabay
Министерство на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени у нас да се облагат с нулева ставка на ДДС. Това заяви за “Труд” ресорният министър Десислава Танева.

Вече е изпратено официално искане за обратното начисление на ДДС на тези продукти до Министерство на финансите, което от своя страна да договори данъчното изключение в Европейския съюз. Водени са и предварителни разговори, за да се намери административно решение.

БАБХ: Няма нелегален внос на плодове и зеленчуци в страната

Министерство на земеделието, храните и горите има готовност да увеличи с близо 1 млн.лв. бюджета по държавната помощ за „Помощ за...

Идеята на министерството е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани. За промяната от години настояват и самите фермери, за да са конкуренти спрямо чуждите компании, тъй като вътрешната търговия в общността е освободена от облагане, обясни министърът. Близо 30-40 на сто от производителите на плодове, зеленчуци и сурово мляко у нас и сега не са регистрирани по ДДС заради обема на тяхната дейност, уточни Танева. Според нея с нулевата ставка освен, че ще се стимулират българските производители, ще се решат и други проблеми като опитите за укриване на данъци чрез предоставяне на фактури с вписани прекалено ниски, непазарни цени, което би било проблем и за самите фермери по време на данъчни проверки. Така че мярката ще помогне и за пълното изсветляване на пазара, въпреки че и сега се работи в тази насока чрез целенасоченото субсидиране.

Вместо да изгуби фиска, ще се увеличи приходът в бюджета, категорична е Танева. Тя се надява на съдействие от страна на финансовото ведомство. И припомни, че именно след такава промяна, инициирана от нея като депутат и подкрепена от финансовия министър Владислав Горанов, данъкът върху зърното бе намален на 0%. Това спряло различните схеми за източване на ДДС и опити за измама, както и ощетяването на хазната.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  ДДС....напълно излишнл и порочно облагане съответстващо филосовски на принадената стойност обяснена от марк в капитала....акк се премахне ДДС к има само ефин данък върхй печалбата ще се спре автоматично със сивата иклномика к измамите с укриване на данъци.....ама налк ни управляваг престъпници рекетьори и крадци та затова е така.....какво им пречк да кажат просто и ясно спепелил съм един лев к на виж още ›› дего дължа данък 20 стотинки а 80 стотинки са мой к да си ги правя каквото искам.....просто нали к ясно и прозрачно и здравословйо к взичкл на мястото си.....
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Ааааа ,не може така бойко иска всичко к останалите 80 стотинки....
  : 0 !
 • Слона от Орландо 3.2 Слона от Орландо преди 4 седмици Профил на трол?
  И за останалите 80 стотинки няма да има прошка, върху тях дължиш още 1.40 лв под формата на други данъци и осигуривки, плюс административните ти разходи за отчитането им и цялата съпътстваща бумащина. Това е като вица за баничката, която за един ден станала от 1 лв на 2 лв. Отива човек да си купи, подава 1 лв., а продавачката го изненадва, че от днес баничката е 2 лв. На въпроса как така за един д виж още ›› ен вече струва двойно, продавачката казала: "от днес 1 лв. за баничката и 1 лв. за Бойко." На следващия ден същият човек подава 2 лв. за баничка, взимат му ги и му връщат 1 лв. На въпроса пак ли са намалили цената на баничката на 1 лв., продавачката казала: "не, просто баничките свършиха".
  : 0 !
 • Георги Илиев Митев 2 Георги Илиев Митев преди 4 седмици Профил на трол?
  СВИНЕТЕ ГИ ТРЪШНА ЧУМА. СКЪПИТЕ ДОМАТИ КАТО ГУМА. ЩЕ СЕ ХРАНИМ ЗАНАПРЕД ИКОНОМИЧНО И ЩЕ ОЦЕЛЯВАМЕ БИОЛОГИЧНО.
 • Слона от Орландо 1 Слона от Орландо преди 4 седмици Профил на трол?
  Абе, верно, да не би да идват избори и сега да почват с предизборното наддаване?! Или някой след цялата осерация с чумата сега иска да си вдигне имиджа т.е. като няма пържоли, да ядат домати..без ддс.
missing image
Изгониха участник от "Фермата" заради насилие (видео)

Иван Милин бе изгонен от "Фермата: Нов свят" по решение на екипа на предаването. Повод за отстраняването му стана акт на физическа агресия от негова...