Работодателите вече не искат оставката на Петкова, няма да има и протест

3201
Работодателите вече не искат оставката на Петкова, няма да има и протест
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации се отказват от искането за оставка на енергийния министър Теменужка Петкова. Това стана ясно по време на брифинг на председателите на работодателските организации след среща с премиера Борисов в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

Удовлетворени сме от диалога, няма да се наложи да искаме оставката на министъра на енергетиката, заяви след срещата председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Именно БТПП от самото начало се дистанцира от искането за оставка на Петкова, след като останалите работодатели - КРИБ, АИКБ и БСК, настояха за такава. Причината - фактът, че Теменужка Петкова коментира характеристиките на регулирания борсов пазар, който обаче е различен от свободния борсов пазар на ток!

АИКБ, БСК и КРИБ искат оставката на Теменужка Петкова

Острият спор между работодателските организации и Теменужка Петкова вече се материализира в искане на оставка на енергийния министър....

Постави ли сме си две седмици като време след срещата с министър-председателя и неговия екип, ще тръгнат съответните законодателни инициативи и протест няма да има, каза и Кирил Домусчиев от Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) в отговор на въпроса дали заявения голям протест за 28 февруари ще се състои.

В краткосрочен план разчитаме на съдействието на енергийния министър Петкова, добави Домусчиев. След проведения днес разговор и мерките, които трябва да се вземат, можем да имаме един краткосрочен резултат, а със закона и дългосрочен. За да имаме модерна енергетика, а и българската индустрия да получава електроенергия на пазарни цени, за да може да се конкурира с наши конкуренти от съседни и други европейски държави. Един добър диалог се получи и получихме съгласие за всички мерки, които българските работодатели предлагат, добави още Домусчиев.

Промени в законодателството

По думите на председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, в енергийното законодателство и в енергийната сфера. Най-важната е ангажиментът на правителството да ускори разговорите с Европейската комисия за предсрочно прекратяване на договорите с т.нар. американски централи - ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3", за изкупуване на произведения от тях ток от държавата до 2026 година. Разговори с ЕК се водят, като най-вероятно аргументът е в сферата на нерегламентираната държавна помощ.

Петкова: Разчитам диалогът с всички участници на енергийния пазар да продължи

Разчитам диалогът с всички участници на енергийния пазар да продължи, за да гарантираме дългосрочна стабилност в сектора, каза министър...

Ще има и законодателни промени, които ще извадят на свободния пазар производители на електроенергия, които досега са имали преференциална цена за тази електроенергия и са я продавали директно на НЕК, без да я продават на свободния пазар. Кои са тези предприятия и какви още промени се готвят - научете в Expert.bg.

Припомняме, че работодателските организации настояха за оставката на Теменужка Петкова, след като на 2 февруари в ТВ интервю тя си "позволи да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм". Петкова говори за "свободен“ пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този "свободен“ пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата, заявиха по-рано от АИКБ, БСК и КРИБ, представляващи над 80% от българския бизнес.

Тогава, заради неистините и манипулациите, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор "Енергетика“ и, най-вече, заради изоставените реформи, работодателските организации настояха за оставката на Петкова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика