Реалността "обществена поръчка": В България всички конкурси, които нарушават условията, печелят

5361
Реалността "обществена поръчка": В България всички конкурси, които нарушават условията, печелят
Снимка: iStock/Guliver

Обществените поръчки в България отдавна са тема на много сериозни дискусии и критики предвид постоянните съмнения, че има нещо нагласено, дори и при поръчки, които не са особено големи като обем. Пореден такъв случай касае проекта за нова сграда на Медицинския университет до Александровска болница в София.

Случаят датира от над една година. Въпросът е, че тримата победители печелят с проекти, които не отговарят на едно основно условие на конкурса – сградата да е от 6 етажа. Двама от спечелилите предлагат проекти на 7-етажни сгради, а един – на 9-етажна! Всичките те си разделят голямата награда на инциативата „Открит конкурс за идеен архитектурен проект за шестетажна учебно-административна сграда и ректорат на „Медицински университет – София“ - 180 000 лева. А първият печели обществена поръчка за изграждане на сградата на стойност 2 200 000 лв.

Радислав Наков: Приемам осъждането на университета като морална победа

Онкоболен млад лекар осъди Медицинския университет в София. Д-р Радислав Наков е отхвърлен от асистентското място в катедрата по &bdquo...

Историята беше разказана от bTV, като Actualno.com има потвърждение на информацията от участник в конкурса. Архитект Николай Шахпазов, който участва в конкурса, говори за параметрите и се възмущава, че е правил цели 3 отделни проекта, т.е. похарчил е пари и време, за да намери оптимален вариант при параметрите, които журито многократно потвърждава, но вижда победители, които не изпълняват основно изискване. По думите му, при изискване за 6 етажа и отделните параметри на стаи и други условия, проектът е "почти неизпълним". Заради това той определя конкурса за "тотално опорочен".

"Конкурсът за проекта е обявен и проведен при спазване на правилата на Закона за обществените поръчки (ЗОП) и правилника за неговото прилагане. Оценката на допуснатите проекти е извършена от назначено жури, в което има представители на КАБ (Камарата на архитектите в България) и САБ (Съюза на архитектите в България), които сами са определили свои представители", гласи позицията на Медицинския университет и се добавя, че нямало обжалвания в законоустановените срокове.

Само че КАБ твърди, че не са спазени законовите ограничения за височина на такава сграда – 20 метра при настоящия Подробен устройствен план (ПУП), а вместо това са 50. При това, в последния момент височина е вдигната от журито – въпросът е, че остава изискването за 6 етажа. Затова и тече вътрешна проверка на камарата на действията на арх. Ивайло Петков, който е част от журито. Позицията е ясна – при фактическа реализация на проекта, ще трябва да се промени Подробния устройствен план.

"В България всички конкурси, които нарушават условията, печелят. Като цяло може би не е нормално", иронично казва Петков след изричен въпрос дали участник в конкурса трябва да знае, че за да го спечели, трябва да наруши условията му.

Млад онкоболен лекар осъди Медицинския университет в София за дискриминация на конкурс

Софийският административен съд осъди Медицинският университет за дискриминация в конкурс за асистентско място спрямо онкоболният млад л...

По-важното е, че Софийска районна прокуратура също се е захванала с проверка на случая.

Класирането в конкурса

"Тилев архитекти" е на първо място в конкурса. На второ място са "Архитектоника студио" и "Делинеар". Премиите за първо, второ и трето място са съответно 80 000 лв., 65 000 лв. и 35 000 лв. Следващите в класацията са Николай Шахпазов, "Архонт", АДА и "ПИН - Архитекти".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика