X
 
 

Тол системата тръгва по план, но с тарифите на превозвачите

1622 3
Тол системата тръгва по план, но с тарифите на превозвачите
Снимка: БГНЕС
Тол системата ще стартира от 1 март с тарифите, които превозвачите искат. През юни, ако приходите са в очаквания размер, системата ще продължи с тези тарифи след нова среща през юни. Това обявиха регионалният министър Петя Аврамова и превозвачите след 3-часова среща при премиера Бойко Борисов, предаде БНТ. Протестите на превозвачите засега се отменят, но стачната готовност остава.

Тол системата ще стартира по план, като тестовият период започва от първи март, но с тарифите, които браншът предлага. Транспортните фирми ще бъдат подготвени за въвеждането ѝ – всички тежкотоварни автомобили и автобуси ще са оборудвани и със сключени договори.

Превозвачи: Философията на въвеждането на тол системата е сбъркана

Кога ще влезе в сила тол системата? По думите на премиера от миналата година системата трябва да заработи на 15 януари. Министърът на р...

"Това, което ние поставихме като искания, бяха поети от правителството, като ние също поехме определени ангажименти", каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

През 3-месечният тестов период тарифите за автобуси и камиони ще бъдат по-ниски. Точните цифри ще станат ясни в понеделник, но най-високият клас превозни средства, които ще се движат по магистралите, ще плащат по 18 ст. на изминат километър. Обхватът на тол системата също се променя, като няма да се таксуват второкласните пътища, предаде bTV.

През юни тази година ще се състои нова среща между двете страни, на която ще бъдат обсъдени цените на превозите на тол системата, посочва БГНЕС.

"В следващите три месеца ще анализират данните, от които ще стане ясно какъв ще бъде окончателният приход. Ако след 3 месеца търговска експлоатация на толсистемата приходите са такива, каквито се очаква, ще се продължава работа по същия модел. Ако очакванията не са такива, ще се обсъди актуализация на нови тарифи.

Министър Аврамова посочи, че за 2020 г. се очаква приходите в бюджета от тол системата да бъдат около 450 млн. лв.

Ето какви ще са тол таксите за товарните автомобили

Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик - на товарните автомобили с тегло между 3,5 тона и до 12 тона, ще са от 4 до 7 ст. на киломе...

Каква е позицията на Института за пътна безопасност спрямо тол системата, прочетете в този материал.

Споделените пътувания ще станат незаконни

Превозвачите са се разбрали с премиера Борисов и за инкриминирането на нерегламентираните превози (т.нар. споделени пътувания, които се договарят най-често в социалните мрежи).

Било им е обещано, че ще започнат разговори за изграждането на единен орган за контрол за автобусния и транспортния бранш, разкри председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

"По отношение на законодателните рамки - за закона за автомобилните превози, наредбата, която предстои да се промени за субсидирането и компенсирането на превозите и правилното разпределение, също сме постигнали необходимите договорки", каза още Милтенова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  и с какво ще се правят пътища като не искат да плащат превозвачите. Или едни се возят други плащат?
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Искам винетките за коли до 3.5 тона да се намалят на 50 лв.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  И да са задължителни само за магистрали и първокласни пътища
  : 1 !
Последно в Актуално