Засега: Методиката на дяловото разпределение за парното и топлата вода е нередовна

7829
Засега: Методиката на дяловото разпределение за парното и топлата вода е нередовна
Снимка: БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) т.е. първа инстанция обяви за нищожни т. 6.4.1 и т. 6.7 от Методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост, както и текстове от Наредба № 16-334 за топлоснабдяването.

По същество т. 6.4.1 от методиката касае формулата за отделеното количество топлинна енергия от отоплителни тела, а т. 6.7 касае достъпа до отчетните уреди - според методиката в такива случаи трябва да се правят изчисления сякаш няма уреди за индивидуално отчитане. За целта се приемат данните на подобно отоплително тяло, напримерот аналогично помещение на друг етаж и се начислява по уравнение, включващо максимална мощност.

Увеличена е държавната помощ за отопление през зимата

Месечната помощ за отопление става 93,18 лева, което е с 24,5% повече в сравнение с миналия зимен сезон. Общата стойност на помощта, ко...

От ВАС казват, че нищожността на текстовете на Наредбата за топлоснабдяването е факт, защото са издадени от некомпетентен орган, в случая - от заместник-министъра на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей Станишев.

Припомняме, че ВАС спря делото след запитвания от Районен съд - Асеновград и Софийски районен съд към Европейския съд по дела с общ предмет - дали дължим такса "сградна инсталация" за топлината по общите тръби. Дори с изключени радиатори топлофикациите законно искат пари на отделни абонати, гласи становището на генералния адвокат на Европейския съд Хенрик Сауменсгор Юи. Заключението е, че услугата не може да се смята за натрапена, защото свързването на сградите с мрежата за централно отопление става по съгласие на 2/3 от собствениците, което ангажира всички обитатели. Някои могат да откажат отопление в своите имоти, но това не ги освобождава от разходи за общите части, заради които също се изразходва топлинна енергия. Нулеви сметки са възможни само ако цялата сграда се откаже от централното парно. За целта обаче поне 2/3 от собствениците на имоти трябва да решат, че искат "развод" с топлофикацията, и топлоснабдяването да бъде изключено за целия блок. Припомняме, че становището на генералния адвокат не значи окончателно съдебно решение.

ВАС още изчаква Европейският съд окончателно да отговори на следните въпроси: а) Дали Директива 2011/83 допуска национална правна уредба, която предвижда, че в сградите в режим на етажна собственост, топлоснабдени от районна отоплителна система, етажните собственици са длъжни да участват в разходите за отопление на сградата, макар и индивидуално да не са поръчвали доставката на централно отопление и включително ако не го използват в своя апартамент? б) Допуска ли разпоредбата на чл. 13 ал. 2 от Директива 2006/32 възможността топлофикационните дружества да претендират стойността на потребената топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация в сгради – етажна собственост, пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект, без оглед на реално отдаденото количество топлинна енергия в обекта?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика