Легендата е жива! Ford GT40 разтърси Детройт

55582
Снимки:

Господи. Боже. Мой! Ford не са се шегували, когато заявиха, че спортната им гама ще стане много по-добра в близко бъдеще. Доказателство за това е този напълно нов Ford GT40 Concept, вдъхновен от златните му години в „24 часа на Льо Ман“. Изглежда зашеметяващо. Брутално. По италиански красив. А е американска кола! Да, звучи невероятно, но този GT40 (който изглежда готов за производство) е най-якото творение на американската автомобилна индустрия от последното десетилетие, за което се сещам. И забележете: това реално е предсериен модел, чието производство ще стартира през 2016 г. Вече нямам търпение, защото възраждането на този емблематичен модел е сензация.

 

Ford извади тежката артилерия с Shelby GT350 Mustang

След редица тийзъри на върховния Mustang, Ford дръпна покривалото от потентното пони. Особено внимание тук заслужава атмосферният V8 5,...

Кое не е наред? На пръв поглед липсата на добрия стар V8. Той е заменен от напълно нов битурбо 3,5-литров V6 EcoBoo(ea)st, който генерира 600+ конски сили. В стила на иконата, новото творение е с централно разположен двигател, оставен на жадния поглед на зрителя, и задължителното задно предаване. Колелата ще се задвижват посредством стандартна 7-степенна трансмисия с двоен съединител.

 

А сега да се концентрираме върху естетиката. Ако се вгледате, може да помислите, че дизанът е вдъхновен от Ford GT90 concept от 1995 г. Нещо повече, ако се концентрирате допълнително, може да забележите някои прилики с Lamborghini Asterion.

 

Отпред, ретро капакът на двигателя е продупчен подобно на последния супер GT и спортната бегачка за Льо Ман от 60-те години на миналия век. Фаровете изглеждат готови за серийно производство. Профилът на GT40 обаче е истинската черешка на тортата. Не случайно определих дизайна на този автомобил като италиански, именно заради профила. А отзад нещата придобиват брутален вид, но отново бих могъл да кажа, че подобни форми и линии (да не забравяме открития двигател) могат да бъдат видяни само при най-изтъкнатите представители на спортното италианско автомобилостроене.

Ford Mustang RTR развързва 725 „коня“

В Града на светлините и хазарта днес се открива поредното тунинг изложение SEMA. Там, под звуците на ротативки и супер мощни двигатели,...

 

А интериорът? Спортен. Единствената точна дума за определение. Всичко е фокусирано чрез вдъхновения от моторния спорт кокпит и голямото количество бутони върху волана, което също е препратки към модерните прототипи за издръжливост.

 

Ако трябва да се направи някакво обобщение, то напълно новият Ford GT представлява перфектен микс между „старата школа“, оригинала и ефикасното бъдеще. Двигателят може и да е загубил чара на старомодния V8, но благодарение на новите технологии нищо в сферата на динамиката няма да бъде загубено, дори напротив. Характерът на автомобила е непокътнат чрез екстериорния дизайн, който представлява перфектна смес между минало, настояще и бъдеще.

Lexus GS F идва с воя на 467 к.с.

Миналата година спортният седан Lexus IS F слезе от конвейра, оставяйки портфолиото без представител. Но не тъгувайте, защото, докато с...

Серийният Ford GT40 ще влезе в производство към края на 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com