7 грешки, които правим, докато перем с пералнята почти всеки ден

2579
7 грешки, които правим, докато перем с пералнята почти всеки ден
Снимка: iStock

Всеки ден разчитаме на нашите перални машини, за да улесним живота. Въпреки това ние често допускаме грешки, които могат да повлияят негативно на "ценното" оборудване и любимите неща. Експертите споделиха 7 редовни грешки, които правим по време на пране.

7 грешки по време на пране, които убиват машината и дрехите

Претоварена пералня. Една от най-повтаряните грешки е претоварената пералня. Това може и да е удобно да спестите време и да заредите повече неща наведнъж, това може да се износи и да счупи вашата машина. Следвайте препоръките на производителя за максимално натоварване и не забравяйте, че нещата трябва да имат достатъчно място за свободно движение в барабана.

Неправилно сортиране на прането. Друга честа грешка е неправилното сортиране на прането преди пране. Разделете артикулите по цвят, материя и ниво на замърсяване. Смесването на светли и тъмни цветове може да доведе до оцветяване и пребоядисване. Прочетете също инструкциите на етикетите на дрехите и перете различните тъкани, както е препоръчано.

Не го правете отново: Пет грешки при прането, които съсипват дрехите и вашата пералня

Използване на грешното количество перилен препарат. Ако ползвате твърде малко или твърде много препарат, това може да повлияе неблагоприятно на резултата от прането и на вашата перална машина. Следвайте препоръките на производителите на праха и гела и дозирайте продукта правилно в зависимост от количеството пране и степента на замърсяване.

Неправилно избелване или използване на избелващи агенти. Продуктите с белина могат да бъдат полезни при премахване на петна и изсветляване на прането, но неправилната им употреба може да повреди както тъканта, така и самата машина. Някои артикули не са предназначени за избелване, така че проверете дали са приемливи, преди да ги използвате. Освен това следвайте инструкциите на производителя и не превишавайте препоръчваната доза.

8 практически съвета за пране на якето в пералня

Нередовно почистване на пералнята. Почистването на вашата пералня от натрупания прах, мръсотия и отлагания е важен аспект за поддържането й да работи ефективно и дълго време. Много хора забравят да почистват редовно, което може да доведе до неприятни миризми, петна по бельото и дори мухъл. Проверете вашето ръководство за употреба за инструкции как да почиствате редовно пералната си машина и ги следвайте.

Непочистен мъх в сушилнята. Ако имате сушилня, не забравяйте да отстраните натрупания мъх от филтъра след всяко сушене. Нередовното почистване може да доведе до пожар.

Отворените ципове и закопчаните копчета са голяма грешка. Назъбените ръбове на ципа се захващат за други дрехи и могат да ги повредят по време на пране. А копчетата трябва, напротив, да са разкопчани. Това ще помогне да запазите копчетата и дупките непокътнати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници