7 скрити опасности, които дебнат в банята

13075
7 скрити опасности, които дебнат в банята
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали става дума за строго утилитарно пространство, или за изкусно декориран оазис, където можете да се отпуснете след дълъг ден, банята е едно от най-важните помещения във вашия дом. Това, което може да не осъзнаете, е че то може да бъде и едно от най-опасните. Ето кои са 7-те най-често срещани скрити опасности в мокрите помещения.

1. Мухъл

Плесента може да се окаже голям проблем за хората с респираторни заболявания, но "черният" мухъл, който се образува между фугите, застрашава здравето на цялото ви семейство. Уверете се, че проверявате добре след всяко къпане. Ако все пак откриете черни следи по фугите, ъглите и плочките, почистете с дезинфекциращ препарат, който ще убие спорите на мухъла и плесените.

2. Общи кърпи

Намаляването на прането е атрактивна перспектива, но удобството бледнее пред опасността от споделянето на кърпи, били те и само за ръце. Хиляди микроби и дрожди намират свое "убежище" в топлата и влажна кърпа и така разпространяват инфекции в цялото семейство. Ако пък има болен от настинка или грип вкъщи, то той трябва да има отделна кърпа, която да се сменя всеки ден. Кърпите е добре да се перат често на дълги програми с по-високи градуси, а най-сигурно е да се дезинфекцират с подходящ препарат. За да сте напълно спокойни, продуктите на "Чисто" унищожават 99,9 % от всички познати микроорганизми. Научете повече за тях ТУК.

3. Играчките за баня

Веселите гумени патенца, с които вероятно забавлявате вашето дете по време на къпане, могат да се окажат пълни с плесен и мухъл. Играчките за вана задържат вода, дори след като са изцедени и прибрани на сухо място. Затова е добре да дезинфекцирате целия арсенал веднъж седмично.

4. Пусната тоалетна чиния

Една от вечните драми между силния и нежния пол е за вдигнатия капак на тоалетната чиния. Всъщност, от здравословна гледна точка, е най-добре, ако тоалетната чиния е вдигната, особено при пускане на водата. По този начин предпазвате седалката от пръските, които могат да пренасят e.coli и други бактерии.

5. Подвижният душ

Може би си мислите, че душът е чист, защото в крайна сметка от него тече същата чиста вода, с която миете собственото си тяло. Грешка! Всъщност, душовете могат да приютят мухъл, плесен и бактерии, така че е хубаво да го почиствате редовно.

6. Лекарства

Не е тайна, че медикаментите могат да бъдат опасни за децата, особено ако са оставени без надзор в шкафчето в банята. Но те могат да бъдат опасни и за възрастните, ако са били в досег с влага дълго време

7. Рециклирана тоалетна хартия

Важно е да се грижим за околната среда, но трябва да внимавате, когато залагате на рециклирана тоалетна хартия. Известно е, че някои марки съдържат високи нива на BPA поради процеса на рециклиране, който е свързан с безплодие, хормонални смущения и други здравни проблеми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com