9 неща, които не бива да слагате в пералнята

12676
9 неща, които не бива да слагате в пералнята
Снимка: iStock

Пералната машина е съвременно чудо, което опрости задачата за пране за много домакинства. Не всичко обаче е подходящо за въртене в барабана на пералнята. Ето девет неща, които трябва да избягвате да хвърляте в пералната машина, за да осигурите нейната дълготрайност и безопасността на вещите си.

Деликатни тъкани

Деликатните тъкани, като коприна, вълна и дантела, могат лесно да се повредят при разбъркването на пералната машина. Тези тъкани е по-добре да се перат на ръка или да се изпратят на професионален чистач, за да се запазят текстурата и цветът им.

Сутиени

Сутиените с подплънки или сложни мотиви могат да се заплетат и деформират в пералната машина. Подплънките могат дори да повредят барабана или други дрехи. За да запазите формата и целостта на сутиените си, перете на ръка или използвайте торбичка за бельо.

Как се почиства пералня от лоша миризма

Обувки за бягане

Хвърлянето на обувките за бягане в пералнята може да изглежда като бързо решение за мръсните маратонки, но може да наруши тяхната структура и поддръжка. Вместо това свалете стелките и връзките и ги почистете на ръка.

Водоустойчиви артикули

Дрехите, предназначени да отблъскват водата, като якета или екипировка за открито със специални покрития, могат да загубят ефективността си, ако се перат в машина. Тези артикули се почистват най-добре с влажна кърпа или гъба, за да се запазят водоустойчивите им свойства.

Електронни устройства

Може да звучи очевидно, но елементи като фитнес тракери или носими устройства могат да се повредят непоправимо, ако бъдат хвърлени в пералнята. Винаги проверявайте джобовете, преди да започнете зареждането, за да избегнете скъпоструваща грешка.

Предмети с велкро

Дрехите или аксесоарите с велкро закопчалки могат да повредят други предмети при пране. Кукичките могат да се закачат за деликатни тъкани, причинявайки разкъсвания и нацепвания. Затегнете велкрото преди пране или използвайте мрежеста торба, за да предпазите другите предмети.

Кой е най-бързият начин за почистване на пералнята?

Плюшени животни с електроника

Играчките, които имат електронни компоненти или батерии, никога не трябва да се потапят във вода. Винаги проверявайте за наличие на електрически елементи, преди да решите да почиствате плюшени животни, като вместо това изберете почистване на места или измиване на повърхности.

Предмети, които се почистват само в химическо чистене

Дрехите с етикет "само за химическо чистене" трябва да се държат далеч от пералната машина. Разбъркването и температурата на водата могат да доведат до свиване, избледняване или изкривяване. Следвайте инструкциите за грижа върху тези дрехи, за да гарантирате, че те ще запазят качеството си.

Монети и ключове

Преди да хвърлите дрехите в пералнята, изпразнете джобовете им, за да не повредите барабана или да предизвикате силен и смущаващ звук на тракане. Монетите и ключовете също могат да причинят вдлъбнатини или драскотини по вътрешността на пералната машина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com