Ето как най-лесно да отпушим канала в банята

56870
Ето как най-лесно да отпушим канала в банята
Снимка: iStock

На всеки му се случва неприятната ситуация от запушване на канала в банята или мивката в кухнята. Е, не може винаги да се извика водопроводчик. Преди да се обадите на специалист, опитайте да разрешите сами проблема. Понякога това не е толкова трудно. Ето няколко идеи как може да отпушите сами канала у дома. Не е необходимо да използвате скъпи и специални препарати, а продукти, които със сигурност имате вкъщи.

Ето няколко прости и лесни начина:

1. Гореща вода

Най-популярният и евтин метод за отпушване на канали е горещата вода. Звучи съвсем просто, но е и доста ефективно. Изсипете 1-2 л гореща вода надолу по отводнителната система на бавно отцеждаща се мивка. Колкото повече остатъчни мазнини има в сифона, толкова повече гореща вода ще ви е необходима. Ако с 1-2 л вода не се радвате на добри резултати, опитайте да изсипете повече вода.

Най-лесният начин за отпушване на канала само със сапун

2. Сода за хляб и оцет

Тези два продукти вършат чудеса в домакинството. Напълно безвредни са и лесно се почистват. Изсипете една чаена чаша сода върху запушения канал, добавете половин чаена чаша винен оцет отгоре. Веднага поставете отгоре плоска чиния, за да може оцетът и содата да слязат надолу в канала. Изчакайте около половин час, без да отстранявате и местите чинията от канала. През това време загрейте в тенджера около 2 л вода. Махнете чинията и излейте канала с врялата вода. Пуснете кранчето с топлата вода да тече още няколко минути.

3. Солена вода

Разбъркайте половин чаена чаша сол с 4 л вода. Изсипете солената вода в тенджера и загрейте. Отстранете от котлона преди да заври. Изсипете сместа надолу по отводнителната система.

4. Препарат за съдове и лимонов сок

Препаратът за миене на съдове е много ефективен при отпушване на каналите. Причината е, че има хлъзгава текстура. Това много помага при отстраняване на натрупаната мръсотия в тръбите. Разтворете 1 лъжица препарат в 3 л гореща вода. Добавете сок от 2-3 лимона. Полученият разтвор изсипете върху канала. Оставете за една нощ, а на сутринта загрейте 2-3 л вода и ги изсипете в канала.

5. Газирани напитки

Звучи странно, но може да използвате газираните напитки и в домакинството. Изсипете 2 л газирана течност върху канала. Изчакайте час-два и залейте с 2-3 л гореща вода.

Отпушване на канала за секунди. С тази съставка няма да ви се налага да звъните на водопроводчик!

6. Химически препарати

Ако домашните средства не помагат, ще се наложи да използвате химически препарати. Производителите на битова химия предлагат специални формулировки. Трябва да изберете точно тези средства, които са предназначени за почистване на тръби, такива продукти не съдържат агресивни компоненти, които могат да повлияят неблагоприятно на състоянието на тръбите.

Препаратът трябва да се излее в канализацията според указанията на опаковката и след това да се измие със силна струя вода. Този метод е ефективен дори и при тежки запушвания. Имайте предвид, че много от готовите препарати, които се продават са със силна миризма и са склонни към изпаряване. Затова е важно да вземате предпазни мерки, да сте на разстояние, да ползвате ръкавици и покриете лицето си.

Профилактика

Разбира се, най-добре е никога да не ни се налага да отпушваме каналите у дома. Затова е необходима профилактика на каналите. Почиствайте на всеки 2-3 седмици. Може да използвате утайка от кафе, за да предотвратите натрупването на микроби и отпадъчни продукти. Изсипете една шепа от кафе и пуснете силна струя гореща вода. Това почиства канала и неутрализира неприятната миризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com