Грешките, които вероятно допускате при почистването на банята

14024
Грешките, които вероятно допускате при почистването на банята
Снимка: jarmoluk / Pixabay

Банята е едно от най-трудните за почистване помещения. Постоянната влажност причинява появата на мухъл и други гъби, а също така е идеална среда за бактерии. Водата причинява образуване на варовик и други отлагания.

Ако не виждате никакви резултати, докато постоянно почиствате банята си, тогава вероятно правите една от грешките, които унищожават всичките ви усилия. За да знаете какво не трябва да правите при почистване, не забравяйте да прочетете цялата статия.  

Защо плочките потъмняват и образуват петна?

Банята трябва постоянно да поддържаме чиста и в изряден вид, тъй като в нея могат да живеят редица микроорганизми, които да ни навредят...

Почистване при стайна температура

Когато миете вана или мивка, сигурно не се замисляте каква е температурата на повърхностите, които ще се почистват. Знаете ли, че повишаването на температурата на почистената повърхност с 5 градуса може да удвои ефективността на алкалните почистващи препарати? Следващият път когато почиствате ваната или мивката, първо я напълнете с гореща вода и я оставете да се затопли за няколко минути. Благодарение на този трик е много по-лесно да премахнете всички отлагания и замърсявания, останали по стените.

Претърквате завесата на душа

Пластмасовите завеси за душ са идеално място за утаяване на варовик и мухъл. Порестата повърхност също благоприятства бактериите. Когато искате да почистите добре завесата за душ, не я търкайте с четката. Ще бъде много по-лесно да я изперете в пералня. Вземете няколко кърпи и ги поставете в барабана заедно със завесата. Добавете чаша оцет към всеки обикновен прах за пране или течност, които използвате. След това пуснете прането и след като напълните барабана с вода, спрете процеса. Оставете прането за един час в сместа от вода, оцет и перилен препарат. След това време завършете цикъла на пране и сте готови. Подсушете завесата и тя ще бъде готова за окачване. По този бърз и лесен начин не само ще се отървете от отлагания, но и от мухъл, който може вече да се е настанил върху душ завесата ви.

5 практични съвета как да спестите пари за ремонт на банята

Като правило ремонтът в банята се оказва доста скъпо удоволствие. Експерти споделиха как можете да спестите пари и в същото време да за...

Използвате тоалетна хартия

Тоалетната хартия е лесно достъпна, поради което през повечето време я използвате, когато почиствате банята си. Заменете я обаче с микрофибърни кърпи и ще откриете, че никога няма да се върнете към хартиените кърпи или тоалетната хартия. Микрофибърът е изработен от синтетични влакна, които, когато се комбинират, създават електрически заряд, който привлича прах и мръсотия без никакво усилие. Благодарение на това можете да почистите банята от прах и мръсотия, без да използвате допълнителни химикали.

Забравяте да си измиете четката за зъби

Според изследвания, четките за зъби съдържат около 10 милиона бактерии, включително ешерихия коли. В крайна сметка не искате те да влизат в контакт с устата ви. Затова изплакнете обилно четката след всяка употреба и от време на време я потапяйте в чаша оцет и я оставете да престои за около 30 минути. По този начин ще се отървете от бактериите и ще поддържате четката си за зъби чиста. Не я използвайте повече от три месеца. И не изхвърляйте използваната на боклука. След цялостно изхабяване ще ви бъде полезна за почистване на труднодостъпни места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com