Интересно: Почистване на комин само с картофени обелки

46944
Интересно: Почистване на комин само с картофени обелки
Снимка: БГНЕС

Печките на дърва и особено камините съвсем не са олдстайл решение, останало в миналия век. Високата цена на електроенергията, съчетана с инфлация и обедняване, както и с факта, че в редица вилни селища на непрекъснато електрозахранване при тежък и мокър сняг не може да се разчита, водят до естественото последствие – пушещи коминчета като от детска приказка или зимна картина. Наличието на комин обаче заедно с романтиката и удоволствието да прекарате снежния ден с книга в ръка и горещ шоколад пред камината, означава и повече работа и грижи – от снабдяването с дърва и приготвянето им за горене през почистването на печката или камината до почистването на комина. Последното е от съществено значение, тъй като непочистените комини представляват пряка опасност за живота и здравето и са и пожароопасни. Дали коминочистачите носят щастие, когато ги докоснеш, не знаем, както и къде да ги намерите днес, но пък можем да споделим с вас лесен начин за почистване на комин с картофени обелки. Изпробвайте го, доказано работещ и ефективен, методът ще ви спести време, средства и нерви.

Неправилната употреба на отоплителни уреди най-често причинява пожари през зимата

Почистване на комин с картофени обелки

Да, може да извършите почистване на комин с картофени обелки – това е народен метод, доказал своята ефективност и действие през вековете. Картофените обелки се справят отлично със саждите. Няма магия в действието им, а наука – обелките от картоф съдържат нишесте, което е отличен помощник в борбата ви със саждите. Именно на нишестето се дължи почистващото действие на обелките от картофи.

Как действа това почистване на комин с картофени обелки?

Докато картофените обелки, които сте изхвърлили в печката или комина изгарят, те отделят нишестето си и то се издига нагоре по комина заедно с горещия въздух. Това помага за омекотяване на слоя сажди. Част от замърсяването само пада от комина, пригответе се за този момент, ако имате светли мебели или килими около камината, а онова замърсяване, което не падне, следва да изтъркате вие ръчно. Но то вече няма да е така наслоено и твърдо и ще се чисти много по-лесно. Обелките от картоф ви пестят време не само в почистването, но и в търсенето на специалист, който да почисти комина ви, както и средства от покупката на специални препарати или наемане на коминочистач.

Комините трябва да бъдат почистени преди зимата

Колко обелки от картофи ви трябват и какви?

Заложете на пресните обелки от картофи, тъй като те съдържат най-много нишесте, а именно то ни е нужно за почистване на комин само с картофени обелки. Като количество си пригответе около кофа за комин. Нямате толкова кори? Използвайте самите картофи. Те също съдържат нишесте. Не пропускайте да ги нарежете на малки парчета.

Макар да е ефективен този метод за почистване на комина, изгоден и лесен, най-добри резултати дава като средство за превенция на отлаганията от сажди, като се слагат кори от картофи в печката или камината винаги когато са налични такива. По-лоши са резултатите, ако коминът е запушен максимално и не е чистен дълго. В този случай едва ли ще се справите само с картофи. Покрийте пода, поставете кърпа на вратата на печката и си пригответе специална четка за почистване на комина и здрави ръце и нерви за търкане след трика с карофените обелки.

Винаги е най-добре в началото на сезона коминът да бъде проверен и изчистен от специалист, за да сте сигурни за безопасността си, а междинното чистене и поддръжката да я правите вие именно с кори от картофи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com