Неправилната употреба на отоплителни уреди най-често причинява пожари през зимата

5314
Неправилната употреба на отоплителни уреди най-често причинява пожари през зимата
Снимка: Наси Маркова

По време на есенно-зимния сезон най-честата причина за възникнали пожари е неправилната експлоатация на отоплителни и нагревателни уреди. Това каза гл. инспектор Стефан Стефанов, началник на сектор „ Превантивна дейност” в Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, пред "Фокус".

„Уредите се включват в електрически инсталации, без да са оразмерени за съответната мощност или неизправни такива се използват, оставят се без наблюдение в близост до леснозапалими горивни предмети, което може да доведе до нагряването или запалването им”, посочи Стефанов.

Горя къща в Горна Оряховица, няма пострадали

Инцидентът се разиграл на на 28-октомври в 10.00 часа. Сигналът е подаден на спешния телефон 112. Запалил се е комин в къща на ул. "Въч...

По думите му често техническа неизправност в близост до комините води до запалване на греди и в последствие на покривна конструкция, което също е една от причините за възникване на пожари по време на есенно –зимния сезон.

Не трябва да подценяваме безопасната работа с уредите на твърдо гориво. Те трябва да бъдат изправни и да бъдат на максимално разстояние от запалими предмети, за да няма възможности за падане на искри и въглени. Трябва много внимателно да се работи с тях, за да не се допусне концентрация на въглероден оксид в помещението. Не трябва да се изхвърля жарта на необезопасени места. Важно е да се проверяват кюнците, коминните тела и да се почистват преди началото на сезона. Това са важни неща и в последствие неспазването на тези правила води до възникване на пожари”, обобщи гл. инспектор Стефанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com