Как да почистим ефективно хладилника от бактерии?

4034
Как да почистим ефективно хладилника от бактерии?
Снимка: iStock

Хладилникът е светецът в кухнята и съответно трябва да е почистен из основи. Освен да бъде чист, то не трябва да има миризми. За една домакиня е истинска гордост хладилникът ѝ да бъде подреден. Това обаче не е гаранция, че вътре няма да помиришете нещо неприятно. И често това е основният въпрос – как да се отърват от миризмите в хладилника.

Най-простите начини за отърваване от неприятни аромати са под носа на всяка домакиня – вода, сода за хляб, оцет, лимони и амоняк. Каквото и да изберете, просто го смесете с вода и е готово за чистене. За да не се смесват миризмите в хладилника, то съхранявайте храната в отделни пликове или специални кутии за съхранение на храна.

Не трябва да забравяте и за нетрайните храни. Те не само, че ще бъдат източник на неприятни миризми, когато се развалят, но могат са чудесна среда и за патогенни организми.

Грешките, които костват живота на вашия хладилник

Хладилникът трябва поне веднъж седмично да се избърше и да се почисти основно поне един път в месеца. Когато почиствате хладилника, не трябва да използвате същите препарати, които за останалите части на дома си. Те са с прекалено наситен мирис. В противен случай продуктите ще поемат от ароматите на препаратите.

За да запазите свеж хладилника, то можете да използвате един лесен трик. Оставете отворено пакетче сода бикарбонат на вратата. Тя ще поеме миризмите и хладилникът ще остане свеж. Трайността ѝ е един месец, тоест до следващото почистване.

Може да се появи плесен и за да избегнете това, то трябва да поставяте продуктите в измития, добре подсушен хладилник. Не трябва да остава никаква влага, която да бъде среда за развитието на различни бактерии.

Как да изгоним лошата миризма от хладилника

Напълно възможно е да се появят отново миризми. Ако имате такъв проблем, то можете да разтворите лимонов сок и вода на равни части. С тази смес измийте хладилника. Можете да разтворите и една супена лъжица амоняк във вода и също да измиете по този начин.

За да затвърдите резултата от измития хладилник, то оставете разтвора в чаша на вратата с продукти. Така дори да има остатъчна миризма от продукт, лесно ще можете да я премахнете, без отново да изваждате всичко и да миете.

Не забравяйте за нещата, които се разливат лесно. Ако това се случи, то веднага попийте и подсушете. Така няма да се задържи миризма, но и петна, които после трудно да изчистите. Хубаво е да съхранявате тези продукти в здрави опаковки, които не допускат разливане дори при падане или преобръщане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com