Как лесно да махнем мухъла по фугите в банята?

10763
Как лесно да махнем мухъла по фугите в банята?
Снимка: iStock

Влага в дома е сериозен проблем, който изисква своевременно и адекватно решение, тъй като води до поява на мухъл, който е не само естетически проблем, но може да се окаже предизвикателство за вас, ако сте алергични или страдате от астма. Доказано мухълът е вреден за здравето особено ако съжителствате дълго с него.

През 2004 г. Институтът по медицина подчерта наличието на достатъчно доказателства, които свързват съжителството с мухъл на закрито със симптоми от страна на горните дихателни пътища като кашлица и хрипове при иначе здрави хора. По данни на Център за контрол и превенция на заболяванията опасностите, които поражда, са свързани с:

  • риск от алергична реакция, която в редки случаи може да бъде тежка и дори животозастрашаваща,
  • риск от поява на неприятни здравословни проблеми като запушване на носа, хрипове, зачервяване на очите, сълзене,
  • риск от по-чести астматични пристъпи при страдащите от астма и др. 

Всичко това прави въпроса как да се отървем от мухъла в дома, който много обича да се настанява в мокрите помещения, поради влагата и топлината, които създават благоприятна среда за развитието му, от ключово значение. Едно от най-големите предизвикателства е отстраняването на мухъла по фугите в банята, които и без плесен са сред най-трудните за почистване и поддържане места в дома.

От мухъла по фугите на плочките в банята няма да остане и следа, ако направите това

Мухълът по фугите в банята – как да се отървем от него с лесни решения и рецепти за домашни препарати

Едно от най-трудните за почистване места в банята са фугите между плочките. Ако сте с плочки с малък размер, вероятно съжалявате, че не сте закупили еднометрови, които да съкратят времето за почистване на фугите и да облекчат усилията ви. Вместо основен ремонт и замяна на плочки може да се потопите в тайните на чистите фуги с тези съвети, които ще ви помогнат да се отървете от мухъла по фугите в банята. Не пропускайте личните предпазни средства, когато почиствате мухъл, за да не вдишвате спорите му – ръкавици и маска са достатъчна защита.

-          Силата на киселината

Не говорим за киселини, които са опасни, а за лимона и оцета. Смесени с вода 1:1 или 1:2 в полза на водата, те могат да накарат банята и фугите ви да блестят от чистота. Нанесете добре или пръскайте с пулверизатор, оставете да престои няколко часа и пробвайте да изтъркате с четка или да изплакнете. Ще останете приятно изненадани как храните от кухнята се справят с мухъла в банята.

-          Помощ от кухнята

Отново търсим в кухненския шкаф помощника, с който да се освободим от упорития мухъл по фугите в банята. Содата за хляб върши чудеса и решава безпроблемно задачата. Прави се на каша с оцета, с който вече ви запознахме. От тук нататък процедурата е същата – натривате фугите, като може да използвате четка за зъби, за да достигнете по-лесно навсякъде, изчаквате, търкате с четката и изплаквате. Най-добре е да приготвите пастата вечерта, да натриете фугите и да ги оставите да пренощуват така. Колкото по-дълго оставите да действа този домашен препарат, толкова по-малко търкане ще е нужно на другия ден, тоест пестите време и усилия.

-          Изберете правилните помощници

Меката гъба няма да ви помогне в борбата с мухъла. Споменахме вече четката за зъби, но има и друго решение – четка за под с много твърд косъм. По-големият ѝ размер позволява да обхване по-голяма повърхност с едно движение и така пести времето ви.

С този трик ще забравите за мухъла по фугите в банята

Как да не допускаме появата на мухъла по фугите в банята?

Безспорен факт е, че превенцията е по-доброто решение от почистването, а тя е възможна, макар да не е лесна, когато говорим за мокрите помещения в дома ви. За да понижите риска от образуване на мухъл, първо трябва да се справите с влагата. Тези идеи ще ви помогнат:

  • Снабдете се с добра вентилационна система, влагоабсорбатор, вентилатор за баня и ги използвайте винаги, когато сте в мокрите помещения.
  • Ако банята ви има прозорец, оставяйте го отворен възможно най-често, докато се къпете. Пропуснете съвета, ако може да бъдете видени от улицата или съседен апартамент по време на взимането на душ.
  • Ограничете влагата в дома си, като избягвате сушене на мокри дрехи, готвене на затворени врати, при което парата превзема цялото жилище, отглеждане на твърде много цветя, поливането на които също увеличава нивата на влагата в дома ви.
  • Отстранете всички течове, дори да говорим за привидно незначителни – капеща чешма или тръба. Капка по капка проблемът става голям.
  • Колкото по-малко пара се образува в банята, толкова по-добре. Не се къпете с твърде гореща вода, това ще намали парата в мокрите ви помещения.
  • Силиконовият ви уплътнител в банята също не е защитен, макар да е водоустойчив. С времето той се отлепя и водата прониква зад него, където ще откриете мухъла. Проверявайте и тези местенца, които считате за защитени, за да намерите трайно решение на проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com