Как се пере кожено яке – не допускайте грешки, за да остане като ново!

41579
Как се пере кожено яке – не допускайте грешки, за да остане като ново!

Мнозина обичат кожените якета, защото са практични и впечатляващи. Сред малкото недостатъци на кожата обаче е високата й чувствителност спрямо механични въздействия.

Може ли кожено яке да се пере в пералня?

Машинното пране на кожени изделия определено не се препоръчва. Но, ако следвате определени правила, ще избегнете някои проблеми. Трябва да използвате режима "Деликатно пране", а ако липсва такъв – "Вълна". Няма нужда да прекалявате с температурата на водата и скоростта на оборотите – най-подходящите им стойности са съответно 30 градуса и 300 оборота. Вместо обичайните прахове за пране е по-добре да се използва течен сапун за вълнени дрехи, който е по-щадящ. След като коженото яке изсъхне, го намажете с глицерин и размачкайте добре с ръце, за да омекне. Ръчното пране е за препоръчване.

Топ съвети за по-бяло пране

Почистването на якето започва с премахването на по-големите и трудни за чистене петна - докато малките се отстраняват лесно с кърпа, навлажнена със сапунена вода. Трудноотстранимите мазнини и мастило се разтварят със спирт или бензин. Но преди това е нужно да проверите в незабележимо място на якето дали такива вещества ще го повредят – защото някои видове кожа се поддават на агресивните химични съединения. След това, за да не се чувства миризмата на бензин, трябва да натъркате якето с портокалова кора. Замърсените ръкави се препоръчва да се изтрият с разтвор на вода и амоняк в равни пропорции.

За да почистите цялостно коженото яке, може да ползвате лимонов сок, както и портокалова кора. Памучен тампон се намокря с лимонов сок и с него се избърсва повърхността на якето. Почистването с портокалова кора е подходящо само за тъмни типове кожа. Ако якето има велурени вложки, те се почистват с гумирана кърпа или специална четка.

Хитрите домакини винаги правят това, за да спестят от праха за пране - запомнете това правило

Има добре позната рецепта за пране на подплата на кожено яке. Необходима е студена вода в два съда. В единия разтворете прах за пране, а в другата оцет. Подплатата се почиства с гъба, напоена с праховия разтвор. След това се измива с оцетния. Якето се избърсва до сухо с кърпа и се разгъва за сушене върху твърда повърхност. После се проветрява на чист въздух. При пране на подплатата е важно тя да не влезе в контакт с кожата. За по-удобно се обръща навън.

След почистване и пране якето често изгубва блясъка си и става донякъде непривлекателно. Това е поправимо, тъй като съществуват доста ефективни методи за възстановяването му.

Защо да добавяме лимонов сок при пране?

Възстановяване на кожата. В случай, че след прането якето има неугледен вид, понякога това е възможно да се коригира. Ако на места боята се е отлепила, изходът е повторно боядисване. При изчезване на блясъка кожата трябва да се третира с глицерин или да се натърка с портокалова кора – така ще се възвърне нейният оригинален вид. Същият ефект се постига и чрез въздействие с рициново масло или мляко. Ако кожата е светла, тогава се освежава със сапунена вода, в която са добавени няколко капки амоняк. Използват се също разбит яйчен белтък, смес от мляко с яйчен жълтък или лимонов сок. Специфичните миризми се отстраняват лесно със смляно кафе, което се поръсва върху сухото яке.

Как да не развалите кожено яке? Не е необходимо да търкате силно петната – рискувате да повредите якето. Светлата кожа не се почиства с портокалови кори, защото ще се оцвети. Преди да перете подплатата, е необходимо да я обърнете така, че водата да не попадне върху кожата. Сетне оставете якето да изсъхне добре - но далеч от отоплителни уреди. В края на процедурите за почистване го натъркайте с рициново масло или глицерин. Това ще възвърне оригиналния му блясък и мекота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com